Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

Film: Fem politiske thrillere du bør se

SyrianaSjangeren politisk thriller er en favoritt når den prøver å forklare og fortolke virkelige hendelser, og kanskje gi med noe kunnskap på veien.

En god politisk thriller er ikke en dokumentar, men skal subjektivt forsøke å dramatisere reelle hendelser. En god politisk thriller må også være en god film, godt laget, med godt filmhåndverk. Her er fem anbefalinger, tre av disse finner du også på norske Netflix.

Black Hawk Down (2001)

Regi: Ridley Scott.

Denne filmen var kontroversiell når den kom. Den ble beskyldt for å forherlige amerikanske soldaters innsats i Somalia. Selv mener jeg filmen heller gir et portrett av krigens kaos og meningsløshet.

Filmen skildrer en situasjonen som oppstod når 123 amerikanske elitesoldater går til aksjon i den somaliske hovedstaden Mogadishu for å fange krigsherren Mohamed Farrah Aidid. Dette fant sted i 1993.

Under kamphandlingene døde 19 amerikanske soldater og rundt 1000 somaliske militssoldater, et forholdstall som klart viser maktforskjellen mellom de to sidene. Men for den enkelte soldat er det kaos som råder, uansett hvilken side man tilfeldigvis befinner seg på.

Filmen er spennende, gir ingen hyllest til USAs innsats, kanskje heller tvert i mot. Første gang jeg så filmen den meg en oppvåkning om kaoset som i flere tiår har rådet i Somalia.

Carlos (2010) Fr-Ty.

Filmen handler om terroristen, kommunisten, islamisten Ilich Ramírez Sánchez, også kjent som Sjakalen.

Historien om Sjakalen er filmatisert flere ganger, blant annet i 1997, med Bruce Willis og Richard Gere. Men Bruce Willis-versjonen bør du styre unna, og heller se denne, en film som gir det mer av historien om denne skikkelsen Carlos.

Filmen Carlos gir et portrett av mannen som med en slags idealisme på 70- og 80-tallet år inn i kampen for palestinerne med en venstreekstrem idelogi. Sjakalen er et enmannsprosjekt, han tilhører ingen organisasjon. Sjakalen opererer dels som leiesoldat, dels som idealist, dels som playboy. Et merkelig sammensurium.

Filmen forteller om kidnappingen av OPEC-møtet i Wien, om Sjakalens støtte til palestinerne, og om en manns forhold til politisk vold.

Ramirez Sánchez sitter i dag fengslet i Frankrike, hvor han soner livstidsdom.

Les også på Op5 om Sjakalen: http://op-5.no/sjakalen/

Filmen er utgitt både som en langfilm, men også i en lengre versjon som miniserie.

München (2005)

Regi: Steven Spielberg

Under OL i München i 1972 ble 11 israelske idrettsutøvere drept. Dette skjedde da palestinske terrorister tok seg inn i OL-byen. De fant og drepte to israelske idrettsutøvere og tok ytterligere ni til fange.

Hovedkarakteren i filmen er en israelsk agent som får i oppdrag å drepe alle palestinerne som deltok i aksjonen i München i 1972.

Men underveis ettersom drepingen går stadig bedre, mordene sitter løsere, og paranoiaen vokser, så får agenten også tvil om egne motiver. Hvem er det egentlig som er den riktige siden i konflikten?

Filmen er tilgjengelig på norske Netflix.

The Constant Gardener (2005)

Regi: Fernando Meirelles

Diplomaten Quayle har i utgangspunktet ingen andre ambisjoner enn å være en korrekt diplomat, å følge spillereglene. Men da han møter Tessa møter han politisk idealisme.

Tessas idealisme fører henne inn arbeidet mot korrupt business i Kenya, bedrifter som har forgreiner inn til både hjelpeorganisasjoner og det diplomatiet.

Quayle begynner å tvile på egne kollegaer og på sin egen kone.

En spennende film plassert midt i bistandspolitikk, diplomati og internasjonal kapitalisme.

Filmen er basert på en bok av John Le Carré.

Filmen er tilgjengelig på norske Netflix.

Syriana (2005)

Regi: Stephen Gaghan

Oljekontrakter i Midtøsten. Missiler som forsvinner i Iran. Drap på arabisk sjeik. George Clooney spiller CIA-agenten som havner midt oppe i alle de kryssende interesselinjene.

Hold tunga rett i munnen for å følge plottet. Jeg lar meg imponere over rekkevidden i rollene til Clooney.

Filmen er tilgjengelig på norske Netflix.

Forrige artikkel
Neste artikkel

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT