Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Hvordan kan skolen utvikle digitale borgere og ledere?

Hvordan kan skolen bidra til å skape gode ​​digitale borgere som bruker teknologi på hensiktsmessige og respektfulle måter, og bygger fellesskap på internett?

Det er ingen tvil om at alle lærere bør delta i utviklingen av digitale borgere og ledere på sine skoler.

Medborgerskap på nett

Det å være en god borger i 2017 er nesten det samme som å være en god digital borger. Digitalt medborgerskap refererer til prinsipper og normer som forventes å følge av alle når de er på nettet.

Vi bruker stadig mer tid på internett. Det blir forventet av oss å være ansvarlige og respektfulle både på internett og i hverdagen.

I tillegg må vi også være bevisste på vårt digitale fotavtrykk, digital nettikette, digital tilgang, digitale rettigheter og ansvar, digital sikkerheten, digital handel og digital ledelse.

Digitalt fotavtrykk

Alle sporene vi etterlater oss når vi bruker internett er våre digitale fotavtrykk. Hver gang vi sjekker noe online eller kommenterer på venners Facebook-sider, legger ut et bilde på Instagram eller SnapChat, eller kommenterer på TripAdvisor, kommer det til å være online for alltid.

Selv om det er vanskelig å tenke på konsekvensene av dette, må vi vise elevene våre gode eksempler på positive og negative fotavtrykk. I mitt fag blir elevene oppfordret til å uttrykke seg positivt om andre på sosiale medier, dele arbeidet sitt med andre online og heie på andre.

En annen oppgave jeg har brukt i nesten alle klasser er sjekking av elevens eget fotavtrykk. En av min favorittmåter å illustrere dette i klasserommet er bruk av elevens navn og etternavn. Elevene får 15 minutter til å gå online og google seg selv. De sjekker hva som finnes når de skriver sitt eget navn. Etterpå snakker de sammen om det digitale fotavtrykket. Denne enkle oppgaven viser at de alltid må tenke på det de skriver online og at i framtiden kommer arbeidsgiver til å sjekke det som står online om dem først.

Hvordan du har lyst til å bli sett av andre på internett og hvordan du lager et positiv fotavtrykk online er to spørsmål elevene må ha i bakhodet hele tiden.

17430641664_c5c763e01c_k
Foto: Flickr / Mark Coplan’s Berkeley Public School / CC BY-NC-SA 2.0

Hvordan oppfører vi oss på nett?

Den grunnleggende ideen bak digital nettikette er «hvordan vi behandler andre og hvordan vi vil bli behandlet av andre.»

Fra en tidlig alder lærer vi barna våre hvordan de skal oppføre seg når de er på kino, i butikken, på besøk hos bestemor eller i bursdagsselskap. Med det voksende engasjementet på sosiale medier er det derfor viktig for elevene å forstå hvilken oppførsel som er riktig når du er online, men også hvilke konsekvenser upassende tekster, meldinger og bilder kan ha i deres online-liv.

Lærere bør være rollemodeller for sine elever og proaktive i diskusjoner som handler om digital nettikette.

Digital tilgang og tilgjengelighet

Tilgjengelighet er et annet viktig konsept som er knyttet til digital medborgerskap. For å kunne være digitale borgere må alle først ha tilgang til nettet, til mobiletelefoner, bibliotek og skoler med internettilgang og digitale ressurser.

96 prosent av alle norske husholdninger har tilgang til bredbånd. Men vi må ikke glemme alle landene som ikke er så heldige, eller er barn som ikke får muligheten til å bruke internett på skoler.

I mange land har elever også begrenset tilgang til lærere med avansert og pedagogisk kompetanse i IKT-bruk.

Rettigheter – og ansvar

Det er viktig for elevene å forstå at de har visse rettigheter når de er på nett, uansett om de snakker på Skype med noen, eller om de skriver et blogginnlegg.

Noen av rettighetene vet de sikkert om, som for eksempel rett til å publisere ting på nettet, men også hva som kommer til å skje når noen stjeler tekster, bilder eller videoer fra andre.

Elevene må vite hvordan de skal uttrykke seg på nettet, vite hva som er etisk og uetisk, hvilket språk som er passende og upassende og hvilke innvirkning deres aktivitet online kan ha på livet til andre.

I begynnelsen av skoleåret starter jeg alltid med noen timer knyttet til kildebruk, plagiat, avsløring av plagiat og forebygging av plagiat. Senere lager jeg oppgaver der elever må sitere, omformulere og omskrive kilder på riktig måte.

Sikkerhet og databeskyttelse

I den digitale verden vi lever i stoler vi mer og mer på teknologien for å skape og lagre viktig informasjon. Derfor er det viktig å ta de riktige trinnene for å beskytte og sikre denne informasjonen.

Hvis vi ikke gjør elevene våre bevisste på bruk av programmene som beskytter maskinene eller andre mobile verktøy, måter for å lagre sikre passord eller lagring av personlige filer og data, kan de komme til å bli offer for online-kriminalitet.

Som lærere kan vi henvise elevene til antivirusprogrammer og/eller oppfordre dem til å ta gratis kurs på for eksempel Coursera som handler om digital sikkerhet.

E-handel

Hvert år bruker vi mer og mer penger på e-handel. I følge en ny e-handelrapport omsetter den norske e-handelen for over 100 milliarder. Fler enn annenhver nordmann har handlet fra mobilen.

Denne trenden kommer bare til å fortsette og derfor må vi utdanne elevene våre til å bli ansvarlige og bevisste forbrukere når de er online.

For å få til dette kan vi for eksempel la dem gå på nett og sammenligne sikre og trygge butikker mot de som ser mistenkelige ut. En annen måte å jobbe med dette temaet er å la elevene dele sine erfaringer rundt e-handel og lage diskusjoner.

Sjansene er store for at de har kjøpt produkter på nett, på eBay eller Amazon, eller i norske nettbutikker. Elever har erfaringer de ønsker å dele med andre.

Digital ledelse

De fleste av oss har elever som er svært dyktige med data. Noen av dem programmerer i fritiden, andre er medlemmer av Makerspace eller Hackerspace og bruker internett for å starte eget foretak.

Disse elevene kan være gode ambassadører for digitalt medborgerskap. Elever som har lyst til å snakke om teknologi foran medelever, foran ansatte, men som også kan være e-ambassadører utenfor sine skoler.

Mange norske skoler investerer mye penger i 3D-printere, VR-briller, avanserte datamaskiner og utstyr. Men skoler glemmer ofte det mest grunnleggende; lærere med kompetanse i stand til å forklare hvordan teknologien fungerer og hvordan den kan brukes i undervisningen.

Begrepet ‘digitalt lederskap’ kan defineres som evnen til å bruke sosial medier og internett for å gi positive opplevelser til andre. Elevene kan støtte aksjoner som setter lys på ulikheter i verden. Ved å bruke sosiale medier eller være deltakere i internasjonale digitale prosjekter kan elevene dele sine kunnskaper med hele verden.

Utvikling av digitale borgere og ledere i skolen bør prioriteres og bør diskuteres på hver enkelt skole. Hvis vi ikke bidrar til dette så frarøver vi elevene essensielle kunnskaper og ferdigheter som de må ha i 2017.

Denne artikkelen er skrevet av Barbara Anna Zielonka. Hun er engelsklærer ved Nannestad videregående skole i Akershus. Hun ble tildelt årets Gulleplepris på NKUL i mai 2017.

Denne artikkelen ble først publisert på Lærerbloggen den 16. september.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT