Klima for biff

Annonse
Dette tilsvarer over 10 mil bilkjøring. Foto: etiskforbruk.no.

I et forbrukssamfunn som vårt spiser vi stadig mer kjøtt. 1 kg-storfekjøtt er årsak til 10 ganger så mye CO2-utslipp som 1 liter bensin. Regn ut selv: Bør du kjøre mindre bil eller spise mindre kjøtt?

I Norge er landbruket fjerde største kilde til klimgassutslipp. Som forbruker er mange av oss i større grad med på klimagass-forurensning gjennom vårt matforbruk enn vår bilbruk. Og mange vet det kanskje ikke.

Regn ut dine egne klimakvoter her:

Framtiden.no: Klimagassutslipp fra forbruk

På 30 kvadratmeter kan det produseres én kilo kjøtt – eller ti brød og 60 flasker vin. Når bøndene produserer kjøtt og ikke plantekost bruker de mye mer plass, energi og ressurser på å mette like mange.

Det er helt gratis: Ved å registrere deg med Vipps får du våre nyhetsbrev rett i innboksen 1-2 ganger per uke. Dette er en enkel støtte fra deg, og vi får flere faste lesere. Registrer deg med Vipps, helt gratis. Tusen takk!
Registrer deg med med Vipps Logg inn uten passord med Vipps!

Etiskforbruk.no: Det enkleste tipset for et mer miljøvennlig matforbruk er å spise mindre kjøtt.

Verdens kjøttproduksjon er femdoblet siden 1950-tallet, og mer enn doblet siden 1970-tallet. Fra 2004 til 2005 økte den globale produksjonen med 2,5 prosent. Ca 26 % av verdens isfrie areal brukes til beitemark og 33% brukes til dyrking av for.

Også i Norge spiser folk stadig mer kjøtt. Gjennomsnittsnordmannen spiser nå over 70 kilo kjøtt hvert år. Forbruket har økt med 17 kilo per person siden 1989.

Hvitt kjøtt øker mest. Forbruket av fjørfekjøtt – først og fremst kylling – er femdoblet siden 1979. I samme periode har forbruket av svinekjøtt økt med 25 prosent, mens forbruket av storfekjøtt har økt med 15 prosent. Over halvparten av oss har kjøtt som hovedingrediens i middagen minst tre ganger i uka.

Av alle matvarer er kjøtt den suverent mest miljøbelastende. Når vi spiser kjøtt av dyr som fôres med korn, i stedenfor selv å spise kornet, blir rundt 90 prosent av energien borte på veien. Da trenger vi ti ganger så stor åker, som normalt skal både vannes, gjødsles og sprøytes.

Ulike dyrearter har ulik effektivitet når det gjelder å omsette fôr til kjøtt. Som hovedregel er kylling mer effektiv enn svin, som er mer effektiv enn lam og storfe. I følge en rapport fra Framtiden i våre hender gjør denne forskjellen at svinekjøtt vinner «miljøkonkurransen» mot lammekjøtt, selv om sauen beiter i utmark om sommeren.

Kjøttproduksjonen belaster mer en matvaretransporten. På en gjennomsnittlig norsk middagstallerken står kjøttet for mellom 97 og 99 prosent av produksjonsutslippene av klimagasser. Som hovedregel er andelen kjøtt mye viktigere for miljøbelastningen til et måltid enn spørsmålet om maten har reist langt eller kort.

[ad]

Støtt Transit Magasin
Kjære leser. Vårt mål i Transit Magasin er å levere kvalitetsjournalistikk om globale spørsmål. Vi trenger din støtte for å kunne levere mer kritisk og uavhengig global journalistikk. Det beste bidraget er å tegne et abonnement ved å benytte en av knappene nedenfor. Det er også mulig å gi engangs støttebeløp. Tusen takk for ditt bidrag!