10 seire for kvinner i 2017

Annonse

Teknopol.blog og Verdens beste nyheter samarbeider: Framover vil du her på Teknopol få lese et utvalg av artiklene fra VBN.

womens-march-2001566_1920-1200x768Det har vært litt av et kvinneår, med mange viktige kamper og ikke minst seire. Til tross for at det fortsatt er et langt stykke igjen til likestilling internasjonalt, ønsker vi å feire dagen med 10 seire for kvinners rettigheter i 2017. Gratulerer med kvinnedagen!

Tekst: Marthe Nymoen og Sahana Sriskandarajah

1) Gratis sanitetsprodukter i Kenya

Kenyas president, Uhuru Kenyatta, signerte en lov som innebærer at myndighetene må forsørge gratis sanitetsprodukter til statlige skoler. 40 % av kenyanske jenter har tidligere blitt hjemme fra skolen fordi de ikke har hatt råd til sanitetsproduktet under menstruasjon. Myndighetene ønsker ikke lenger at dette skal være en hindring for utdanningen og har budsjettert omtrent $5 millioner til gratis sanitetsprodukter.

2) Tunisia vedtok lov som gjør vold mot kvinner ulovlig

All vold mot kvinner ble ulovlig etter ny lov i Tunisia, vedtatt 26. juli 2017. Loven omfatter fysisk, psykisk og seksuell vold. Kvinner skal også bli beskyttet mot vold i nære relasjoner og trakassering på offentlige plasser, da dette er et utbredt problem i landet. Loven skal tre i verk i løpet av 2018, og vil også gjøre det straffbart å underbetale kvinnelige ansatte.

Det er helt gratis: Ved å registrere deg med Vipps får du våre nyhetsbrev rett i innboksen 1-2 ganger per uke. Dette er en enkel støtte fra deg, og vi får flere faste lesere. Registrer deg med Vipps, helt gratis. Tusen takk!
Registrer deg med med Vipps Logg inn uten passord med Vipps!

3) Bil og fotball for kvinner i Saudi-Arabia

Lenge var Saudi Arabia det eneste landet i verden hvor kvinner ikke hadde lov til å kjøre bil. Etter flere protestaksjoner ble det lov for kvinner å ta førerkort. Like etter denne bestemmelsen, ble det også vedtatt at kvinner får lov til å være publikum på fotballkamper

4) Det første kvinnelige bobsleigh-laget i vinter-OL

De tre nigerianske kvinnene – Seun Adigun, Ngozi Onwumere og Akuoma Omeoga, skapte historie ved å bli det første afrikanske laget som kvalifiserte seg til vinter-OL i bobsleigh-kategorien. Det nigerianske laget samlet inn $75 000 for å finansiere treningen før de til slutt fikk kommersielle partnerskap med globale merkevarer. Dette er første gangen Nigeria har deltatt i vinterlekene.

5) Jordan utnevnte den første kvinnelige høyesterettsdommer

Ihsan Zuhdi Barakat ble utnevnt som høyesterettsdommer, og ble dermed den første kvinnelige høyesterettsdommeren i Jordan. Barakat har også vært presidenten i ”Arab Women’s Legal Network”, som har som mål å støtte kvinnelige jurister i hele regionen. Denne organisasjonen ble dannet med støtte fra Hennes Majestet, Dronning Rania Al Abdullah av Jordan. I Jordan utgjør kvinner kun 18% av rettsvesenet, så Barakats utnevning til den høyeste rettsinstansen er virkelig banebrytende.

6) Jobber for å styrke kvinnelig lederskap i Sør-Asia

For å styrke kvinnelig lederskap i Sør-Asia, har Global Fund for Women, sammen med den feministiske menneskerettsorganisasjonen CREA, laget et tre-års prosjekt, som skal bestå av workshops og coaching for å trene unge kvinnelige ledere. Målet er en styrket og mer bærekraftig sosial utvikling, ledet av unge kvinner i Sør-Asia. Dette ønsker Global Fund for Women og CREA å oppnå gjennom å følge 30 unge kvinnelige ledere, deres organisasjoner, samfunn og plattformer. Prosjektet er finansiert av Kendeda-fondet med en sum på $2.9 millioner og hadde oppstart sommeren 2017.

7) Libanon avskaffet lov som beskyttet voldtektsmenn som gifter seg med sine ofre

Det libanesiske parlamentet har, etter flere år med aktivisme, avskaffet artikkel 522 i den libanesiske straffeloven. Loven avviste anklagelser mot voldtekt dersom tiltale giftet seg med sitt offer. Loven gjelder også seksuelt tilfelle med mindreårige, mobbing av barn, seksuell trakassering av barn, kidnapping og utnytting av noen i en lavere posisjon.

8) Feministiske bevegelser leder gjenoppbyggingsarbeid etter krise i Mexico

I september 2017 ble Mexico rammet av det som skal ha vært det dødeligste jordskjelvet i landet på over 30 år. I kjølvannet av denne krisen viste kvinnebevegelsene sin ledelsesevne og robusthet. Semillas – Mexicos kvinnefond har bygget en sterk bevegelse bestående av kvinnegrupper over hele landet i over 25 år. Semillas begynte umiddelbart å vurdere behovene til kvinner og jenter, og satte i gang en rekonstruksjons- og gjennoppbyggingskampanje. Kampanjen skal samle kvinnelige ledere for å arbeide for å løse umiddelbare og langsiktige behov samt gjenoppbygge Mexico på en bærekraftig måte.

9) Flere kvinnelige fredsbyggere i Den demokratiske republikken Kongo (DRC)

I september 2017 organiserte kvinneorganisasjoner i den demokratiske republikken i Kongo et kvinneforum for fred og lik politisk representasjon – Congolese Women’s Forum for Peace and Equal Political Representation. Noen uker senere var det fredssamtaler om den konfliktfylte Kasai-regionen i DRC.
Her satt 80 kvinner ved forhandlingsbordet sammen med militante grupper, og utgjorde 1/5 av forhandlingsbordet. Dette er en utvikling i riktig vei, hvor kvinnene er mer involvert i arbeidet for å bringe fred og stabilitet i DRC og regionene rundt.

10) Historisk avgjørelse om abort i Chile

Abort under visse omstendigheter, ble legalisert i Chile i 2017.  Lovgivningen tillater abort under tre tilfeller: Når en kvinnes liv er i fare, når fosteret ikke er levedyktig, eller når graviditeten er et resultat av voldtekt. Bak lovendringen står kvinnebevegelser som fortsetter å kjempe for kvinners rettigheter i Chile.


VBN-logoDENNE ARTIKKELEN ble først publisert hos Verdens Beste Nyheter, 8. mars. VBN formidler gode og konstruktive nyheter om internasjonal utvikling.

Kjære leser. Vårt mål i Transit Magasin er å levere faktabasert kvalitetsjournalistikk om globale spørsmål. Vi står opp for kritisk og uavhengig global journalistikk, uten partipolitiske tilknytninger. I våre spalter får du møte folk verden rundt, gjennom reportasjer skrevet av vårt nettverk av journalister, basert i alle verdensdeler. For å kunne være nettopp denne uavhengige publikasjonen så trenger vi din støtte. Det beste bidraget du kan gi er å tegne et abonnement. Du får 10 dagers gratis prøvetid, og du får to måneder gratis om du bestiller årsabonnement. Bestill på denne lenken, eller benytt knapp nedenfor. Om du ikke ønsker et abonnement så er det mulig å gi et støttebeløp. Tusen takk for ditt bidrag!