Ledige stillinger
Ledige stillinger

Sudan: Evakuerer sykehus i hovedstaden etter gjentatte angrep

Leger Uten Grenser stanser sitt arbeid ved sykehus i Khartoum og evakuerer alle sine ansatte. Sykehuset fortsetter driften med kun offentlige ansatte igjen.

Etter over et år med angrep både i og utenfor et av sykehusene i Khartoum, har Leger Uten Grenser besluttet å stanse arbeidet ved sykehuset og evakuere alle ansatte.

– Situasjonen på sykehuset, som ligger i et område kontrollert av Rapid Support Forces (RSF), har blitt uholdbar. Det har vært flere voldelige hendelser innenfor og utenfor sykehusområdet de siste 12 månedene. Våre ansatte har gjentatte ganger blitt truet på livet, sier Claire Nicolet, som leder Leger Uten Grensers nødhjelpsarbeid i Sudan.

Skjøt mot soverom

Senest natt til 17. og 18. juni ble flere titalls sårede soldater brakt til sykehuset, og MSFs ansatte ble vekket av at det ble skutt med kalasjnikover inn på soverommene.

– Vold mot våre ansatte er helt uakseptabelt. Sykehus og helseinstitusjoner skal beskyttes og respekteres av de stridende partene som et fristed for syke og sårede, der helsearbeidere trygt kan gi medisinsk behandling. De skal ikke risikere å bli drept i forsøket på å redde livet til andre mennesker, sier Nicolet i en pressemelding.

Mange av Leger Uten Grensers ansatte har blitt trakassert og truet med arrestasjon. I starten av juni ble en ansatt pågrepet inne på sykehuset av to væpnede menn, tatt med til et ukjent sted og mishandlet. 

Nicolet forteller at deres team er fysisk og mentalt utslitt.

— På grunn av blokaden som sudanske myndigheter har innført siden september, som forbyr innførsel av medisinsk utstyr og hjelpearbeidere til områder kontrollert av RSF, har teamet ved det tyrkiske sykehuset jobbet uten stans de siste ti månedene, forklarer Nicolet.

Viktig sykehus

Det tyrkiske sykehuset holder fortsatt åpent, men skal nå drives av ansatte fra det offentlige helsevesenet. Det er imidlertid ikke lenger mulig å utføre operasjoner og avansert medisinsk behandling, og sykehusets fremtid er usikker.

Siden krigen startet i april 2023 har det tyrkiske sykehuset vært en viktig del av helsevesenet og har tatt imot pasienter fra hovedstaden Khartoum og også fra så langt unna som Wad Madani i delstaten Al Jazirah. 

Mellom januar og juni tok vi sykehuset imot over 10.600 pasienter på akuttmottaket og hadde i gjennomsnitt 55 til 60 pasienter hver dag.

Også et annet sykehus hvor Leger Uten Grenser bidrar har blitt utsatt for flere væpnede angrep de siste månedene. Mellom oktober 2023 og januar 2024 ble driften ved Bashair Teaching Hospital innstilt, men per i dag fortsetter MSF arbeidet ved dette sykehuset til tross for hendelsene.

Fakta om krigen i Sudan

  • 15. april 2023 brøt det ut kamper i Sudans hovedstad Khartoum mellom regjeringshæren og deres tidligere allierte i RSF-militsen.
  • Samme dag brøt det ut kamper i Darfur vest i landet.
  • Konflikten står mellom landets to øverste militære ledere, begge medlemmer av militærjuntaen som har ledet landet siden kuppet i 2021: Hærsjef og juntaleder Abdel Fattah al-Burhan og hans nestkommanderende, RSFs leder Mohamed Hamdan Dagalo, som vanligvis omtales som Hemetti.
  • Før kampene brøt ut, pågikk det forhandlinger om å innlemme RSF i regjeringshæren.
  • RSF ble dannet i 2013 med utgangspunkt i Janjaweed-militsen og har på vegne av regimet i Khartoum kjempet i Darfur-regionen, der de anklages for omfattende krigsforbrytelser.
  • Ifølge en FN-rapport fra juni 2024 er over 7 millioner mennesker internt fordrevne i konflikten, mens 2 millioner mennesker har flyktet over grensen.
  • 755 000 mennesker står i akutt fare for å dø av sult, og 8,5 millioner står i overhengende fare for å bli rammet av hungersnød, ifølge samme rapport fra FN.

(©NTB)

Motta nyhetsbrev 2-3 ganger per uke:

* indicates required

(Om du ønsker å stanse nyhetsbrevene, så er det lett å melde seg av via lenken som følger nederst i alle utsendelser.)

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT