Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

Tyrkias handel med Israel fortsetter til tross for embargo

(BLANKSPOT.SE) I begynnelsen av mai innførte Tyrkia en handelsembargo mot Israel. Til tross for det fortsetter handelen mellom landene. I tillegg har Aserbajdsjan lov til å bruke tyrkiske havner for oljeeksport til Israel.

I begynnelsen av mai innførte Tyrkia en tre måneders handelsembargo mot Israel. Formelt sett er det en protest mot Israels krig i Gaza, men eksperter mener det også ligger innenrikspolitiske motiver bak.

Siden embargoen ble innført, har handel blitt omdirigert til å gå gjennom andre land.

Tollmyndighetene i Israel og Tyrkia har registrert ulike tall for handelen mellom landene. Mens tyrkiske myndigheter mener at eksporten har gått ned med 99 prosent, har israelsk side registrert en nedgang på 69 prosent. En anmeldelse fra Middle East Eye antyder at handelen først og fremst har blitt omdirigert via Hellas.

Det israelsk-tyrkiske forholdet er komplekst og har gjennom årene blitt frosset og tint vekselvis. Den siste diplomatiske krisen er formelt erklært av Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan for å være en markering mot krigsforbrytelsene i Gaza som han kalte folkemord. Tyrkiske analytikere mener imidlertid at det også ligger innenrikspolitiske motiver bak retorikken.

Dels handler det om at Tyrkia er inne i en dyp flerårig økonomisk krise som regjeringen ikke har klart å håndtere. På den ene siden mistet det styrende partiet AKP oppslutningen både ved stortingsvalget i mai 2023 og kommunevalget våren 2024.

Et formål med tøffere tiltak mot Israel kan være å dempe misnøye med regjeringen. En regjering som har blitt kritisert av opposisjonen for på den ene siden å formelt støtte Palestina i krigen, og på den andre siden fortsette å handle med Israel.

LES OGSÅ: Korrupsjonsavsløringer ryster COP29: Forhandlingsleder anklages for miljøkriminalitet

Denne artikkelen ble først publisert på Blankspot.se og gjengitt i Transit Magasin under Creative Commons-lisens BY-NC-ND 2.5 SE. Støtt opp om et leserfinansiert Blankspot: Donér månedlig eller et engangsbeløp, slik at Blankspot kan fortsette å rapportere.

For å komplisere situasjonen ytterligere har Aserbajdsjan fortsatt lov til å bruke tyrkiske havner for å eksportere olje til Israel. Det har forårsaket studentprotester i Istanbul mot det statseide aserbajdsjanske oljeselskapet Socar som har vart i over en måned. Aktivistene har blant annet malt veggene røde for å indikere at Aserbajdsjan er medskyldig i drap på sivile.

Aserbajdsjansk olje står for rundt 40 prosent av Israels forbruk og sies å ha betydning for krigen i Gaza. Tilsvarende er Israel en av de største eksportørene av høyteknologiske våpen til Aserbajdsjan. De har blitt brukt i krigene mot Nagorno-Karabakh og Armenia.

Oljerørledningen fra Baku i Aserbajdsjan til havnebyen Ceyhan i Tyrkia ble ferdigstilt tidlig på 2000-tallet og anses som viktig for oljenasjonens økonomi.

LES OGSÅ: Aserbajdsjan øker tempoet i produksjonen av fornybar energi

Aktivister har kastet rød farge på Socars kontor i Istanbul.

Den aserbajdsjanske statsviteren Bahruz Samadov har beskrevet dilemmaet med at Aserbajdsjan er nært alliert med både Israel og Tyrkia. Mens den tyrkiske offentligheten er kritisk til Israel, beveger aserbajdsjansk politikk seg i en annen retning.

Forholdet mellom Aserbajdsjan og Tyrkia beskrives ofte som «to land – ett folk». Ved protestene mot Socar i Istanbul var et vanlig plakat «to land – ett svik».

Analytiker Gallia Lindenstrauss, ved tenketanken Institute for National Security Studies i Tel Aviv, sa til den franske avisen RFI at Aserbajdsjans fortsatte eksport av olje viser at det nære forholdet er stabilt.

– Aserbajdsjan har ennå ikke stoppet sin oljeeksport til Israel. Tvert imot fortsetter det som vanlig, og dette er nok en gang en manifestasjon av Aserbajdsjans pålitelighet og at det er en ekte partner av Israel, sa Gallia Lindenstrauss.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT