Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR
Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR

Helge Lurås må bli konfrontert med de ubehagelige spørsmålene

10268586_10151986747141260_2899417966134378162_n
Illustrasjonsfoto

At Klassekampen inviterte Resett-redaktør Helge Lurås til debatt uten å konfrontere han med sidens hets og rasisme er sterkt kritiserbart og blir heldigvis kritisert saklig av mange nå.

Å mene at det var galt er ikke det samme som å gå inn for no-platforming og å mene at høyreradikale stemmer skal ignoreres totalt. Nei, Resett og Helge Lurås må stilles til ansvar for at den hets og det hat de sprer ut i samfunnet og mot enkeltpersoner potensielt er livsfarlig!

Én ting jeg vil påpeke, etter å ha jobbet med annen verdenskrig lenge, er Mari Skurdals utsagn om at hun prinsipielt ville kunne trykke noe av Hitlers Mein Kampf i Klassekampen hvis det var viktig for å «forstå nazismens appell». Dette er i 2018 et temmelig ukontroversielt standpunkt. Selv i Tyskland, hvor boka var forbudt i så mange år, er den nå til salgs i en kommentert utgave og forfattere som Knausgård kan befatte seg med Hitler over mange hundre sider uten at særlig mange synes det er spekulativt eller problematisk.

Det er ikke Mein Kampf som er det verste som kan trykkes lenger, fordi vi vet følgene, vi sitter med fasiten. Ingen ville lest et utdrag av Hitlers bok i Klassekampen og seriøst trodd at avisa mente å legitimere ham. De som kjøpte Mein Kampf på 30-tallet satt derimot ikke med fasiten i hånd. De synes kanskje det sto mye smart der, kanskje mente de det var forfriskende og herlig politisk ukorrekt også, hvis de hadde hatt det begrepet.

Det disse hadde trengt da var saklige argumenter for at Hitlers tanker var ondskapsfulle og farlige. Om noen den gang hadde invitert Hitler i en paneldebatt for å diskutere hundevelferd eller retorikkteknikk hadde ikke det vært å motarbeide noe som helst av hans tankegods. (OBS OBS, jeg sammenligner ikke herved Lurås med Hitler, takk.)

Derfor er det nettopp det å legitimere de nye ytre høyre-kildene som er det farligste nå. Der har vi ikke fasiten, der vet vi ikke hva noen av dem kan komme til å finne på, bortsett fra at jo, dessverre vet vi det óg.

Vi må være uhyre på vakt, og ikke gi dem mer taletid og legitimering enn de fortjener. Taletid fortjener de svært lite av.

Det er bevisstgjøring, debattering og konfrontasjon som må være motgiften mot rasisme og nynazisme. Troen på å få Lurås i snakk om den nye mediehverdagen gavner ingen andre enn ham selv. Historien repeterer seg ofte, men den er aldri en blåkopi, det er ikke sikkert det kommer noen ny «Min kamp» vi soleklart kan gjenkjenne og ta avstand fra.

Derfor kreves det at vi er årvåkne, alle nazister var ikke brunskjortepøbler fra nærmeste ølhall, nazismen var også rike mennesker i gode stillinger med penger til å sponse både aviser og kjøpe metervis med Min kamp for å spre budskapet til folket.

Det er lett å se tilbake og se hva man skulle gjort, det er ikke like lett å navigere oss fram i vår egen samtid. Derfor er det heller ikke så rart at Klassekampen her gjorde et feilskjær. Forhåpentligvis har de lært av det og tør å stille de viktige og mer ubehagelige spørsmålene til Lurås neste gang, i en mindre idyllisk kontekst enn den norske skjærgården.

LES OGSÅ

6 KOMMENTARER

 1. Jeg er fast leser av Resette og Helge Luraas. Jeg har til nå aldri lest noe rasistisk eller klanderverdig, hverken i avisen eller i kommentarfeltet. Jeg ber artikkelforfatteren dokumentere sine påstander som er grunnlaget for å sammenligne Luraas med Hitler og Nazisme. Ja du gjør faktisk det…

  • Er selv fast leser og kommentator på Resett, samt på Document, og må bare si at Resett tørr der mainstream media som Klassekampen tier.
   Norge trenger nettaviser som Resett, som et motsvar til systemtro mainstream media som tydeligvis støtter en nyliberal global elite.

 2. Det er blitt altfor lettvint å komme med rasist og nazismebeskyldninger… Og jeg tror ikke typisk venstreorientert media bør snakke så bråkjekt om å ikke stille ubehagelige spørsmål.

 3. Å stemple Lurås som nazist er latterlig, nesten å være desperat.
  Erle Marie Sørheim bør vite at nazismen er en avlegger av sosialismen og ikke høyre-konservatismen.
  Hele innlegget faller på sin egen urimelighet når hun ikke klarer å forme de spørsmål hun selv etterlyser, men i stedet forsøker å strupe debatten med å stemple meningsmotstandere som nazister og rasister. Men det er ikke noe nytt fra den kanten.
  Artikkelforfatteren bør gå i seg selv og innse at det å begrense eller nekte noen «taletid og legitimering» i meningsdebatten er helt i tråd med nazismen.

Kommentarer er stengt.

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT