Siden 2006 er minst 963 journalister og mediefolk drept for å ha rapportert nyheter og offentliggjort informasjon, i følge organisasjonen Reportere uten grenser (RSF). Få blir dømt for drapene.
Akkurat nå sitter 167 journalister i fengsel, i følge RSF. Og 47 journalister er drept så langt i år. Flest journalister er drept i Mexico (11) og i Syria (9). Også i fjor var Mexico (10) og Syria (11) de landene hvor det var farligst å være journalist.
Disse tallene inkluderer kun journalister som RSF har klart å slå fast at ble drept eller fengslet i forbindelse med sitt yrke. Tallene inkluderer ikke journalister som har blitt drept eller fengslet av grunner som ikke er relatert til sitt arbeide, eller dersom koblingen til yrkessammenhengen ikke er tydelig slått fast.
UNESCO har siden år 2006 fordømt drap på 930 journalister og andre ansatte i media.
Få dømmes for drap på journalister
En svært stor andel av journalistdrapene løses aldri, og i omlag halvparten av tilfellene så gjøres det heller ikke forsøk på etterforskning.
I følge UNESCO-rapporten Safety of Journalists and the Danger of Impunity har bare 8 prosent av journalistdrapene i perioden 2006 – 2015 blitt løst. 40 prosent av sakene er «pågående», det vil si at saken er hos politi, i rettsvesenet eller saken er arkivert som uløst.
I over halvparten av sakene så gjøres det ingenting.
[visualizer id=»7526″]
2. november markerer FN den internasjonale dagen mot vold mot journalister.
FAKTA: Journalistdrap 2006 – 2016
- 814 journalister har blitt drept i årene 2006-2016 i følge Reportere uten grenser (RSF). UNESCO rapporterer at 930 journalister og medieansatte har blitt drept i det samme tidsrommet.
- Ni av ti gjerningsmenn blir aldri stilt til ansvar
- 93 prosent av drepte journalister er lokale, 7 prosent er utenrikskorrespondenter
- 94 prosent av de drepte er menn
- 29 prosent av de drepte jobber i TV
- 17 prosent er frilansjournalister
Kilde: RSF / UNESCO
Les mer her: https://rsf.org/en