Annonsere på Transit Magasin
Annonsere på Transit Magasin

Greenpeace har funnet mikroplast i avsides områder av Antarktis

Sju av åtte vannprøver Greenpeace tok i Antarktis i vinter inneholdt mikroplast.

I perioden januar til mars var Greenpeace på tokt i Antarktis. Der tok de blant annet prøver av snø og vann for å kartlegge forurensing av mikroplast og kjemikalier. Nå er prøvene analysert: sju av åtte prøver av overflatevann i Sørishavet inneholdt mikroplast. I tillegg ble det funnet perfluorerte stoffer (PFOS) i sju av ni prøver av snø.

– Dette er sjokkerende funn, sier Truls Gulowsen, leder i Greenpeace Norge.

– Det er tidligere funnet mikroplast i Arktis, men at vi skulle finne så mye mikroplast i Antarktis, som er langt mer isolert fra resten av verdenshavene, hadde vi ikke ventet, sier han.

– Nå er det mikroplast overalt, konstaterer Greenpeace-lederen.

Så søppel overalt

Svenske Frida Bengtsson har jobbet for Greenpeace Norge og var mer på toktet til Antarktis Hun sier man nå må treffe tiltak for å stanse forurensingen av mikroplast.

– Vi er vant til å tenke på Antarktis som urørt villmark. Men nå ser vi sporene etter menneskene bade I form av mikroplast og kjemikalieforurensning. Disse prøvene viser at selv de mest avsidesliggende strøk av Antarktis er forurenset av mikroplast, sier hun.

– Vi trenger å handle nå for å redusere forurensing av mikroplast og vi må få på plass marine verneområder for å beskytte havmiljøene, sier hun.

Sju av åtte prøver av overflatevann viste seg å inneholde mikroplast, som for eksempel mikrofiber. Disse var i konsentrasjoner på minst et fiber per liter vann. I tillegg ble det tatt ni vannprøver med såkalt mantratrål, også her ble det funnet mikroplast i to vannprøver.

Arctic Sunrise in Charlotte Bay in the Antarctic
Greenpeace gjennomføre i januar til mars i år et vitenskapelig tokt i Antarktis. her ble det funnet mikroplast også i avsides områder. Foto: Greenpeace

Det er gjort få analyser av mikroplast i Antarktis, og Greenpeace sine undersøkelser gir derfor viktig kunnskap om emnet.

– Overlat kunne vi se søppel som var etterlatt av fiskeindustrien. Det var bøyer, fiskenett og presenninger lå og fløt, noe som var virkelig trist å se, sier Frida Bengtsson.

– Mye av det vi fant tok vi opp av havet, men disse funnene gjorde det klart for meg at vi nå må stenge disse viktige naturområdene for industrifiskeflåten, om vi vil beskytte miljøet, sier hun.

Vil verne Weddellhavet

Greenpeace sine undersøkelser viste også at 7 av 9 snøprøver inneholde spor av perfluorerte forbindelser, et kjemisk stoff som blant annet brukes i impregneringsmidler og brannskum.

Perfluorerte forbindelser er svært stabile. Dette gjør at de i liten grad brytes helt ned. Dermed hoper de seg opp i mennesker og miljø, og spres globalt. Dyrestudier har vist at disse stoffene forårsaker organskade (lever) ved langvarig eller gjentatt eksponering og kan gi fosterskader hos pattedyr. Det finnes også indikasjoner på at stoffene kan være kreftfremkallende.

Greenpeace arbeider for tiden med å få vernet Weddellhavet i Antarktis, et forslag som skal behandles av den Antarktiske havkommisjonen (CCMLAR) i oktober. 1, 6 millioner mennesker har så langt skrevet under på kampanjen for å verne området.

Prøvene som nå er analysert ble tatt i løpet av et tre måneder langt tokt som Greenpeace gjennomføre i januar til mars i år.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT