Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

WHO: Israels lovede «pause» har ikke resultert i mer nødhjelp til Gaza

(NTB-AFP-AP) Israels lovede «pause» i angrepene mot et område sør i Gaza har ikke resultert i mer nødhjelp til palestinerne der, konstaterer Verdens helseorganisasjon (WHO).

– Vi i FN kan ikke se at dette siden har hatt noen innvirkning på mengden av humanitær hjelp som har sluppet inn, sier WHOs stedlige representant i regionen, Richard Peeperkorn.

– Det er vår samlede vurdering, legger han til.

Det samme understreker lederen for FNs matvareprogram (WFP), Cindy McCain.

Ingen forskjell

– Pausen har ikke i det hele tatt utgjort noen forskjell for arbeidet med å distribuere nødhjelp, sier hun til Al-Monitor.

– Vi har ikke klart å komme inn, sier hun.

Den israelske hærledelsen lovet sist søndag å innføre en elleve timer lang «taktisk pause» i angrepene langs veien fra grenseovergangen Kerem Shalom til byen Khan Younis sør på Gazastripen.

Statsminister Benjamin Netanyahu og forsvarsminister Yoav Gallant reiste tvil om pausen og hevdet at beslutningen var ukjent for dem, og flere høyrenasjonalistiske statsråder i den israelske regjeringen raste.

Gryende hungersnød

Behovet for nødhjelp er prekært i Gaza, der de 2,3 millioner innbyggerne ifølge FN står overfor gryende hungersnød.

Ifølge FN og hjelpeorganisasjoner er veistrekningen til Khan Younis imidlertid for farlig til å benytte som følge av lovløse tilstander i Gaza.

Lovløsheten er et resultat av den økende desperasjonen i Gaza, der de israelske angrepene har ført til et maktvakuum fordi Hamas er tvunget til å ligge lavt, sier professor Mkhaimar Abusada. Han er selv palestiner og har flyktet fra Gaza til Egypt.

Lovløst

Lastebiler med nødhjelp blir ifølge FN-kilder stanset og plyndret av væpnede menn og desperate palestinere.

– Vi har måttet omdirigere noen av lastebilene våre. De har blitt plyndret. Som dere vet har vi også blitt skutt på og utsatt for rakettangrep, sier McCain.

FN forsøkte tirsdag denne uka å sende en kolonne med 60 lastebiler fra Kerem Shalom til Khan Younis, men 35 av lastebilene ble stanset av væpnede menn.

(©NTB)

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT