Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

FN-granskere anklager både Israel og palestinske grupper for krigsforbrytelser

(NTB-AFP-Reuters) Både Israel og væpnede palestinske grupper har begått krigsforbrytelser, ifølge FN-granskere. De mener Israel også har gjort seg skyldig i «utryddelse» og forbrytelser mot menneskeheten.

– Det er avgjørende at alle som har begått forbrytelser, stilles til ansvar, sa kommisjonens leder Navi Pillay onsdag.

I tillegg til at granskerne mener krigsforbrytelser er begått på begge sider, anklages Israel for forbrytelser mot menneskeheten. Årsaken er de store lidelsene for sivilbefolkningen på Gazastripen.

– Utryddelse, drap, kjønnsbasert forfølgelse rettet mot palestinske menn og gutter, tvungen fordriving og tortur og umenneskelig og grusom behandling ble begått, står det i kommisjonens rapport.

Israel beskyldes også for systematiske angrep på Gazas sivilbefolkning og for å bruke utsulting som et våpen i krig.

Seksuell vold

Myndighetene i Israel reagerte umiddelbart skarpt på kommisjonens konklusjoner. Israels ambassadør til FN i Genève anklager granskingskommisjonen for systematisk diskriminering mot Israel.

Granskerne har undersøkt både krigføringen på Gazastripen og angrepet på Israel som Hamas, andre væpnede palestinske grupper samt medvirkende sivilpersoner sto bak 7. oktober i fjor.

FN-granskerne har funnet en rekke indikasjoner på at de væpnede palestinske angriperne begikk seksuell vold. De mishandlet ofre, tok gisler og begikk seksuell og kjønnsbasert vold, står det i rapporten.

I tillegg er det mye som tyder på at drepte personer ble skjendet, blant annet på seksualisert vis.

Granskerne har likevel ikke selv kunnet verifisere rapporter om voldtekt. Israel har ikke gitt dem adgang til Israel eller Gazastripen.

Over 37.000 palestinere er drept i israelske angrep på Gazastripen siden oktober. Foto: UN News / WHO

– Tortur på Vestbredden

Videre peker granskerne på at angripere tvang israelske barn til å se familiemedlemmer bli drept – og filmet dette for propagandaformål.

At barn ble tatt som gisler, beskrives som særlig grovt. Både kvinnelige gisler og drepte kvinner ble tatt som «trofeer» av mannlige gjerningspersoner, konstaterer granskerne.

Nyhetsbyrået Reuters har bedt Hamas om en kommentar, så langt uten å få svar.

På den okkuperte Vestbredden mener granskerne at israelske styrker har gjort seg skyldig i seksuell vold. De skal også ha stått bak tortur og annen umenneskelig behandling.

Granskerne krever at Israel om umiddelbart stanser krigføringen på Gazastripen og at Hamas og andre væpnede palestinske grupper umiddelbart løslater alle gisler og stanser rakettangrep på Israel.

Omfattende gransking

Navi Pillay har tidligere vært FNs høykommissær for menneskerettigheter. Granskingskommisjonen ble nedsatt i 2021 for å undersøke anklager om brudd på menneskerettigheter og den internasjonale humanitærretten i Israel og de palestinske områdene.

I november i fjor ble det opplyst at kommisjonen skulle granske mulige krigsforbrytelser i krigen mellom Israel og Hamas på Gazastripen.

Ofre og vitner er blitt intervjuet digitalt samt i Tyrkia og Egypt, og tusener av åpne kilder er gjennomgått. Granskerne har også sett på satellittbilder og rettsmedisinske rapporter.

Ifølge Israel ble 1140 mennesker drept i angrepet 7. oktober, de fleste av dem sivile. På Gazastripen er over 37.000 mennesker drept i Israels angrep så langt, ifølge helsemyndighetene i det palestinske området. En stor del av dem skal være barn og andre sivile.

Anmeldt i Norge

Funnene som ble lagt fram onsdag, stammer fra to delrapporter utarbeidet av kommisjonen. Én omhandler angrepet på Israel 7. oktober, og den andre dreier seg om Israels krigføring. Neste uke skal funnene presenteres for FNs menneskerettsråd.

Parallelt med granskingen er FNs øverste domstol i gang og vurderer om Israel har gjort seg skyldig i folkemord på Gazastripen. Det er Sør-Afrika som har brakt denne saken inn for Den internasjonale domstolen i Haag i Nederland.

I Norge ble tre israelske ledere i november anmeldt for krigsforbrytelser i Gaza av en gruppe norske jurister. I et intervju med NTB oppfordret FN-gransker Pillay norske myndigheter til å starte etterforskning.

Etter en vurdering av Kripos ble anmeldelsen likevel henlagt av Det nasjonale statsadvokatembetet for innsats mot organisert og annen alvorlig kriminalitet (NAST).

Fakta om ofrene for krigen mellom Israel og Hamas

  • Om lag 11.40 mennesker ble drept da Hamas angrep Israel 7. oktober, blant dem 332 israelske soldater og 57 politifolk. De øvrige var sivile, blant dem 36 barn.
  • Siden den gang er over 37.000 mennesker drept i israelske angrep på Gazastripen, ifølge helsemyndighetene i det Hamas-styrte området. Mange av dem er barn og andre sivile. Over 84.000 mennesker skal være såret.
  • De aller fleste sykehusene på Gazastripen er satt ut av drift som følge av krigen.
  • Befolkningen nord på Gazastripen sulter, og ifølge Unicef får ni av ti barn i det palestinske området for lite mat.
  • På den okkuperte Vestbredden er flere hundre palestinere drept av israelske soldater og bosettere siden oktober i fjor.

(Kilder: NTB, Reuters, FN)

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT