Den japanske organisasjonen Nihon Hidankyo fikk fredag Nobels fredspris for 2024. Organisasjonen jobber mot atomvåpen og er en grasrotbevegelse med overlevende etter atomangrepene mot Hiroshima og Nagasaki for snart 80 år siden.
– Dette er en utrolig viktig anerkjennelse av arbeidet til hibakushaene, de overlevende etter Hiroshima og Nagasaki.
Dette sier Raymond Johansen, generalsekretær i Norsk Folkehjelp, om tildelingen av Nobels fredspris til Nihon Hidankyo.
– At hibakushaenes utrettelig arbeid for å nettopp løfte de katastrofal humanitære konsekvensene enhver bruk av atomvåpen vil ha, anerkjennes med Fredsprisen er definitivt i Alfred Nobels ånd, sier Johansen.
– Å fortsette å leve med den risikoen som atomvåpen utgjør, er et politisk valg, sier Johansen. – Det er ikke en naturlov, eller noe vi ikke kan unngå. Vi kan ikke fortsette å benekte eller ignorere den trusselen som atomvåpen utgjør for våre liv, våre familier og framtiden vår, sier Johansen.
— Noen mener at vi ikke kan klare oss uten atomvåpen, fordi de skaper sikkerhet. Dette synet hviler på en antagelse om at vi kan kjenne og kontrollere de risikofaktorene som de åpenbart også medfører.
– Det kan vi rett og slett ikke, sier Johansen.
Kirkens Nødhjelp: — Et alarmsignal
– Årets fredspris er et alarmsignal mot å leke med tanken om bruk av atomvåpen, sier Kirkens Nødhjelp etter at Nihon Hidankyo ble tildelt årets fredspris.
Generalsekretær Dagfinn Høybråten er glad for at de overlevende etter angrepene i Hiroshima og Nagasaki har fått årets prisen.
– Personlig vil jeg aldri glemme besøket i Hiroshima og møtet med overlevende fra atomangrepet på byen. Å anerkjenne deres fortelling er verdt en pris, sier Høybråten.
Han sier dette er en viktig påminnelse i dagens verdenssituasjon.
– I en krigens tid er det maktpåliggende å minne alle om atomvåpnenes destruktive følger, sier generalsekretæren.
Nei til atomvåpen om fredsprisvinneren: – Vi er fullstendig avhengige av disse historiene
Vi trenger de overlevendes fortellinger for å opprettholde tabuet mot bruk av atomvåpen, sier Nei til atomvåpen om at Nihon Hidankyo har fått Nobels fredspris.
Dette er veldig gledelig, sier talsperson for Nei til atomvåpen, Philippe Bédos Ulvin.
– Det har kanskje aldri vært viktigere at overlevende får denne prisen, sier han til NTB.
Han sier at mange av de som overlevde angrepene i 1945, nå er i 90-årene.
– Vi er i ferd med å glemme opplevelsene de har hatt. Vi er fullstendig avhengige av disse historiene for å opprettholde tabuet mot bruk av atomvåpen, sier Ulvin.
Organisasjonen jobber for total avskaffelse av atomvåpen.
Helsingforskomiteen: Fredsprisen tar opp atomtrusselen som igjen henger over verden
– Årets fredspris til Nihon Hidankyo adresserer atomtrusselen som igjen henger over en verden preget av kriger og konflikt, uttaler Den norske Helsingforskomité.
– Dette er rett inn i vår tid og minner oss på de enorme grusomhetene og lidelsene atombomber representerer, sier generalsekretær Berit Lindeman.
Eide om fredsprisen: En viktig påminnelse
Norges utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) håper fredsprisen til japanske Nihon Hidankyo inspirerer det globale arbeidet for nedrustning.
– Det er en viktig påminnelse. Dette er tidsvitner, folk som selv har opplevd de to eneste atombombene som noen gang har vært brukt, sier Eide til NTB.
Kampen for å opprettholde det som kalles tabuet mot bruk av atomvåpen, men også nedrustning på lang sikt, er viktig hver eneste dag, sier Eide. Men det er spesielt viktig nå i en tid med økende geopolitiske konflikter.
– Akkurat nå er det ikke mye nedrustning som skjer konvensjonelt. Vi er i en tid hvor våpnene taler, sier Eide.
Støre om fredsprisen: Nødvendig advarsel mot trusler om atomvåpenbruk
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) gratulerer fredsprisvinneren og sier at årets vinner er en nødvendig advarsel til de som truer med atomvåpen.
– Dette er en viktig pris, som også viser hvor betydningsfullt arbeidet til en slik folkelig bevegelse kan være. Prisen er en påminnelse om hvorfor vi må fortsatt jobbe for både nedrustning og ikke-spredning av atomvåpen. Og det er en nødvendig advarsel mot de som kommer med direkte trusler om bruk av atomvåpen, sier statsministeren.
Nobelkomiteens leder trakk i sin begrunnelse fram at atommakter i dag truer med å bruke atomvåpen i pågående krigføring, og mener at disse truslene skader normen om at slike våpen ikke skal tas i bruk.
– På vegne av den norske regjeringen vil jeg gratulere den japanske organisasjonen Nihon Hidankyo med Nobels fredspris, sier Støre.
– Dette er et våpen som ingen vil se brukt. De overlevende fra Hiroshima og Nagasaki vet dette bedre enn noen, og derfor er deres vitnesbyrd så viktig, sier statsministeren.
(Artikkel fortsetter etter bildet.)
Rødt: – Beklagelig at Nobel-komiteen ikke velger å dele prisen mellom flere
Rødt støtter tildelingen av årets fredspris til Nihon Hidankyo, men mener at prisen også burde ha blitt delt ut til noen som jobber for fred i Midtøsten.
– Rødt gratulerer Nihon Hidankyo med fredsprisen! De har vår fulle støtte i sin kamp for en verden fri for atomvåpen, og dette er en tildeling i tråd med Nobel-prisens intensjon, sier Rødts Bjørnar Moxnes etter tildelingen av fredsprisen fredag.
Han mener likevel at Nobelkomiteen burde ha delt prisen mellom flere.
– Med et pågående folkemord i Gaza er det beklagelig at Nobel-komiteen i år ikke velger å dele prisen mellom flere for å støtte de som står opp mot folkemordet i Gaza og for en rettferdig fred i Midtøsten, sier han.
Moxnes nevner Den internasjonale straffedomstolen, Jewish Voice for Peace, den palestinske menneskerettighetsgruppen Al-Haq og israelske B’Tselem som verdige mottakere av fredsprisen.
Både Moxnes og KrFs partileder Dag Inge Ulstein ber samtidig Norge om å skrive under på FN-avtalen om atomvåpenforbud.
– Norge bør slutte seg til FNs atomvåpenforbud og bidra aktivt i arbeidet for en atomvåpenfri verden, sier Ulstein.
Frps utenrikspolitiske talsperson, Morten Wold, mener også at Nihon Hidankyo er en verdig vinner, og sier at man i en ideell verden ikke skulle hatt behov for atomvåpen.
– Samtidig erkjenner Fremskrittspartiet at Natos atom-kapabiliteter og arsenal er Norges og Vestens forsikring mot ytre trusler i et stadig mer ustabilt sikkerhetspolitisk landskap, sier Wold.
Fakta om Nihon Hidankyo
- Nihon Hidankyo er utropt som vinner av Nobels fredspris 2024.
- Organisasjon ble stiftet i 1956.
- Den ble opprettet som en grasrotbevegelse av overlevende etter angrepene mot Hiroshima og Nagasaki i 1945.
- Medlemmer kalles Hibaskusha, som betyr «eksplosjonsofre».
- Formålet er å jobbe for total avskaffelse av atomvåpen.
- Bakgrunnen for opprettelsen var et ønske om å legge press på den japanske regjeringen om å gi mer støtte til ofre, samt arbeide for at andre land skal forby atomvåpen.
- Siden opprettelsen har tidsvitner som representerer organisasjonen reist verden rundt og fortalt om de enorme ødeleggelsene og menneskelige lidelsene som ble forårsaket av bombene. De sender også årlig delegasjon til FN.
- Får fredsprisen for sin innsats for å oppnå en verden fri for atomvåpen og for å demonstrere gjennom tidsvitner at atomvåpen aldri må brukes igjen.
PRIO-direktøren: — Fundamentalt krav om nedrustning
— Dagens tildeling av Nobels fredspris til Nihon Hidankyo kommer på et avgjørende tidspunkt: atommaktene moderniserer sine våpenarsenaler, og trusler om faktisk bruk fra både tradisjonelle og nyere atommakter er urovekkende.
Dette sier PRIO-direktør Henrik Urdal i en pressemelding.
— Nihon Hidankyos arbeid minner oss om de enorme menneskelige kostnadene ved bruk av atomvåpen. Dette er noe vi ikke kan ignorere.
— I en tid hvor terskelen for bruk av atomvåpen virker lavere enn på lang tid og KI-drevne autonome våpensystemer er i utvikling, er organisasjonens krav om atomnedrustning helt fundamentalt for vår felles framtid.