Denne flyktningleiren får sin strøm fra fornybar energi

Annonse

Med soleenergi får nå 20.000 flyktninger i Jordan tilgang til gratis og stabil elektrisitet. I to og et halvt år har de over 50.000 flyktningene i Azraq-leiren levd uten strøm. Når kapasiteten dobles i løpet av året blir dette verdens første flyktningleir som får all energi fra fornybare kilder.

I vinter var flyktningleiren mørklagt halve dagen. Familiene hadde små soldrevne lanterner til studier og arbeid, men disse lanterne sluknet etter noen få timer. Sommerstid når temperaturene gikk opp til 40 grader i skyggen, ble maten ødelagt av varme nærmest umiddelbart.

Nå samarbeider FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) og IKEA Foundation for å tilby grønn og fornybar energi til denne leiren.

Elektrisitet skaper verdighet og arbeidsplasser

Bekmørke netter skapte utrygghet, spesielt for kvinner og jenter, som ikke våget å gå turen ned gata til toalettene. Mangel på strøm gjorde også at familier ikke fikk ringt sine venner og kjære hjemme i Syria.

Fatima (52) er en alenemor fra Damaskus. Hun har bodd i leiren siden 2015 med sine to voksne sønner:

Det er helt gratis: Ved å registrere deg med Vipps får du våre nyhetsbrev rett i innboksen 1-2 ganger per uke. Dette er en enkel støtte fra deg, og vi får flere faste lesere. Registrer deg med Vipps, helt gratis. Tusen takk!
Registrer deg med med Vipps Logg inn uten passord med Vipps!

“For noen som er vant til et liv med elektrisitet så er det vanskelig å forestille seg hvor vanskelig det er å leve uten», sier Fatima til UNHCR.

Fatima og hennes to sønner har allerede gått til innkjøp av et brukt kjøleskap, en vaskemaskin og elektriske vifter.

Mohammad (20) er fra Ghouta og kom til Azraq-leiren i mai 2014, en måned etter at leiren åpnet. Han måtte slutte skolegangen når Syria-konflikten brøt ut, en konflikt som nå er inne i sitt syvende år.

Mohammad har tidligere fått noe opplæring i metallarbeid i leiren, og han ble derfor plukket ut til å være med å bygge rammene som skulle holde solpanelene, og også hjelpe til med å installere leirens elektriske kretser.

Resultatet var mer opplæring og mer yrkeserfaring, som allerede har hjulpet ham med å skaffe seg jobb utenfor leiren.

591c0ab23
Solcelleanlegget i Azraq strekker seg ut i ørkenen. Foto: IKEA Foundation

UNHCR og IKEA reduserer CO2-utslipp

Nå har halvparten av leirens beboere tilgang til strøm. UNHCR planlegger å utvide tilgangen fortløpende det kommende året.

I januar, når deler av leiren var koblet til det nasjonale strømnettet måtte UNHCR betale et betydelig beløphver måned. Elektrisitet er svært kostbart i Jordan, og ved å gå over til fornybar energi sparer UNHCR nå umiddelbart 1,5 millioner euro hvert år.

UNHCR kan nå istedet bruke disse pengene på andre prosjekter som gjør livet i leiren mer levelig og anstendig for beboerne.

Anlegget i Azraq reduserer også CO2-utslipp med 2.370 tonn årlig. Når solcelleanlegget blir oppgradert fra 2 megawatt til 5 megawatt så vil hele Azraqs energibehov dekkes, og CO2-utslippene reduseres tilsvarende.

Solcelleanlegget kostet 8,75 millioner euro, og har blitt finansiert av Ikeas kampanje «Brighter lives for refugees».

“Verdens første solcelleanlegg i en flyktningleir signaliserer et paradigmeskifte for hvordan den humanitære sektoren støtter flyktninger og fordrevne, samtidig som vi reduserer karbonutslipp og forbedrer levevilkår», sier Per Heggenes, direktør i IKEA Foudnation, i UNHCRs pressemelding.

Kampanjen har skaffet 30,8 millioner euro til UNHCR-prosjekter i Asia, Afrika og Midtøsten. IKEA donerte 1 euro til UNHCR for hver LED-lyspære som ble solgt gjennom kampanjeperioden, med et mål om å skaffe utdanning og fornybar energi til flyktninger.

Andre prosjekter som har blitt finansiert av IKEA Foundation er 22 biogass-anlegg i Bangladesh. Disse anleggene omgjør 15 prosent av menneskelig kompostavfall til grønn energi som igjen kan brukes til matlaging.

Les mer:

Støtt Transit Magasin
Kjære leser. Vårt mål i Transit Magasin er å levere kvalitetsjournalistikk om globale spørsmål. Vi trenger din støtte for å kunne levere mer kritisk og uavhengig global journalistikk. Det beste bidraget er å tegne et abonnement ved å benytte en av knappene nedenfor. Det er også mulig å gi engangs støttebeløp. Tusen takk for ditt bidrag!