– Bokbål på biblioteket

Annonse
Thomas Gramstad, leder for EFN. Foto: Per Inge Østmoen

Digital formidling har nådd bibliotekene. Biblioteksentralen har utviklet et system for å låne ut bøker gjennom et begrenset antall digitale lisenser. Den utlånte filen vil selvdestruere når utlånstida går ut.

– Hvordan kan bibliotekene godta dette? Du har hatt bokbranner mange ganger i historien. Hvordan kan biblioteket godta at bøker skal ødelegges? spør Thomas Gramstad, leder for Elektronisk Forpost Norge (EFN).

Diskusjonen om e-bøker er på vei opp igjen. Og Norges første e-bokhandel har blitt lansert, selv om to av de største forlagene ikke ville være med.

Forlagenes makt på biblioteket

Bibliotekene har nå løsningen Divibib for å distribuere e-bøker, men både Biblioteksentralen og Elektronisk Forpost Norge mener at løsningen handikapper e-bøkene. Den tekniske løsningen bak Divibib baserer seg på DRM og det er DRM-teknologien som gjør at bibliotekene kan ødelegge filen og at forlagene kan kontrollere den.

Det er helt gratis: Ved å registrere deg med Vipps får du våre nyhetsbrev rett i innboksen 1-2 ganger per uke. Dette er en enkel støtte fra deg, og vi får flere faste lesere. Registrer deg med Vipps, helt gratis. Tusen takk!
Registrer deg med med Vipps Logg inn uten passord med Vipps!

– Bibliotekene bestemmer ikke lenger over sine bøker. Bibliotekene blir redusert til en håndlanger for produsentens og forlagenes vilje, i stedet for å være en kulturinstitusjon som selv bevarer, kontrollerer og eier verkene, mener Gramstad.

– Det er helt sentralt at bibliotekene eier bøkene sine. Hvis andre aktører skal kontrollere bibliotekets samlinger, da har vi mistet samfunnets hukommelse. Da kan kontroversielle bøker slettes når en eller annen maktperson skulle føle for det. Vi ser allerede en rekke uheldige politiske og demokratiske konsekvenser som folk ikke har tenkt på, hevder Gramstad.

E-bøker med handicap

Biblioteksentralen (BS) sier at det digitale utlånssystemet er laget for å etterligne papirbøkene.

– Utlån av digitalt materiale vil virke på samme måte som utlån av fysiske produkter i et fysisk bibliotek, sa administrerende direktør i BS, Børge Hofset til Bok og samfunn i fjor.

– E-bøker påtvinges alle ulempene fra papirformatet, hevder Gramstad til Moderna museet.

– Du får ikke kopiere så lett, du får ikke flytte filen enkelt rundt, osv. Og de digitale bøkene har selvfølgelig ikke de fordelene som papirbøkene har; dette med at de er lette å bla i, du trenger ikke strøm, osv, forteller Gramstad.

Hofset skylder på bibliotekloven.

– Hvert enkelt folkebibliotek må kjøpe inn egne digitale lisenser og gjøre disse tilgjengelige for utlån via bibliotekenes egne nettsteder. Så må brukerne ha lånekort fra dette biblioteket for å ha rett til å låne det digitale materialet. Dette kan oppleves som en begrensning for brukerne som gjerne vil ha tilgang til så mye som mulig av digitalt innhold fra bibliotek, fortalte Hofset til Bok og samfunn.

– Denne loven er ikke i takt med vår nye virkelighet, sa han.

Digitaliseringen bryter ned grensene

Bok og samfunn skriver at et av de største hindrene for å nå målet om digitale utlån har vært klarering av rettigheter med rettighetshavere. DRM-løsningen som Divibib benytter sikrer begrensninger på bruk av filene.

– Brukerne er vant til å kunne spille av filene der man vil, kopiere dem og låne til venner  osv, sier Gramstad.

Gramstad innrømmer at åpen og fri distribusjon bryter ned grensene mellom forlag, bokhandel og bibliotek.

– Men det er det som kommer til å skje. Vi vil få denne nedbrytingen av grensene mellom forskjellige institusjoner uansett, sier han.

Bekymring for inntekter

Gramstad etterlyser diskusjon om økonomisk kompensasjon for forfatterne.

– Poenget med offentlige biblioteker er at utlån skal være gratis. Det betyr ikke at forlag og forfattere ikke skal få betalt. Hvordan skal pengestrømmene organiseres for at bøker fortsatt skal være fritt og helst også gratis tilgjengelig via bibliotekene?

Forstår du at forlagene er bekymret for sine inntekter?

– Ja, jeg forstår det, men man kan ikke fjerne brukerrettigheter og tryggheten i at det er uavhengige institusjoner som bevarer kulturen. Forlagenes inntekter kan ikke gå på bekostning av dette. Biblioteker, arkiver, museer osv. må være uavhengig aktører i sivilsamfunnet — mest mulig uavhengig av både næringsliv og stat og styring utenfra.

Støtt Transit Magasin
Kjære leser. Vårt mål i Transit Magasin er å levere kvalitetsjournalistikk om globale spørsmål. Vi trenger din støtte for å kunne levere mer kritisk og uavhengig global journalistikk. Det beste bidraget er å tegne et abonnement ved å benytte en av knappene nedenfor. Det er også mulig å gi engangs støttebeløp. Tusen takk for ditt bidrag!