Fire nye land skroter klasebomber

Dette bildet er fra minerydding i Laos. Foto: Steve Joyce, MAG, CC.
Annonse
Cluster_Bomb_Clearance_Laos_CCBY_Steve_Joyce_MAG-1200x720
Dette bildet er fra minerydding i Laos. Foto: Steve Joyce, MAG, CC.

I løpet av det siste året har ytterligere fire land destruert alle klasebombene de har hatt på lager. 30. august ble Cluster Munition Report 2018 lansert i Genève.

Motstanden mot klasebomber øker, og stadig flere land ønsker å avstå fra å bruke de problematiske våpnene som dreper og lemlester sivile. Landene kvitter seg også med millioner av klasebomber som de har hatt liggende klar til bruk.

Cuba, Kroatia, Slovenia og Spania er de siste landene i rekken som er blitt helt frie for klasevåpen. Det fremgår av en ny offisiell rapport om resultatene av Konvensjonen mot klasebomber.

Konvensjonen er en frivillig avtale som alle land kan melde seg inn i. Når et land skriver under, lover de å stoppe all bruk av klasebomber. De lover også å destruere de bombene de har på lager, samt å rydde bomber som fortsatt ligger igjen flere steder etter tidligere kriger.

Det er helt gratis: Ved å registrere deg med Vipps får du våre nyhetsbrev rett i innboksen 1-2 ganger per uke. Dette er en enkel støtte fra deg, og vi får flere faste lesere. Registrer deg med Vipps, helt gratis. Tusen takk!
Registrer deg med med Vipps Logg inn uten passord med Vipps!

– Takket være denne globale avtalen er verdens land i gang med å slippe den plagen klasebomber er, sier Hector Guerra, lederen for den internasjonale kampanjen mot klasebomber (CMC).

Fortsatt i bruk

Selv om konvensjonen har betydd at i alt 177 millioner klasebomber er blitt uskadeliggjort, blir våpnene fortsatt brukt av noen av de landene som ikke har underskrevet avtalen. Våpnene finnes i Syria spesielt, hvor de brukes av den syriske hæren med støtte fra Russland. I dag er det kun Russland og Zimbabwe som aktivt stemmer nei til forbudet mot klasebomber.

Den voksende motviljen mot våpnene betyr også at flere land nå unnlater å bruke klasebomber, selv om de ikke offisielt har undertegnet avtalen. USA er et av de landene, som tidligere har brukt dem i stort omfang, blant annet i Laos. Landet har ikke selv tatt i bruk klasebomber siden 2009, men produserer og selger fortsatt bombene til andre land.

Et av landene USA selger til, er Saudi-Arabia, som bruker våpnene i borgerkrigen i Jemen.

Men også der har bruken av klasebomber minsket den senere tiden etter internasjonal fordømmelse, i følge en rapport fra Cluster Munitions Monitor.

Dette er klasevåpen:

  • Klaseammunisjon er en konvensjonell ammunisjonstype hvor et hult skall inneholder flere eksplosiver, eller såkalte småbomber.
  • Ved bruk spres disse småbombene over et vidt område, noe som medfører betydelig risiko for sivilbefolkningen.
  • Norske myndigheter spilte en sentral rolle i prosessen som ledet frem til vedtaket om en konvensjon om klaseammunisjon.
  • Norge destruerte sin siste beholdning av klaseammunisjon 16. juli 2010.

Faktaboks hentet fra regjeringen.no. 


Denne artikkelen er oversatt til norsk av Marie Tiller Røren, og ble først publisert hos Verdens Beste Nyheter, 13. septemberVBN er en kampanje fra SAIH, Spire og Changemaker m.fl. – som ønsker å formidle gode og konstruktive nyheter om internasjonal utvikling.

Kjære leser. Vårt mål i Transit Magasin er å levere faktabasert kvalitetsjournalistikk om globale spørsmål. Vi står opp for kritisk og uavhengig global journalistikk, uten partipolitiske tilknytninger. I våre spalter får du møte folk verden rundt, gjennom reportasjer skrevet av vårt nettverk av journalister, basert i alle verdensdeler. For å kunne være nettopp denne uavhengige publikasjonen så trenger vi din støtte. Det beste bidraget du kan gi er å tegne et abonnement. Du får 10 dagers gratis prøvetid, og du får to måneder gratis om du bestiller årsabonnement. Bestill på denne lenken, eller benytt knapp nedenfor. Om du ikke ønsker et abonnement så er det mulig å gi et støttebeløp. Tusen takk for ditt bidrag!