Russland krever registering av bloggere

Annonse

Russland innfører fra august 2014 restriksjoner og registrering av alle blogger og nettsteder som har mer enn 3000 sidevisninger daglig. Dette ble vedtatt i en ny russisk lov denne uka.

Den nye loven som det russiske føderasjonsrådet godkjente tirsdag 29. april krever at blogger med mer enn 3000 sidevisninger hver dag skal oppgi og registrere sin identitet.

Bloggerne bryter også loven om de publiserer innhold om ekstremisme eller publiserer informasjon som bryter personvernet. Bloggene må også følge regler om såkalt «pre-election silence», det vil si et forbud mot å drive politisk kampanje i forkant av valg.

Den nye loven definerer begrepet «blogger» som en «person som poster åpen informasjon på et personlig nettsted». Loven dekker ikke bare blogger men også mikroblogger og sosiale nettverk.

«I dag er internett en siste øy av ytringsfrihet i Russland, og disse reguleringene har tydelig hensikt om å få nettet under statlig kontroll», sier Hugh Williamson, direktør for Europe og Sentral-Asia ved Human Rights Watchi følge WSJ.

Det er helt gratis: Ved å registrere deg med Vipps får du våre nyhetsbrev rett i innboksen 1-2 ganger per uke. Dette er en enkel støtte fra deg, og vi får flere faste lesere. Registrer deg med Vipps, helt gratis. Tusen takk!
Registrer deg med med Vipps Logg inn uten passord med Vipps!

«Loven er enda et steg i økt statlig kontroll over internett i Russland, noe som vil på virke utviklingen av industrien i negativ retning», sa en talsmann for Yandex, som er Russlands største søkemotor, i følge WSJ.

Denne loven er en av flere i rekken av lover som begrenser ytringsfriheten på internett: 

I desember 2013 vedtok Dumaen en lov som godkjenner at myndighetene kan stenge nettsteder som oppfordrer til ulovlige demonstrasjoner, uten ikke å gå via retten for å få en rettskjennelse i forkant.

Dette tok myndighetene nytte av , og stengte i mars 2014 tre ledende nettsteder drevet av russisk opposisjonGrani.ruKasparov.ru og EJ.ru . Dette skriver Reportere Uten Grenser

Nettstedet Kasparov.ru drives av den kjente sjakkspilleren Garri Kasparov. I dag er Kasparov en kjent russisk opposisjonspolitiker, menneskerettighetsaktivist og sentral i partiet Det Andre Russland. Kasparov er en av Putins sterkeste kritikere.

Se også: Kasparov er en aktiv Twitter-bruker. Artikkel: Techcrunch om stengingen av Kasparovs nettsted (mars 2014).

Denne nye loven om registrering av bloggere trer i kraft august 2014.


Kilder benyttet i denne artikkelen:

Russian Parliament Approves New Law Restricting the Internet (Wall Street Journal Online, 29. april)
Putin foes fear Internet crackdown as ‘blogger law’ sails through (Reuters, 29. april)
Russia: Veto Law to Restrict Online Freedom (Human Rights Watch, 24. april)
Will the Russian internet soon be under complete control? (Reporters Without Borders, 18. april)

 

Kjære leser. Vårt mål i Transit Magasin er å levere faktabasert kvalitetsjournalistikk om globale spørsmål. Vi står opp for kritisk og uavhengig global journalistikk, uten partipolitiske tilknytninger. I våre spalter får du møte folk verden rundt, gjennom reportasjer skrevet av vårt nettverk av journalister, basert i alle verdensdeler. For å kunne være nettopp denne uavhengige publikasjonen så trenger vi din støtte. Det beste bidraget du kan gi er å tegne et abonnement. Du får 10 dagers gratis prøvetid, og du får to måneder gratis om du bestiller årsabonnement. Bestill på denne lenken, eller benytt knapp nedenfor. Om du ikke ønsker et abonnement så er det mulig å gi et støttebeløp. Tusen takk for ditt bidrag!