Sikkerhetsrådet holdt fredag 5. august sin andre avstemning om hvem som skal bli FNs  neste generalsekretær. Resultatene ble bare minutter seinere spredd på sosiale medier kjapt etter avstemningen.

Portugiseren Antonio Guterres er i tet, viser avstemningen. Guterres er tidligere FNs høykommissær for flyktninger. Internasjonalt argumenteres det for at det nå er på tide med en kvinnelig leder for FN.

Disse avstemningene som Sikkerhetsrådets 15 medlemmer avholder om Ban Ki-moons arvtager er ikke bindende, avstemningene er anonyme, og til slutt er det uansett vetomaktene som har det avgjørende ordet.

Annonse
Arabiske filmdager viser det beste fra og om den arabiske verden.  Festivalens 11. utgave blir heldigital og går av stabelen 11.–17. mars på digital.arabiskefilmdager.no.
Arabiske filmdager 11.-17.mars

Avstemningen fredag ble avholdt i all hemmelighet. Sikkerhetsrådet har blitt kritisert for manglende åpenhet rundt prosessen om å velge ny etterfølger etter Ban Ki-moon.

Generalforsamlingens president Mogens Lykketoft har jobbet for en åpen prosess, og det har for første gang blitt avholdt åpne høringer om hvem som skal bli FNs nye generalsekretær fra 1. januar 2017.

Lykketoft mener mangelen på gjennomsiktighet er uverdig for FN og for de 11 kandidatene:

The lack of transparency is undignified for the UN and for the candidates.

LES HER Lykketofts hele uttalelse etter Sikkerhetsrådets avstemning.

12 kandidater har meldt sitt kandidatur. Kroatiske Vesna Pusic trakk sitt kandidatur etter første avstemningsrunde i Sikkerhetsrådet, og det er derfor 11 kandidater igjen.

LES MER: FNs første generalsekretær var nordmannen Trygve Lie.

 

Annonse
Kjære leser, når du først er her: Transit Magasin har ingen millionærer i ryggen, og vi er helt avhengig av støtte fra våre lesere. Å bli abonnent koster kun 83 kroner i måneden hvis du kjøper for ett år. Pengene går direkte til mer kritisk journalistikk om internasjonale spørsmål.
Du får tilgang til alt innhold - PLUSS (+)