Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

Global dataknusing

Hvordan kan store datamengder fortelle oss om global utvikling? Hvordan kan sosiale medier forutsi fattigdom og arbeidsledighet? 

90 prosent av verdens datamengder har blitt laget de siste to årene. Å utnytte den enorme informasjonsmengden som ligger tilgjengelig på nettet er kjernevirksomheten i UN Global Pulse.

Dataanalyse av sosiale medier kan fortelle oss om – og kanskje forutsi – utviklingen av arbeidsledighet i land eller regioner. Nettdiskusjoner i USA og Irland over en toårsperiode ble analysert i et nylig prosjekt. Resultatene viste at økt snakk i sosiale medier om personlige sparetiltak og økonomiske hensyn var sammenfallende med arbeidsledighetsratene i begge land.

Hvordan kan scanning av franskspråklige nyhetsmedier på nett si oss noe om global matsikkerhet? UN Global Pulse scannet 20 000 nettartikler publisert mellom 2004 og 2011, og søkte etter ord og uttrykk relatert til matsikkerhet.  Gjennom dataprogrammer søkte man etter endringer i medienes fokus for å lære om utviklingstrender.

Etter hovedfag i matematikk og informatikk fra Blindern startet jeg jobb i Statistisk sentralbyrå. Derfra gikk jeg til SAS Instiute. Og det var nettopp en tidligere kollega av meg som tipset meg om samarbeidet mellom SAS og UN Global Pulse.

Derfor rykker det godt i datanerd-genene mine når jeg hører hvordan FN nå har satt i gang dette initiativet for å bruke tilgjengelige globale «big data» i innovative sammenhenger.

Tall og demokrati

Kvantitative data er en faktor som bygger demokrati i unge stater. Derfor var også norske Statistisk sentralbyrå (SSB) i sin tid også en viktig støttespiller for det palestinske statistiske sentralbyrået. Kunnskap – data – om eget samfunn er viktige byggesteiner i statsbyggingen.

SSB har derfor også stadig utvekslingsprogrammer med land som Palestina, Malawi og Sør-Sudan. Som et ledd i den palestinske statsdannelsen er kunnskap om egen nasjon helt essensielt. Dette fordi at SSB ser på kunnskap om hvor mange og hvor mye som statsbyggende.

SSB bekjemper fattigdom med statistikk. De senere årene har SSB også samarbeidet med Eritrea, Mosambik, Angola, Moldova, Kazakhstan, Kirgisistan, Albania. Tidligere samarbeidet SSB også med Uganda, Sør-Afrika, Botswana, Saudi-Arabia og Kina.

I 2007 utførte SSB statistikkbistand for 24,5 millioner kroner.

At FN samler og analyserer data for å forstå den verden vi lever i er ikke nytt. Men UN Global Pulse forsøker seg på innovasjon innafor store data og global dataanalyse.

Global dataanalyse på store data gjøres hver dag av selskaper som Google og Facebook. Få selskaper vet mer om å trekke informasjon fra de data du og jeg putter inn i deres nettjenester hver dag.

Denne informasjonen analyserer Facebook og Google på globalt nivå for å tjene massive summer med penger. Alle de spor du legger igjen på Facebook og Google daglig brukes kommersielt.

Verden behøver også innovativ dataanalyse der formålet ikke er å tjene penger. Dette gjør et initiativ som UN Globale Pulse så spennende.

Hvordan tall kan spå framtida

Hovedfaget mitt på Blindern, Universitetet i Oslo, brukte jeg på å implementere algoritmer for hvordan innsamlede data over tid kan fortelle noe om morgendagen. Dette skjedde på Institutt for informatikk på 90-tallet. Regresjonsanalyse og prediksjon av tidsserier var faget.

Dersom vi vet antallet innbyggere i Oslo for 2011, 2010, 2009, 2008 og bakover kan vi si noe om antall innbyggere i Oslo i 2012 og i årene framover.

Vet vi i tillegg utdannelsesnivå for disse innbyggerne bakover i tid kan vi bruke denne kunnskapen til å si noe om hvilket utdannelsesnivå innbyggerne i den byen jeg bor i vil ha de neste årene.

Dersom vi vet utdanning pluss arbeidsledighet kan vi kanskje si noe om sosial utvikling i den byen jeg bor i.

Jo flere variable vi har tilgjengelig jo mer komplekse kunnskapsmønstere kan vi bygge opp. Slike data analyseres av forskere ved på norske universiteter og forskningsinsituasjoner. Tilsvarende forskning skjer i mange land.

La oss bygge slike sett med data på globalt nivå. Ny teknologi og nye medier åpner opp for datainnsamling av helt nye dimensjoner. Mengdene data som er tilgjengelig har aldri vært større. Aldri har verdens befolkning lagt igjen flere spor på nett.

LES OGSÅ

1 kommentar

Kommentarer er stengt.

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT