Fra #iranelection til #iranrevolution

Annonse

På Twitter har #iranelection vært en merkelapp i over to uker. Twitter og andre sosiale medier har vært en kanal som iranske myndigheter har hatt trøbbel med å stoppe. Nå står vi midt oppe i #iranrevolution.

Khomeini brukte kassetter for å spre sitt budskap før revolusjonen i 1979.

På 70-tallet stod den ukjente skriftlærde Khomeini fram som en samlende leder. I taler og artikler hudflettet han sjahstyret. Khomeini ble sendt i eksil, men talene hans ble spredt på tusenvis av kassetter via moskeene.

Annonse

Mens revolusjonen i 1979 er blitt kalt «kassettrevolusjonen» opplever vi i 2009 at sosiale medier er kanalen som iranske myndigheter ikke klarer å stoppe. På 40 år har 140 tegn fått enorm kraft.

16. juni ba amerikanske myndigheter Twitter om å droppe en rutinemessig nedetid på serverne. På grunn av den akutte situasjonen i Iran var det denne dagen spesielt viktig at alle mulige informasjonskanaler ble holdt åpne.

Twitter-ledelsen valgte å flytte driftsstansen fra mandag til tirsdag – men avviste at beslutningen skyldtes press fra amerikanske myndigheter.

Journalister og mediefolk ble sparket ut av Iran samtidig med at millioner tok til gatene for å protestere mot valgjukset noen dager i forveine. Ytringsfriheten ble satt helt til side og mens vestlige medier fikk stadige tøffere kår i landet ble sosiale medier som Twitter, YouTube, Flickr en måte å få ut tekst og bilder om den akutte situasjonen i landet.

Enkelte har påstått at Iran gjør for Twitter det Irakkrigen i 1990 gjorde for CNN. Eller som Hege Ulstein i Dagsavisen sier, plutselig ble Twitter viktig.

Iran har vært kjent for svært mange aktive bloggere som i flere år har trosset sensuren i landets kontrollerte media. Etter valgfusket i landet for to uker siden har iranske myndigheter forsøkt å skru til alle mulige kanaler på nettet.

På Twitter har det på samme tid blitt spredd rundt åpne nettadresser hvor Iranske bloggere kan komme gjennom.

– Det lar seg ikke gjøre å stanse sosiale medier som Twitter og Facebook, sa NRKs medieutvikler Eirik Solheim.

Det var Tim O’Reilly som i 2004 brukte betegnelsen web 2.0 om de nye sosiale mediene. Web 1.0 var enveis kommunikasjon. Web 2.0 er det intelligente nettet av kommuniserende brukere.

Det folkelige engasjementet på Twitter har gitt oss et folkelig opprør på nettet.

Det har dukket opp brukerguider til hvordan selv bidra positivt i Twitter-protestene mot det iranske valget.

Som en solidaritetsaksjon har mange Twitter-venner nå fått grønne bilder. Det har gått en farsott om at man skal hjelpe befolkningen i Iran ved å skifte ut sitt profilbilde til et tilsvarende grønt et.

Plutselig er mange internasjonale bloggere og twitrere nå også bosatt i Iran – i følge stadig flere Twitter-profiler. Om du endrer Twitter-adresse til Tehran – og tidssonen til Tehran +3.30 – blir det vanskeligere for overvåkerne å finne de virkelige bloggerne som ønsker å få informasjon ut av landet.

Men nettet er også et flyktig medium. Michael Jacksons død tok knekken på #iranelection som heteste tema på Twitter denne uka…

Sjekk ut disse Twitter-kontoene fra Iran:

[twitter.com/openiran] [twitter.com/persiankiwi] [twitter.com/madyar] [twitter.com/iranelections]

[ad]

Annonse