Som lærer har jeg mulighet til å påvirke elevers og læreres tenkning og gjøre de oppmerksomme på problemer av stor betydning, og som angår planeten vår.
Verden vi lever i er i stadig endring. Nye politiske verdensledere velges, nye borgere blir født og nye konflikter og kriger pågår. Det er ganske lett å se det negative som skjer rundt om i verden. Men vi må også prøve å utfordre status quo.
Hva er FNs bærekraftsmål?
Ifølge FNs utviklingsprogram (UNDP) er FNs bærekraftsmål (Sustainable Development Goals, SDGs) et globalt tiltak for å utrydde fattigdom, beskytte planeten og sikre at alle mennesker nyter fred og velstand. Disse 17 målene henger sammen! Det betyr at hvis vi begynner å gjøre noe med ett av dem påvirker vi også de andre målene.
Les også: Dette er FNs bærekraftsmål
I løpet av de neste 15 årene må lærere og skolen fokusere på disse målene, slik at vi kan forbedre livene til de som virkelig trenger det.
Bærekraftsmålene bygger på de åtte tusenårsmålene (Millennium Development Goals, MDGs) som ble vedtatt av alle land i 2001.
Be the change!
Ideen om prosjektet ble født i Norge i april 2017. Da var jeg akkurat ferdig med mitt tidligere prosjekt – The Universe is Made of Tiny Stories – sammen med 35 skoler fra hele verden.
I mai 2017 inviterte jeg de mest engasjerte lærerne fra mitt tidligere prosjekt til å bli med på Loomio, som er en beslutningsprosess for å diskutere alle målene i årets prosjekt
Etter flere uker med aktive diskusjoner bestemte vi oss for å lansere et helt nytt prosjekt som fokuserer på FNs bærekraftsmål og globalt samarbeid.
Resultatet ble Be the Change, Take the Challenge. Hovedformålet med dette prosjektet er å hjelpe elever og lærere til å forstå viktigheten av SDGene gjennom samarbeid mellom elever fra hele verden. Nå deltar 94
Se selv: Be the Change, Take the Challenge – mitt svar på å fremme menneskerettigheter
Vi ønsker også hjelpe lærere bli kjent med de nyeste IKT-verktøyene og øke evne til å kommunisere skriftlig og muntlig.
Hvorfor bærekraftsmålene?
De siste seks årene har jeg vært ansvarlig for et programfag som heter «Internasjonal engelsk». I dette kurset har jeg undervist elevene mine om sosiale, miljømessige og politiske utfordringer knyttet til planeten vår. Blant de mest populære temaene blant elevene mine var fattigdom, vannkrise, klimaendringer og økende forskjeller i verden.
Det slo meg at de største problemene bare ble diskutert ett og ett og ikke i sammenheng. Det måtte jeg gjøre noe med. Og det er her bærekraftsmålene kommer inn.
Jeg tror at elevene, uavhengig av alder eller fag, må få grundig kunnskap om bærekraftsmålene. Hvis vi ønsker å utvikle ferdigheter for fremtiden, som kritisk tenkning, problemløsing, global bevissthet, initiativ, forskningferdigheter, lederskap og samarbeid og utholdenhet hos elevene, må vi undervise om temaer som angår alle.
Undervisningen om bærekraftsmålene bør være førsteprioritet! Å undervise i bærekraftsmålene, for å kunne takle verdensproblemer, må starte allerede i skolen.
Hvorfor globalt samarbeid?
FNs bærekraftsmål er bygget på ideen om partnerskap. Uten samarbeid vil det være umulig å nå disse målene. Det er derfor Be the Change, Take the Challenge-prosjektet legger vekt på det globale samarbeidet.
Elever og lærere som allerede er våre prosjektpartnere har et felles mål og skal jobbe mot det. De vil være agenter for positiv forandring. Gjennom 8 måneder vil 65 skoler fra hele verden delta i en rekke oppgaver som skal hjelpe dem til å bli bedre kjent med SDGene og utvikle problemløsningsferdigheter.
Å være utsatt for så mange forskjellige tanker, holdninger, meninger og løsninger vil være et øyeåpner for mange elever som aldri har jobbet i internasjonale lag før. I tillegg vil elevene bli invitert til en rekke Skype-økter, slik at de kan forbedre sine muntlige- og presentasjonsferdigheter.
FNs bærekraftsmål i alle fag?
For å nå bærekraftsmålene må vi først styrke kunnskapen og bevisstgjøringen om dem. Jo tidligere vi begynner å snakke med elevene og andre lærere om de 17 målene, jo lettere vil det være for dem å tilegne seg disse kunnskapene.
Det letteste er å undervise om målene i fellesskap.
Det vil si at for eksempel historielæreren lager en oppgave hvor elevene sammenligner fattigdomsperioder i forskjellige land mot hverandre, geografilæreren jobber med Hunger Map, engelsklæreren finner dikt om noen av de 17 målene og la elevene analysere språkmidler, mattelæreren setter oppgaver der elevene beregner ernæringskrav for borgerne i forskjellige land.
Bærekraftsmålene kan også hjelpe oss med å jobbe med kreativ tverrfaglighet. Det finnes mange muligheter og bare fantasien setter grenser her.
Hvis vi ønsker endringer i verden må vi først lære elevene om verdensproblemer. Deretter må vi utvikle problemløsningsferdigheter og dermed styrke elevene til å skape en verden som ennå ikke er skapt.
Denne artikkelen er skrevet av Barbara Anna Zielonka. Hun er engelsklærer ved Nannestad videregående skole i Akershus. Hun ble tildelt årets Gulleplepris på NKUL i mai 2017.
Denne artikkelen ble først publisert på Lærerbloggen den 16. september.