Ledige stillinger
Ledige stillinger

Derfor haster det å nå 1,5-gradersmålet 

– Hetebølger er den fremste klimatrusselen mot jordens befolkning. 1,5°C-målet vil redde 38  millioner av verdens femåringer fra farlig hete i framtida.

Del denne artikkelen:

Dette er et innlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Delta i debatten? Send innlegg til debatt@transitmedia.no.

Nesten en tredjedel av dagens femåringer, rundt 38 millioner barn, kan unngå en livslang eksponering  for ekstrem hete dersom verden når målet om å begrense den globale oppvarmingen til 1,5°C innen  2100, viser Redd Barnas nye rapport “Born into the climate crisis 2” 

I rapporten har klimaforskere for første gang tallfestet hvor mange barn som vil vokse opp med  ekstremvær og klimakatastrofer dersom det ikke tas grep for å dempe klimaendringene. Funnene er  knusende:  

Dersom klimaendringene fortsetter i samme tempo som i dag og den globale oppvarmingen når 3,5  °C innen 2100, vil 92% av de 120 millioner barna som ble født i 2020 – altså rundt 111 millioner barn  – vokse opp i en verden hvor ekstreme hetebølger er hverdagskost. Verst blir det for barn som bor i  tropiske områder nær ekvator. Her vil hetebølger gjøre barn så syke at de ikke kan gå på skolen. 

Vi ser konsekvensene av klimakrisen allerede: Sviktende avlinger, matmangel, flom, tørke og  skogbranner øker i hyppighet og omfang – også her i Europa. Da er det skremmende å tenke på hva  som vil møte oss i framtiden. Med dagens politiske løfter er vi nemlig på god vei til en global  oppvarming på 2,7 °C innen slutten av århundret. Dette vil få katastrofale konsekvenser. 

Dersom vi derimot lykkes med å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 °C, i tråd med  forpliktelsene i Parisavtalen, kan en tredjedel av barna som er født i 2020 bli spart fra å vokse opp  med ekstremvær og enorme klimakatastrofer. 

Derfor er det så viktig at vi viser handlekraft nå. For hver dag vi utsetter handling, mister vi verdifull  tid. 

Norges rolle i den globale klimakampen 

Det finnes ikke rettferdig fordeling når det gjelder klimaendringer. Det er de med minst ressurser og  ansvar for klimaendringene, som får de alvorligste konsekvensene. Det betyr at vi sannsynligvis ikke  vil få de verste hetebølgene her i Norge, noe som også betyr at vi trenger å bli minnet på vår lange solidariske tradisjon og internasjonale ansvar for å hjelpe andre. 

Oljefondet, verdens største statlige investeringsfond, har i dag en markedsverdi på cirka 18 tusen  milliarder kroner. Fondet er sparepengene til fremtidige generasjoner, som også trenger en levelig  planet å bosette seg på. Skal vi sikre framtiden til våre barn, barnebarn og barnebarns barn, må vi  iverksette store, ambisiøse tiltak for å redusere utslipp nå. Og vi må øke finansieringen for både  klimatiltak og klimatilpasninger. Et årlig uttak på 0,25 prosent av Oljefondet vil være en dråpe i havet  for Norges del, men det kan nå langt globalt. 

Slik kan vi redde både fremtidens barn og millioner av de barna som vokser opp i dag – og forhindre  at de arver en klode i brann. Det haster nå. Verden svetter – og vi kan hjelpe til med å kjøle den ned.

Del denne artikkelen:

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
- Annonse -

SISTE NYTT