Hvorfor har Tyrkia stengt Twitter?

Annonse

Tyrkia har nå forbudt bruk av Twitter. Du kommer ikke inn på Twitter dersom du befinner deg i Tyrkia.

We’ll eradicate Twitter. I don’t care what the international community says.

Dette uttalte statsminister Tayyip Erdogan i en tale 20. mars til tilhengere i byen Bursa, nordvest i Tyrkia.

Den virkelige årsaken til at Twitter nå er blokkert skal være at lydopptak har spredd seg rundt på sosiale medier, lydopptak som angivelig avslører korrupsjon nær Erdogan. I desember 2013 ble også flere allierte av Erdogan arrestert etter mistanke om korrupsjon.

Tyrkiske telekommyndigheter BTK forteller at det er tyrkiske domstoler som har blokkert Twitter.

Det skal være valg i Istanbul 30. mars, og timingen er vel derfor ikke helt tilfeldig.

Det er helt gratis: Ved å registrere deg med Vipps får du våre nyhetsbrev rett i innboksen 1-2 ganger per uke. Dette er en enkel støtte fra deg, og vi får flere faste lesere. Registrer deg med Vipps, helt gratis. Tusen takk!
Registrer deg med med Vipps Logg inn uten passord med Vipps!

Erdogan har også truet med å forby Facebook og YouTube, men har så langt bare stengt tyrkernes tilgang til Twitter. Det er omtrent 10 millioner Twitter-brukere i Tyrkia.

Tidligere har tyrkiske myndigheter stengt YouTube i lengre tid, fram til 2010, på grunn av fornærmelser mot Kemal Atatürk, grunnleggeren av den tyrkiske republikken.

#TwitterisblockedinTurkey var en av de mest brukte hashtagene på twitter torsdag kveld. Samtidig sprer det seg på nettet bruksanvisninger for hvordan man kan omgå forbudet.

Les mer om saken på Mashable eller Al Jazeera.

Kjære leser. Vårt mål i Transit Magasin er å levere faktabasert kvalitetsjournalistikk om globale spørsmål. Vi står opp for kritisk og uavhengig global journalistikk, uten partipolitiske tilknytninger. I våre spalter får du møte folk verden rundt, gjennom reportasjer skrevet av vårt nettverk av journalister, basert i alle verdensdeler. For å kunne være nettopp denne uavhengige publikasjonen så trenger vi din støtte. Det beste bidraget du kan gi er å tegne et abonnement. Du får 10 dagers gratis prøvetid, og du får to måneder gratis om du bestiller årsabonnement. Bestill på denne lenken, eller benytt knapp nedenfor. Om du ikke ønsker et abonnement så er det mulig å gi et støttebeløp. Tusen takk for ditt bidrag!

2 KOMMENTARER

Comments are closed.