Rubiks kube fyller 40 år

Annonse
Rubiks kube
Rubiks kube. Illustrasjon: Wikipedia.

Rubiks kube er et mekanisk puslespill oppfunnet i 1974, av den ungarske skulptøren og arkitekturprofessoren Ernő Rubik.

Den klassiske Rubiks kube har 3x3x3 brikker og kan ha 43 252 003 274 489 856 000 forskjellige posisjoner. Eller nærmere  43 trillioner, om du vil.

På tross av det enorme antallet kombinasjoner, kan kuben alltid løses på 20 trekk, i følge Wikipedia.

Kuben ble lansert i 1980 og per januar 2009 var det solgt over 350 millioner eksemplarer av kuben. Og den selges fortsatt, for eksempel på Clas Ohlson til 149,- kroner.

Lyst til å teste ut? For dagens Google Doodle er nemlig en animert kube, og du kan jo selv se om du blir hekta igjen.

Det er helt gratis: Ved å registrere deg med Vipps får du våre nyhetsbrev rett i innboksen 1-2 ganger per uke. Dette er en enkel støtte fra deg, og vi får flere faste lesere. Registrer deg med Vipps, helt gratis. Tusen takk!
Registrer deg med med Vipps Logg inn uten passord med Vipps!

 

Kjære leser. Vårt mål i Transit Magasin er å levere faktabasert kvalitetsjournalistikk om globale spørsmål. Vi står opp for kritisk og uavhengig global journalistikk, uten partipolitiske tilknytninger. I våre spalter får du møte folk verden rundt, gjennom reportasjer skrevet av vårt nettverk av journalister, basert i alle verdensdeler. For å kunne være nettopp denne uavhengige publikasjonen så trenger vi din støtte. Det beste bidraget du kan gi er å tegne et abonnement. Du får 10 dagers gratis prøvetid, og du får to måneder gratis om du bestiller årsabonnement. Bestill på denne lenken, eller benytt knapp nedenfor. Om du ikke ønsker et abonnement så er det mulig å gi et støttebeløp. Tusen takk for ditt bidrag!