Svensk-eritreisk journalist tildeles Verdens pressefrihetspris etter 16 år i fengsel

Dawit Isaak. Foto: Kalle Ahlsen.
Dawit Isaak. Foto: Kalle Ahlsen.
Annonse

Journalisten Dawit Isaak tildeles UNESCOs pressefrihetspris for 2017. Isaak sitter fengslet i Eritrea, noe han har gjort siden 2001. Prisen deles formelt ut den 3. mai, som er FNs dag for pressefrihet.

Isaak ble arrestert september 2001 og har nå sittet fengslet i 16 år uten dom. Samtidig ble ti andre uavhengige journalister og 11 reformistiske politikere fra gruppe G15 arrestert. Alle krevde demokratiske reformer i en rekke brev til president Isaias Afewerki.

Sist noen hørte fra den svenske-eritreiske journalisten var i 2005. Det er ukjent hvor han befinner seg nå.

Dawit Isaak er dramatiker, journalist og skribent. Han flyttet til Sverige i 1987, hvor han senere fikk statsborgerskap. Men etter Eritreas uavhengighet returnerte han tilbake sitt hjemland, for å grunnlegge Setit, den første uavhengige avisen i landet. Isaak var kjent for sine kritiske reportasjer.

I april 2002 rapporterte Committee to Protect Journalists (CPJ) at han var innlagt på sykehus for behandling av torturskader. Den eritreiske regjeringen benekter at han har blitt torturert men tillater ikke at han får besøk. Dawit Isaak har ikke fått noen tiltale og sitter fengslet uten dom.

Det er helt gratis: Ved å registrere deg med Vipps får du våre nyhetsbrev rett i innboksen 3-4 ganger per uke. Dette er en enkel støtte fra deg, og vi får flere faste lesere. Registrer deg med Vipps, helt gratis. Tusen takk!
Registrer deg med med Vipps Logg inn uten passord med Vipps!

Tildeles pressefrihetspris den 3. mai

En uavhengig internasjonal jury står enstemmig bak tildelingen av årets pressefrihetspris. Juryen uttaler en felles anerkjennelse av Isaak, for hans mot, motstand og engasjement for ytringsfrihet.

«For å forsvare fundamentale friheter må man være bestemt og ha mot – og man må være en uredd talsmann», sier generaldirektør for UNESCO, Irina Bokova.

Svenske medier rapporterte i februar 2009 at Isaak var innlagt på sykehus. I april 2009 underskrev sjefredaktørene i fire svenske avishus, Aftonbladet, Dagens Nyheter, Expressen og Svenska Dagbladet, et opprop om frigivelse av Isaak. Dette ble overlevert til den eritreiske ambassaden.

Sommeren 2016 uttalte Eritreas utenriksminister Osman Saleh i en intervju med den franske radiokanalen RFI at Dawit fortsatt lever.

Prisen har blitt delt ut årlig siden 1997

UNESCOs pressefrihetspris deles formelt ut den 3. mai hvert år, på Verdens dag for pressefrihet. Prisen kalles også for Guillermo Cano World Press Freedom Prize. Prisen er oppkalt etter den colombianske journalisten ved Guillermo Cano Isaza, som ble drept 17. desember 1986, foran kontoret til avisen der han jobbet, El Espectador, i Bogotá.

Prisen ble opprettet av UNESCOs styre i 1997, og hedrer hvert år en person, organisasjon eller institusjon som har gjort en fremragende innsats for å forsvare eller fremme pressefrihet hvor som helst i verden, og særlig når dette har blitt oppnådd i under risiko og fare. Prisen er på 25.000 dollar og er finansiert av Cano-stiftelsen (Colombia) og Helsingin Sanomat-stiftelsen (Finland).

LES HELE denne artikkelen hos UNRIC, FNs informasjonskontor for Vest-Europa

LES MER om Guillermo Cano Isaza

Støtt Transit Magasin
Kjære leser. Vårt mål i Transit Magasin er å levere kvalitetsjournalistikk om globale spørsmål. Vi trenger din støtte for å kunne levere mer kritisk og uavhengig global journalistikk. Det beste bidraget er å tegne et abonnement ved å benytte en av knappene nedenfor. Det er også mulig å gi engangs støttebeløp. Tusen takk for ditt bidrag!