Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR
Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR

Rekordvarm juli over store deler av Europa. Nå brenner det fra polarsirkelen til Hellas

news_1_19-07-18
Skogsbrann i Enskogen, Sverige, fotografert fra ESA-satelitten Copernicus Sentinel-2, den 16. juli.

Gjennomsnittstemperaturen i Sverige er fem til ti grader varmere enn normalt. Den usedvanlig varme og tørre sommeren har så langt ført til skogbranner i Europa fra Hellas til Nord-Sverige sør for polarsirkelen.

Skogbrannene i Sverige har ikke ført til dødsfall som i Hellas, men brannene herjer i hele landet. Skogbranner helt opp til – og over polarsirkelen – er en kraftig påminnelse om at klimaendringene er en realitet.

̶  Brannene er massive. Vi som bor i Sverige har aldri sett noe liknende, skriver Per Axbom i en kronikk i den svenske avisen The Local.

Skogsområder som har vært utsatt for skogbrann har tradisjonelt befunnet seg i sør-Europa, der 85 prosent av skogsområdene har befunnet seg i land som Kroatia, Frankrike, Hellas, Italia, Portugal og Spania. I Portugal mistet 66 mennesker livet i skogbranner i fjor, og antall omkomne i de pågående skogbrannene i Hellas har allerede passert 60.

WMO: Varmeste juli som er målt i mange europeiske land

– 2018 er i ferd med å bli et av de varmeste årene noen gang målt, med nye temperaturrekorder i mange land. Dette er ingen overraskelse; varmebølgen og ekstremvarmen vi opplever er i samsvar med det vi forventer som følge av klimaendringene, forårsaket av utslipp av klimagasser. Dette er ikke et fremtidsscenario. Det skjer nå, sier assisterende generalsekretær Elena Manaenkova i Verdens metrologiorganisasjon (WMO).

Den nåværende gjennomsnittstemperaturen i Sverige er fem til ti grader varmere enn normalt, og samtidig er det minimalt med nedbør. I Nord-Europa fra Irland til de baltiske landene og i Skandinavia har ligger temperaturen tre til seks grader celcius over gjennomsnittstemperaturen, og det er 70 prosent sjanse for at nedbørsmengden vil bli lavere enn gjennomsnittet denne sommeren.

Konsekvensene av dette kan vi allerede se i Sverige hvor det pågår flere skogbranner.

Mens brannene har pågått har beboere blitt evakuert fra sine hjem og brannmannskap fra syv europeiske land samt 14 helikoptre, har blitt sendt for å hjelpe sine svenske kollegaer.

Svenske myndigheter opplyser om at flere av skogbrannene er ute av kontroll, og derfor forsøker de nå å avgrense brannenes spredning. Verdier på om lag 68 millioner dollar er ødelagt ifølge det svenske nyhetsbyrået TT.

Varmeste mai måned i Norge

Mens Sverige slåss mot noen av de største skogbrannene i nyere tid, opplever også nabolandet Norge skogbranner og alvorlig tørke. I mai og juni målte mer enn 100 værstasjoner rekordhøye gjennomsnittstemperaturer, med mai som den varmeste måneden i landets historie.

Alle tidligere temperaturrekorder ble forbigått ved mange nordlige værstasjoner i mai. I Norge var årets mai måned fire grader varmere enn gjennomsnittstemperaturen.

WMO bekreftet i januar at 2015, 2016 og 2017 har vært de tre varmeste årene målt noensinne, og trenden fortsetter:

.̶  Den arktiske varmen har vært påfallende, og dette vil ha dype og langvarige virkninger på havnivå og på værmønstre i andre deler av verden, sier WMOs generalsekretær Petteri Taalas.

map_1month_anom_ei_2T_201804
Temperaturendringer april 2018 sammenlignet med perioden 1981-2010. Kilde: WMO.

Ifølge WMO vil vi fortsette å se tilfeller av ekstrem nedbør og varme som en konsekvens av klimaendringer. Selv om enkelthendelser med ekstremvær denne sommeren ikke kan tilskrives klimaendringer så samsvarer de med den generelle, langsiktige trenden.

De rekordhøye temperaturene i nordområdene denne sommeren følger de rekordhøye temperaturene i fjor. Gjennomsnittstemperaturen på Svalbard i 2017 var opp til fire og en halv grad varmere enn normalt, ifølge et intervju med Reidun Gangstø Skaland fra det norske meteorologiske institutt i nettavisen Barents Observer.

Variasjoner i Europa er en påminnelse om at det vi ser er klimaendringer og ikke bare global oppvarming.

Mens skogbrannene herjer og varmerekordene sprenges på store deler av det europeiske kontinentet fra Kiruna til Hellas har Island opplevd en uvanlig kald sommer. Gjennomsnittstemperaturen i Reykjavik måler bare 8,7 grader celsius, det er den kaldeste gjennomsnittstemperaturen på mer enn to tiår.

Denne artikkelen er basert på UNRICs artikkel publisert 24. juli.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT