20 år siden Big Bang

Annonse
Tim Berners-Lee jobbet for en enklere måte å kommunisere globalt via datamaskiner. Dette resulterte i World Wide Web. Foto: info.cern.ch

13. mars fyller World Wide Web 20 år!

I 1989 startet opptakten til smellet som for alvor kom i 1995. Det er 14 år siden World Wide Web slo igjennom kommersielt, men i mars 1989 ble de første spesifikasjonene skrevet for det som skulle bli den store verdensveven. Dette må og skal bli feiret.

Jeg må gjenta det: Historien om en av verdens største revolusjoner innen kommunikasjon er bare 20 år!

Mannen bak er en anonym kar ved navn Tim Berners-Lee. Mot slutten av 1990 så verdens første nettside dagens lys på en adresse som fortsatt lever: http://info.cern.ch/ I følge boka til Tim-Berners Lee så er fødselsdagen til denne nettsiden 25. desember 1990, og verdens første webserver fyller altså 20 år neste år.

Historien om Internett har rukket å bli flere tiår, men som Berners-Lee selv sier det i sin bok:

Det er helt gratis: Ved å registrere deg med Vipps får du våre nyhetsbrev rett i innboksen 3-4 ganger per uke. Dette er en enkel støtte fra deg, og vi får flere faste lesere. Registrer deg med Vipps, helt gratis. Tusen takk!
Registrer deg med med Vipps Logg inn uten passord med Vipps!

– The web made the Internet easy.

Vi må skille mellom Internett og WWW. Mens Internett er det nettverket som informasjonen flyter over, så er WWW teknologien som gjør nettsider og nettsteder mulig. Mens Internett er en oppfinnelse fra det amerikanske forsvaret er World Wide Web en oppfinnelse som dukket opp ved CERN-instituttet i Sveits.

Berners-Lee forteller i boka «Weaving the web» om arbeidet bak WWW, som ble startet ved CERN, men som etterhvert ble drevet fremover av krefter han selv ikke lenger rådde over. Microsoft, Netscape og Compaq var blant de største selskapene som på ulikt vis kjempet om oppmerksomhet og penger i webbens spede begynnelse.

Våren 1995 var Compaq første hardware-leverandør som pakket en nettleser sammen med hardware. Netscapes inntreden på Wall Street-børsen sommeren 1995 var historiens mest verdifulle – etter en dag på børsen var selskapet verdt 4.4 milliarder dollar uten noen gang å ha gått med overskudd. Det var allikevel med Microsofts Internet Explorer og Windows 95 at WWW tok av.

The historic NeXT computer used by Tim Berners-Lee in 1990, on display in the Microcosm exhibition at CERN. It was the first web server, hypermedia browser and web editor.
Den historiske NeXT-maskinen som Tim Berners-Lee benyttet i 1990, på Microcosm-utstillingen ved CERN. Her kjørte den første webserveren, nettleseren og webeditoren. Foto: info.cern.ch

Tim Berners-Lee har mange ganger blitt konfrontert med sine veivalg. Hvorfor har han selv ikke blitt styrtrik etter å ha funnet opp selveste World wide web?

– Bevegelsen bak fri programvare var fundamental for utvikle web’en, og denne bevegelsen er en kilde til kreativitet, sa Berners-Lee i sin bok.

– Skulle web’en bli en suksees måtte det være en variasjon av fri og kommersiell programvare tilgjengelig, forteller han.

– Web’en er mer en sosial konstruksjon enn en teknisk oppfinnelse.

– Jeg designet www for å oppnå en sosial effekt – for å hjelpe mennesker å samarbeide, forteller oppfinneren, som Time Magazine plasserer som en av det siste århundrets 100 viktigste personligheter.

WWW Consortium (W3C) ble startet av Berners-Lee i 1994 for å holde WWW i tøylene. W3C er fortsatt hans arbeidsplass.

Boka om historien bak World wide web, skrevet av Tim Berners-Lee selv, gir en god oppsummering av de første viktige åra.

Kanskje ville historien vært enda mer spennende å lese om en annen enn aktøren selv fikk fortelle den. For boka Weaving the web er mer en oppramsing av hendelser enn en fortelling.

Uansett, CERN har det siste året fått mye oppmerksomhet omkring atomakselleratoren og Big Bang. Men det har altså allerede skjedd et Big Bang ved CERN.

Interessert i en artikkel om historien om WWW, om fødselsdagsfeiringen, om Berners-Lee og betydningen av oppfinnelsen? Ta kontakt med terje@filtermedia.no.
Støtt Transit Magasin
Kjære leser. Vårt mål i Transit Magasin er å levere kvalitetsjournalistikk om globale spørsmål. Vi trenger din støtte for å kunne levere mer kritisk og uavhengig global journalistikk. Det beste bidraget er å tegne et abonnement ved å benytte en av knappene nedenfor. Det er også mulig å gi engangs støttebeløp. Tusen takk for ditt bidrag!