Resultatene av Sikkerhetsrådets andre avstemning om ny Generalsekretær havnet på sosiale medier

Annonse

Sikkerhetsrådet holdt fredag 5. august sin andre avstemning om hvem som skal bli FNs  neste generalsekretær. Resultatene ble bare minutter seinere spredd på sosiale medier kjapt etter avstemningen.

Portugiseren Antonio Guterres er i tet, viser avstemningen. Guterres er tidligere FNs høykommissær for flyktninger. Internasjonalt argumenteres det for at det nå er på tide med en kvinnelig leder for FN.

Disse avstemningene som Sikkerhetsrådets 15 medlemmer avholder om Ban Ki-moons arvtager er ikke bindende, avstemningene er anonyme, og til slutt er det uansett vetomaktene som har det avgjørende ordet.

Avstemningen fredag ble avholdt i all hemmelighet. Sikkerhetsrådet har blitt kritisert for manglende åpenhet rundt prosessen om å velge ny etterfølger etter Ban Ki-moon.

Det er helt gratis: Ved å registrere deg med Vipps får du våre nyhetsbrev rett i innboksen 3-4 ganger per uke. Dette er en enkel støtte fra deg, og vi får flere faste lesere. Registrer deg med Vipps, helt gratis. Tusen takk!
Registrer deg med med Vipps Logg inn uten passord med Vipps!

Generalforsamlingens president Mogens Lykketoft har jobbet for en åpen prosess, og det har for første gang blitt avholdt åpne høringer om hvem som skal bli FNs nye generalsekretær fra 1. januar 2017.

Lykketoft mener mangelen på gjennomsiktighet er uverdig for FN og for de 11 kandidatene:

The lack of transparency is undignified for the UN and for the candidates.

LES HER Lykketofts hele uttalelse etter Sikkerhetsrådets avstemning.

12 kandidater har meldt sitt kandidatur. Kroatiske Vesna Pusic trakk sitt kandidatur etter første avstemningsrunde i Sikkerhetsrådet, og det er derfor 11 kandidater igjen.

LES MER: FNs første generalsekretær var nordmannen Trygve Lie.

 

Støtt Transit Magasin
Kjære leser. Vårt mål i Transit Magasin er å levere kvalitetsjournalistikk om globale spørsmål. Vi trenger din støtte for å kunne levere mer kritisk og uavhengig global journalistikk. Det beste bidraget er å tegne et abonnement ved å benytte en av knappene nedenfor. Det er også mulig å gi engangs støttebeløp. Tusen takk for ditt bidrag!