Webinar about Norec’s grant for exchange cooperation
Webinar about Norec’s grant for exchange cooperation

Forsker: Robert Fico både elsket og hatet i Slovakia

Statsminister Robert Fico betegnes som en politisk leder som enten er elsket eller hatet av innbyggerne i Slovakia.

Slovakia-ekspert Jørn Holm-Hansen ved By- og regionforskningsinstituttet NIBR på Oslo Met sier han ikke håper noen vil legge skylden på den politiske opposisjonen etter attentatet på Robert Fico onsdag ettermiddag.

Den slovakiske statsministeren ble onsdag truffet av flere skudd etter et regjeringsmøte i byen Handlova. En 71 år gammel venstreorientert poet er pågrepet og mistenkt for å ha løsnet skuddene.

– Det er et voldsomt hat mot Fico blant enkelte grupper i Slovakia. Han er en type politisk leder som mange liker godt og mange hater, men svært få har et nøytralt forhold til, sier Holm-Hansen til NTB.

Neppe noe organisert

Forskeren sier samtidig at han tviler på at det står noe organisert politisk miljø bak attentatet.

Jørn Holm-Hansen, forsker ved NIBR / OsloMet

– Jeg vil bli veldig overrasket dersom det skulle ha blitt iscenesatt av noen som tar politisk ansvar, sier Holm-Hansen.

Slovakias politiske landskap er svært delt. På den ene siden har man en liberal eller progressiv fløy som er opptatt av følge EU på de fleste områder. Den andre siden, som den 59 år gamle Robert Fico har vært en lederskikkelse for, er den mer nasjonalkonservative fløyen, som gjerne vil være med i både EU og Nato, men som arbeider for større myndighet for de enkelte medlemsstatene.

LES OGSÅ: Slovakias statsminister livstruende skadd etter å ha blitt skutt. Massiv fordømmelse over hele Europa

Ikke våpen til Ukraina

Med Robert Fico ved roret har Slovakia blitt satt i samme gruppe som Ungarns Viktor Orban. Han har også tidligere satt spørsmålstegn ved Ukrainas suverenitet og stanset våpenhjelp til Ukraina.

– Fico har ikke vært prorussisk, han har tatt klar avstand fra krigen i Ukraina. Men han er heller ikke anti-russisk og det stemmer bra med stemningen i landet, sier Holm-Hansen.

Mens Slovakia til nå har oppfylt sine EU-forpliktelser om bistand og våpenhjelp til Ukraiana, har Ficos regjering fortsatt å kreve stans i våpenhjelp og tatt til orde for at Ukraina må avstå territorium til Russland i bytte mot fred og ønsker gjenoppta normale forbindelser med Russland og Belarus.

Robert Fico garanterte også at Russlands president, Vladimir Putin, ikke ville bli anholdt dersom han kom til Slovakia, stikk i strid med den internasjonale arrestordren som er utstedt på ham.

Samtidig har Fico erklært at han vil at Slovakia skal være «en god og vennligsinnet nabo» for Ukraina, og at han er åpen for kommersiell våpeneksport.

Valgt fire ganger

Ficos politiske karriere begynte i landets kommunistparti allerede før jernteppet falt på slutten av 1980-tallet. Mot slutten av 1990-tallet dannet han sitt eget parti, Smer-SSD. Siden han første gang ble Slovakias statsminister i 2006 har Fico ledet regjeringen totalt fire ganger.

I 2018 ble han tvunget til gå av etter massive demonstrasjoner etter at journalisten Jan Kuciak og hans forlovede ble drept etter at han hadde arbeidet med å avdekke forbindelser mellom forretningsfolk, regjeringen og den italienske mafiaen.

I 2023 gjorde Fico og Smer derimot et politisk comeback og vant valget på nytt da de ble største parti i valget 30. september.

(©NTB)

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT