Ledige stillinger
Ledige stillinger

Mot gjenvalg for Rwandas sterke mann

30 år har gått siden folkemordet i Rwanda, der det nå skal holdes valg. Ingen er i tvil om at landets sterke mann Paul Kagame vinner.

66 år gamle Kagame har i praksis styrt Rwanda siden han i spissen for tutsigeriljaen fikk slutt på det daværende huturegimets folkemord i 1994.

Fra sin base i Uganda, der han hadde vært president Yoweri Musevenis betrodde etterretningssjef, bygde Kagame opp Rwandas patriotiske front (RPF).

Geriljaen ble senere til politisk parti og har styrt Rwanda de siste 30 årene.

De første årene etter folkemordet var Kagame visepresident og forsvarsminister, men det hersket ingen tvil om at det var han som var landets de facto leder.

Grunnlovsendring

I 2000 røk daværende president Pasteur Bizimungu uklar med RPF, og Kagame overtok som president.

Tre år senere sikret han seg 93 prosent av stemmene i et valg som ifølge observatører var alt annet enn fritt og rettferdig. Det gjentok seg både i 2010 og 2017.

Rwandas grunnlov ble endret etter en folkeavstemning i 2015, og fra og med i år er presidentperioden endret fra sju til fem år. Det åpnet samtidig for at Kagame kan bli sittende til 2034.

Slike grunnlovsendringer er populære blant autoritære ledere som har sittet tiden ut.

Ingen reelle motkandidater

Kun to kandidater får lov til å utfordre Kagame i mandagens valg. De øvrige ble underkjent av den nasjonale valgkommisjonen, som i stor grad kontrolleres av regjeringspartiet.

Frank Habineza fra Det demokratiske grønne partiet og uavhengige Philippe Mpayimana fikk også stille i 2017. Da fikk Kagame nærmere 99 prosent av stemmene, og meningsmålingene tyder på at det samme vil skje nå.

Blant ledende opposisjonelle som nektes å stille til valg er den frittalende Kagame-kritikeren Diane Rwigara. Hun er datter av en næringslivsleder som tidligere var en av RPFs største økonomiske bidragsytere.

Styrer med jernhånd

Kagame styrer Rwanda med jernhånd, og RPF slår ifølge menneskerettsorganisasjoner hardt ned på all opposisjon.

Regimekritikere blir truet og arrestert, tortur er utbredt og noen forsvinner eller dør under mistenkelige omstendigheter, konstaterer Human Rights Watch.

Amnesty International slo også for få dager siden fast at opposisjonen i Rwanda knebles, og at regimekritikere «trues, blir vilkårlig fengslet, blir dømt på bakgrunn av falske anklager og risikerer å bli drept eller bortført».

Rwanda havner også på 144. plass på journalistorganisasjonen Reporters without Borders pressefrihetsindeks.

Kriger i Kongo

FN-eksperter har i lengre tid anklaget regjeringsstyrker fra Rwanda for å kjempe sammen med M23-opprørere i det østlige Kongo, noe Kagame nekter for.

Ekspertene slår i en fersk rapport fast at det i realiteten er Rwanda som kontrollerer M23, som nå kontrollerer store områder i nabolandet.

Til tross for sitt autoritære styre har Kagame opp gjennom årene kunnet nyte godt av stor støtte fra vestlige land.

Dårlig samvittighet fordi verdenssamfunnet sviktet under folkemordet, kan være én medvirkende forklaring. Beundring over at han har sørget for stabilitet og økonomisk vekst, er en annen.

Afrikas Singapore

Rwandas økonomi vokste på papiret i gjennomsnitt med 7,2 prosent årlig fra 2012 til 2022, og få land i verden kunne vise til tilsvarende vekst.

Kagame har selv omtalt Rwanda som Afrikas Singapore, og regjeringspartiets investeringsfond Crystal Ventures har en finger med i det meste.

Veksten har imidlertid ikke kommet alle til gode. Selv om det har dukket opp stadig flere skyskrapere i hovedstaden, lever fortsatt nærmere halvparten av Rwandas 14 millioner innbyggere ifølge FN i fattigdom.

Rwanda havner også helt nede på 161. plass på FNs utviklingsindeks.

Kjenner kun Kagame

Nesten 65 prosent av Rwandas innbyggerne er imidlertid født etter folkemordet og har aldri opplevd noen annen leder enn Kagame.

Godt hjulpet av regjeringspartiets velsmurte valgkampmaskineri, som har sørget for å spre budskapet om hvor bra alt går under Kagame, er det for mange rwandere vanskelig å se for seg en alternativ leder.

– Han har gitt oss kvinner en stemme, han har bygd veier, sykehus og mye annet. Jeg håper at han blir president for evig tid, det er ingen som kan erstatte ham, sier 30 år gamle Beatrice Mpawenimana til AFP.

– Regjeringspartiet er unektelig ganske populært i hele landet. Når det gjelder valget, så er det i grunn en øvelse der man bare skal hake av på riktig sted. Kagame har ingen virkelige motstandere, sier analytikeren Louis Gitinywa til nyhetsbyrået.

(©NTB)

Motta nyhetsbrev 2-3 ganger per uke:

* indicates required

(Om du ønsker å stanse nyhetsbrevene, så er det lett å melde seg av via lenken som følger nederst i alle utsendelser.)

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT