Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR
Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR

Politisk film, del II

baaderHer kommer enda fem filmer jeg mener du bør få med deg i sjangeren politisk thriller. Tre av filmene skildrer konflikter i Afrika. Men først skal vi til Tyskland.

The Baader Meinhof Complex (2008, Tysk)

Filmen forteller historien om Ulrike Meinhof, Andreas Bader – historien om Rote Arme Fraktion, den venstreekstreme terrorgruppa som opererte på 60- og 70-tallet.

De politiske skikkelsene Baader og Meinhof oppstod på mange måter i samme politiske klima som AKP her hjemme: motstanden mot Vietnamkrigen var sentral. Rote Arme Fraktion oppstod fra en radikal bevegelse i et splittet Tyskland – under den kalde krigen.

Når filmen kom i 2008 fikk den kritikk for å idyllisere Meinhof og Baader – som blir portretter som lovløse, opposisjonelle mot det etablerte, der ideologien ikke nødvendigvis stikker særlig dypt. Det er livsstilen som tiltrekker.

Ja slik var det kanskje også, det var kanskje den opposisjonelle livsstilen som tiltrakk dem til RAF.

Filmen følger dem fra studentmiljøer i Tyskland, til militær våpentrening i midtøsten, videre til en serie bankran i Vest-Tyskland, til fengsel og død. Ulrike Meinhof forlot to døtre til fordel for bevegelsen, en bevegelse som førte henne til fengselet hvor hun tok sitt eget liv.

RAF hadde stort oppslutning blant unge tyskere på 70-tallet.

Last_king_of_scotlandThe Last King of Scotland (2006, Eng.)

Regi: Kevin MacDonald

med Forest Whitaker, James McAvoy, Gillian Anderson

Historien om Ugandas diktator Idi Amin. Filmen følger Amins lege og vi blir kjent med diktatoren nettopp gjennom den unge skotske legen Nicholas Garrigan.

Idi Amin var Ugandas brutale diktator fra 1971 til han i 1979 måtte rømme landet. Amin var kjent som «Afrikas slakter» og regnes for å være skyldig i flere hundre tusen menneskers død. Han var også kjent for sin bisarre fascinasjon for Skottland.

Legen Garrigan er ung, eventyrlysten, og havner i Uganda ved en tilfeldighet. Amins fascinasjon for Skottland er nøkkelen til Amins tillit til den unge legen.

Forest Whitaker spiller Idi Amin, en rolle han fikk Oscar for i 2007.

Blood Diamond (2006) Am.

Regi: Edward Zwick

med Leonardo DiCaprio, Djimon Hounsou, Jennifer Connelly

Diamanthandelen i Afrika og Sierra Leone har en dødelig historie. Begrepet bloddiamanter refererer til diamanter utvunnet for å finansiere borgerkrigene i Liberia og Sierra Leone på 1990-tallet. Selv om denne filmens historie er fiktiv, så er situasjonen høyst reell, også i dag.

For fortsatt utvinnes diamanter ulovlig, menneskerettigheter brytes, og opphavslandet ser lite til de verdiene som ligger i diamantutvinningen.

Filmen Blood Diamond finner sted i borgerkrigsherjede Sierra Leone, og handler om en verdifull diamant som slavearbeideren Vandy gjemmer unna. Vandy og Archer (DiCaprio) møtes i fengsel, og Archer tilbyr seg å hjelpe Solomon med å finne tilbake til familien sin i bytte for diamanten.

Filmen scoret nok mer hos anmelderne på handling, spenning, og godt skuespill. Men filmen klarer allikevel å sette søkelys på et viktig tema.

Lord of War (2005)

Regi: Andrew Niccol

med Nicholas Cage, Ethan Hawke

Cage spiller den ukrainske våpenhandleren Yuri Orlov. Vi følger Orlov fra starten som småkriminell våpendealer i New York til skruppelløs internasjonal våpenhandler.

«There are over 550 million firearms in worldwide circulation. That’s one firearm for every twelve people on the planet. The only question is; how do we arm the other eleven?»

80-tallets kalde krig hadde ennå ikke tint opp. Orlov selger våpen til alle sider i enhver konflikt han kan tjene penger.

Historien om Orlov forteller også historien om en kynisk internasjonal våpenbusiness.

“AK-47 er så enkel å håndtere at selv barn kan bruke dem – og det gjør de”

Lord of War er tilgjengelig på norske Netflix.

Hotel Rwanda (2004)

Regi: Terry George

med Don Cheadle, Nick Nolte, Joaquin Phoenix

Hotel Rwanda skildrer folkemordet i Rwanda. Paul Rusesabagina arbeider som vert i et hotell som midt under krigen tilbyr hundrevis av flyktninger, både tutsier og hutuer, et oppholdssted.

Folkemordet i Rwanda i 1994 og tok livet av mellom 800 000 og en million tutsier og hutuer.

http://www.youtube.com/watch?v=mYwuXvA589A

Hotel Rwanda er tilgjengelig på norske Netflix.

LES OGSÅ

2 KOMMENTARER

Kommentarer er stengt.

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT