Teknopol.blog og TaxCast samarbeider: Signy Grape og Hanne Kjærland Olsen tar opp aktuelle temaer og snakker med eksperter om globale skattespørsmål i Tax Justice Network Norge sin podkastserie TaxCast. Podkasten med Gabriel Zucman, Keamogetswe Seipato og Kalle Moene er først ut.


Ulikhet har blitt en av de mest debatterte samfunnsutviklingene i vår tid. Men hva skaper den økte økonomiske ulikheten i verden? Gabriel Zucman, en ung forsker som har jobbet med tett med ulikhetsnestoren Thomas Pikkety, mener skatteparadisene er motoren som driver ulikhetsutviklingen.

Zucman
Gabriel Zucman. Foto: Changemaker Norge.

I denne episoden av Taxcast har vi snakket med kjendisøkonomen Gabriel Zucman – en av de fremste ekspertene på skatteparadiser. Han forteller at skatteparadisene fungerer som en maskin som stadig speeder opp ulikheten i verden. Skal vi bli kvitt den hurtigvoksende ulikheten som brer om seg i verden, må vi kvitte oss med skatteparadisene.

Samtidig kommer han med en klar advarsel til de de som styrer – vi må radikalt endre det finansielle systemet vi har i dag, ellers kan reaksjonære og antidemokratiske krefter bruke ulikheten og den misnøyen det fører til, til å nøre opp om proteksjonisme, hat og fremmedfrykt.

Annonse
Arabiske filmdager viser det beste fra og om den arabiske verden.  Festivalens 11. utgave blir heldigital og går av stabelen 11.–17. mars på digital.arabiskefilmdager.no.
Arabiske filmdager 11.-17.mars

I tillegg har vi tatt en spasertur med Kalle Moene i Frognerparken, Norges fremste ekspert på økonomisk ulikhet, og vi har vært i Sør-Afrika – landet med de største økonomiske skillene i verden.

Vi har snakket med:

Gabriel Zucman, førsteamanuensis i økonomi ved UC Berkeley og forfatter av boka The Hidden Wealth of Nations

Keamogetswe Seipato, development activist, Alternative Information and Development Center in Cape Town, South Africa

Kalle Moene, professor i økonomi ved Universitetet i Oslo og ekspert på ulikhet


Denne podkasten ble først publisert på TaxCasts nettside, 27. november 2017. TaxCast er gitt ut med støtte fra Norad.

Kjære leser. Vi har ingen millionærer i ryggen. Våre lesere er våre viktigste støttespillere, nå trenger vi din støtte for å kunne levere mer kritisk og uavhengig global journalistikk. Det beste bidraget er et abonnement ved å benytte en av knappene nedenfor. Tusen takk!