Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Dette er årets valgomater

Valgomater er en morsom lek for de politisk interesserte. Og kanskje kan valgomater vise veien til rett partivalg for de som ikke bryr seg om politikk. Hvordan ser årets valgomater ut?

Her er min vurdering

Med ekstra plusspoeng for utenrikspolitikk har jeg gått gjennom valgomatene fra de største mediene. For å kunne sammenligne valgomatene har jeg gjennomgående svart i samme politiske retning: Jeg har konsekvent svart for mer skatt og mot privatisering, jeg har svart for internasjonalt samarbeid (inkl EU/EØS), for klima og mot oljeboring. Og jeg har svart mot norsk distriktspolitikk.

NRK

IMG_0197
Slik ser årets valgomat ut fra NRK etter mine svar. Skjermbilde: nrk.no.

24 spørsmål skal besvares. NRK ber deg om å gradere fra helt uenig til helt enig, en skala på fem mulige alternativer. Ganske enkelt visualisert, med emoji-figurer og smileys eller surefjes lik de du bruker hver dag på Facebook. Til slutt skal du plukke ut de fem spørsmålene som er viktigst for deg. Gøy vri at du ser søylene bevege seg opp og ned ettersom du besvarer de ganske enkle politiske problemstillingene.

Antall spørsmål om utenriks: 1. For dårlig av NRK når kun EØS-spørsmålet kan regnes inn på utenriksfeltet. Selv om det aldri har vært flere flyktninger i verden så legges asyl- og innvandringsdebatt opp som nasjonale problemstillinger.

Antall spørsmål om klima/miljø: 4

Antall spørsmål om utdanning: 3

Oppsummert: Enkel og kjapp valgomat, med tilstrekkelig antall spørsmål for å sikre nyansering. At valgomaten i tillegg vekter de politiske spørsmålene som er aller viktigst for deg gjør at resultatet også får en dæsj troverdighet. Svært svakt levert på utenriksstoff.

Hvem: Passer for alle, både nerdene og de uinteresserte.

Lenke: Besøk NRKs valgomat her

Dagbladet

Valgomat_Dagbladet

Dagbladet ber deg om å angi kjønn og alder, faktorer som NRK tydeligvis ikke mener er relevante for ditt valg. Dagbladet vil også vite hva du stemte ved forrige stortingsvalg, før du må besvare på 25 politiske spørsmål. Baksiden i algoritmen her må være at du kan angi at ALLE 25 spørsmål er «veldig viktig». Ekstreme standpunkter slår jo som kjent ganske ekstremt ut i nettets kommentarfelt og ekkokamre.

Dagbladet vil vite hva du mener om oljeboring og forsvarsbudsjett men utenriks er det ikke før man snakker om NATO, Israel eller EU, som er Dagbladets utenriksspørsmål. Innvandringsdebatten er også her på Dagbladet nasjonalt vinklet, her kunne avisa ha prøvd å sett internasjonalt på verdens flyktningsituasjon.

Antall spørsmål om utenriks: 3

Antall spørsmål om klima/miljø: 4

Antall spørsmål om utdanning: 3

Oppsummert: Enkel valgomat dette også, med tilstrekkelig antall spørsmål for å sikre en viss troverdighet. At valgomaten i tillegg vekter de politiske spørsmålene som er aller viktigst for deg gjør at resultatet får troverdighet.

Hvem: Passer for alle, men denne vipper kanskje ut de komplett uinteresserte før valgomaten er fullført. Det blir rett og slett for mange klikk.

Lenke: Besøk Dagbladets valgomat her

VG

Valgomat_VG

Norges største løssalgsavis inviterer til «VGs superenkle valgomat». Visstnok skal du kunne finne din «politiske match» ved å svare på fem til åtte spørsmål, i en navigasjon som ligner på Tinders høyre-venstre-sveipe-meny.

Denne valgomaten fra VG er så superenkel at den er  fordummende, og den kan umulig hjelpe noen med å finne rett parti til Stortingsvalget. På fem spørsmål skal valgomaten kunne avgjøre om du havner på venstresida eller høyresida i politikken. Jeg havner på venstresida, og etter enda to spørsmål får jeg vite at jeg bør stemme på Miljøpartiet De Grønne….

Antall spørsmål om utenriks: 0, VG er ikke i nærheten.

Antall spørsmål om klima/miljø: 1-3, avhengig av de første spørsmålene.

Antall spørsmål om utdanning:

Hvem: Passer ikke for deg som har et snev av interesse for hvem som styrer landet.

Lenke: Test valgomaten hos VG, selv om den neppe gjør deg klokere…

Aftenposten

Valgomat_Aftenposten
Også Aftenposten gir samme resultat. Skjermbilde: Aftenposten.no.

Aftenposten høyner Dagbladets 25 spørsmål opp til 28. Aftenposten gjør som både Dagbladet og NRK og ber deg gradere fra «helt uenig» til «helt enig», gradert på fem nivåer også her. Og presis som Dagbladet så ber Aftenposten deg om å fortelle på hvert spørsmål du synes saken er ikke viktig, litt viktig eller viktig.

Antall spørsmål om utenriks: 3,5. I tillegg til spørsmål om bistand, NATO og EU så formulerer Aftenpostens valgomat et spørsmål om «flyktninger», og ikke bare «innvandrere». Godt ordvalg som gir et halvt poeng ekstra.

Antall spørsmål om klima/miljø: 6

Antall spørsmål om utdanning: 4

Hvem: Dette er kanskje den valgomaten som tar aller mest tid, og krever mest av brukeren.

Oppsummert: Aftenpostens valgomat er kanskje den som er minst stereotyp og er den valgomaten som nyanserer de politiske spørsmålene best. Også best på utenriks, selv om «best» er svake 3,5 spørsmål. Allikevel: Årets vinner!

Lenke: Besøk Aftenpostens valgomat her

TV2

Valgomat_tv2

TV2 viser deg en mengde politiske kort som du skal sveipe. En stor mengde faktisk: TV2 går svært grundig til verks med 30 spørsmål, flest spørsmål av alle årets valgomater. rets , TV2 vil ta deg med gjennom 8 ulike saksområder: Ideologi (8 spørsmål), skole (4), dyrevern og miljø (5), skatt og avgift (5), justis (5), helse (2), samferdsel (4), livsstil (4).

Men hvor har utenrikspolitikken blitt av oppi alle saksområdene, TV2?

I alle spørsmål skal du gradere på en skala på fem muligheter, fra helt uenig, til helt enig. På alle spørsmål har du også mulighet til å angi om dette er en hjertesak for deg.

Antall spørsmål om utenriks: 2

Antall spørsmål om klima/miljø: 5

Antall spørsmål om utdanning: 4

Oppsummert: Testen er for komplisert og spørsmålene er for snevre. Det blir for mange klikk, og for mange kort som fyker over skjermen. For mange hjerter som skal deles ut. Og testen får strykkarakter for at de ikke klarer å få inn mer enn to utenriksspørsmål på 30 spørsmål. Testen virker litt uinspirert, her er det flere spørsmål enn nødvendig.

Hvem: De aller mest interesserte klarer å sette av tid til å gjennomføre denne testen. Er du moderat eller lite interessert i slike valgomater, da hopper du nok av før halvveis.

Lenke: Tar du utfordringen om å fullføre alle 8 politiske områder og 30 spørsmål? Her er TV2s valgomat.

Nå har jeg tatt 5 valgomater: HVEM I ALL VERDEN SKAL JEG STEMME PÅ?

Forrige artikkel
Neste artikkel

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT