Dr. Alhassane Toure vaccinates a health worker at a health centre in the city of Mbandaka (16 June 2018). Foto: WHO/Lindsay Mackenzie
image1170x530cropped (1)
Dr. Alhassane Toure vaksinerer en helsearbeider i byen Mbandaka, 16. juni 2018. Foto: WHO/Lindsay Mackenzie

Ebolautbruddet i Den demokratiske republikken Kongo er nå stoppet, meldte generaldirektøren i Verdens helseorganisasjon (WHO), tirsdag 24. juli.

Generaldirektør Tedros Adhanom Ghebreyesus hyllet den «utrettelige innsatsen» lokale krefter hadde lagt ned i å slåss mot den dødelige sykdommen som har tatt livet av 29 mennesker og smittet flere titalls, siden utbruddet mai 2018.

Nedtellingen til gladmeldingen startet 12. juni, da den siste pasienten ble utskrevet av sykehuset. Etter å ha testet negativt på ebola-viruset to ganger ble pasienten erklært friskmeldt. Symptomene på ebolavirus er blant annet store blødninger og høy feber.

Annonse
Arabiske filmdager viser det beste fra og om den arabiske verden.  Festivalens 11. utgave blir heldigital og går av stabelen 11.–17. mars på digital.arabiskefilmdager.no.
Arabiske filmdager 11.-17.mars

I motsetning til tidligere utbrudd av ebolaviruset i landet var dette utbruddet ekstra komplisert fordi det fant sted i Mbandaka, et stort urbant område med mer enn en million innbyggere. Gjennom Kongoelven er området direkte knyttet til både hovedstaden, naboland og avsidesliggende landsbyer i regnskogen.

WHO-direktøren var de bekymret for at sykdommen kunne spre seg fra ekvatorprovinsen til andre deler av landet, samt naboland. Takket være nødbistand fra WHO i timene etter sykdomsutbruddet 8. mai minket risikoen.

– En av mange lærdommer fra ebolaepidemien i 2014 var at verden forventet mye mer fra WHO enn det vi var i stand til å levere, skrev generaldirektøren i en kronikk etter ebolakrisen i landet.

– Vi har siden den gang jobber hardt for å forberede verden bedre på neste krise. Ikke bare på ebola, men også på mange andre sykdomsfremkallende organismer som pandemisk influensa som kan spre seg på tvers av arter, fra menneske til dyr når som helst, sa han.

WHO og organisasjonens partnere ba om mer enn 57 millioner dollar for å stanse spredningen av ebola. Totalt mottok de 63 millioner dollar i økonomisk bistand fra samarbeidspartnere.

At det fantes en vaksine gjorde det enklere å håndtere ebolautbruddet i Den demokratiske republikken Kongo. Vaksinen ble testet ut i Guinea i 2016, ett av tre land i Vest-Afrika hvor ebola tok mer en 11 300 liv mellom 2013 og 2016.


Denne artikkelen ble først publisert på UNRICs nettsider, 26. juli.

Kjære leser. Vi har ingen millionærer i ryggen. Våre lesere er våre viktigste støttespillere, nå trenger vi din støtte for å kunne levere mer kritisk og uavhengig global journalistikk. Det beste bidraget er et abonnement ved å benytte en av knappene nedenfor. Tusen takk!