Webinar about Norec’s grant for exchange cooperation
Webinar about Norec’s grant for exchange cooperation

Fortsatt mange flere menn som studerer IT, bare hver fjerde IT-student er kvinne

Den 27. april markerer FN den internasjonale dagen for jenter i IT-bransjen.

Bare hver fjerde IT-student i Norge er jente. I Norge er andelen jenter som studerer IT på nær 25 prosent, mens gjennomsnittet i EU er kun 17 prosent (2015).

Blant IT-gründere er kun 1 av 100 gründere kvinner, skriver Nina Bakaas på itjenta.no.

Også i Europa: De laveste andelene finner vi i Nederland, Luxembourg og Slovenia, der bare henholdsvis 6, 8 og 10 prosent av IT-studentene er kvinner. Den høyeste andelen kvinner i IT finner vi i Bulgaria, Belgia og i Hellas, med henholdsvis 34, 33 og 31 prosent, i følge tall fra Eurostat.

C-p23-LU0AAD8dg

Kun 30 prosent av de sysselsatte i IT-bransjen er kvinner, og de er underrepresentert i alle deler av bransjen, spesielt i lederposisjoner, skriver EU-kommisjonen på sine nettsider. Europa står i fare for å mangle 900 000 kvalifiserte IT-arbeidere i år 2020.

Å få kvinner inn i IT-bransjen er lønnsomt, det skaper økonomisk vekst, og det styrker likestillingen i en bransje hvor kvinner er sterkt underrepresentert.

Det er ITU som står bak markeringen av den internasjonale dagen for jenter i IKT. ITU er FNs organisasjon for informasjon og kommunikasjonsteknologi.

I NORGE er det flere organisasjoner som jobber for kvinners posisjon i IT-bransjen:

Lær Kidsa Koding har egne arrangmenter og kodekvelder kun for de yngste jentene.

Girl Geek Dinner jobber for rekruttering av jenter til realfag og flere kvinner på scener og arenaer hvor det snakkes og skapes teknologi.

Oda-nettverket hevder de er Nordens ledende møteplass for kvinner som jobber med IT eller i IT-bransjen.

Følg debatten på Twitter: #girlsinict@kidsakoder@OsloGirlGeek@odanettverk@ninabakas@terjekarlsen

VIDEO: Dette er budskapet fra FN-organisasjonen ITU den 27. april:

FNs bærekraftsmål er verdens felles arbeidsplan for å utrydde fattigdom og bekjempe ulikhet innen år 2030. Den internasjonale dagen for jenter i IKT er en støtte til FNs bærekraftsmål nummer 5, om likestilling mellom kjønnene. Å sikre kvalitetsutdanning for jenter handler også om mål 4 – god utdanning for alle.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT