Google straffes med milliardbot av EU

Annonse
Press conference by Margrethe Vestager on an antitrust case
Margrethe Vestager er EU-kommissær for konkurranseregulering. Foto: Europakommisjonen / Georges Boulougouris

EU straffer nok en gang en av verdens største mulitnasjonale teknologisselskaper. Nå får Google 2,4 milliarder euro i bot for å ha misbrukt sin markedsledende posisjon i Europa.

«Google har misbrukt sin markedsdominans som søkemotor og gitt en ulovlig fordel til et annet Google-produkt, tjenesten for produktsammenligning på nett», sa Margrethe Vestager til journalistene på en pressekonferanse sist uke.

Google-tjenesten det er snakk om kalles ‘Google Shopping’, tidligere kalt ‘Google Product Search’.

Annonse

Så hva er saken? Når du skriver inn et produkt i søk-feltet i Google, så dukker det opp resultater øverst på siden fra Google Shopping, med bilder og utvalg fra ulike forhandlere. Disse produkt-resultatene plasseres øverst over der Google presenterer søkeresultater som Google-algoritmene presenterer de mest relevante treffene.

Dette betyr at Google Shopping er mye mer synlig enn andre netthandel-tjenester. 95 % av alle brukerklikk skjer på førstesiden av et Google-søk. Øverste søkeresultat får faktisk hele 35 % av all klikk. Da ligger det store verdier i å plassere egne salgstreff øverst på Googles førsteside.

Margrethe Vestager er dansk EU-kommissær med ansvar for konkurranseregulering. I august 2014 ble hun utpekt som EU-kommissær i Juncker-kommisjonen. Hun har tidligere vært visestatsminister og også økonomi- og innenriksminister i Danmark i  Thorning-Schmidt-regjeringen, fram til 2014.

Milliardboten er den største noensinne i en antitrust-sak, det vil si i en sak om konkurransevridning eller misbruk av monopol. 2,4 milliarder euro er også mer enn dobling av den forrige rekorden, i en bot som ble gitt til det amerikanske prosessor-selskapet Intel, i 2008.

Apple idømt straffeskatt til EU i 2016

I fjor sommer ble Apple Inc. ilagt europeisk straffeskatt på 13 milliarder euro etter å innbetalt en for lav selskapsskatt i Irland. Også dengang var det EU-kommissær Vestager som gikk i front og krevde at Irland måtte likebehandle internasjonale selskaper.

selskapsskatt
Selskapsskatt i EU – og Norge. Irland deler sisteplassen med Kypros. Frankrike, Italia, Belgia og Malta har kontinentets høyeste selskapsskatt. Infografikk: Teknopol / Mapchart.net

“Medlemsland kan ikke gi skattefordeler til enkelte selskaper, dette er ulovlig og bryter med EUs statsstøttelover», sa Vestager den gangen. Irland hadde da gitt Apple en ekstraordinært lav maksimal skattesats på 1 %. Ordinær selskapsskatt i Irland er 12,5 %. I Norge er selskapsskatten på 24 %.

Pengene som straffeskatten bringer inn kan bli fordelt over flere EU-land. Irland støtter Apple-sjef Tim Cook som hevder at dette kan skade jobbskapingen og investeringene i Europa, og Irland støtter altså teknologiselskapet i protestene mot straffeskatten. Mens Brussel overkjører sitt medlemsland i arbeidet mot skattedumping.

EU-tilhengere mener at dette viser fram EUs progressive mekanismer for fordeling, og at EU ikke tillater sine medlemsland å dumpe selskapsskatten i et konkurrerende løp mot bunnen. Dette skriver også Sten Inge Jørgensen om i siste utgave av Morgenbladet.

LES MER:

Annonse