Annonsere på Transit Magasin
Annonsere på Transit Magasin

Polsk menneskerettsforkjemper mottar årets Raftopris

225106
Den polske ombudsmannen for menneskerettigheter Adam Bodnar mottar årets Raftopris. Foto: OSCE / CC BY-ND 4.0 / https://www.osce.org/odihr/225106

Adam Bodnar er mottaker av Raftoprisen 2018. I en pressemelding sier stiftelsen at prisen «setter søkelyset på tilbakegangen i demokrati og menneskerettighetsbeskyttelse i Polen».

Som jurist og ombudsmann har Bodnar løftet fram den rollen som uavhengige ombudsmanns-institusjoner spiller for menneskerettigheter i Polen – og i andre land. Ombudsmannen skal sikre at offentlige myndigheter ivaretar menneskerettighetene til alle grupper i samfunnet. Prisen signaliserer en støtte til de som verner om grunnleggende rettigheter i en rettsstat. Bodnar har vært Ombudsmann for menneskerettigheter i Polen siden 2015.

Etter at Lov og Rettferdighetspartiet i Polen (PiS) vant valget i oktober 2015, har partiet brukt sitt flertall i nasjonalforsamlingen til å innføre en rekke lovendringer som begrenser domstolenes uavhengighet. De nye lovene innskrenker sivilsamfunnets innsyn og påvirkningsmuligheter, og gir regjeringen mulighet til å kontrollere statlige medier.

I desember 2017 iverksatte EU straffeprosedyre mot Polen, den såkalte artikkel 7, nettopp for å stanse landets domstolsreform. I september 2018 vedtok EU-parlamentet aktivering av EU-traktatens artikkel 7 også mot Ungarn. Striden om den polske konstitusjonsdomstolen og høyesterett er en del av en internasjonal tendens, hvor domstolenes uavhengighet er under stadig sterkere politisk press.

Hør Adam Bodnar takke for prisen, og forklare hvorfor prisen er viktig for det polske ombudsmannskontoret:

https://www.facebook.com/RaftoFoundation/videos/279272836021523/

Dette er Raftoprisen:

  • Thorolf Raftos Minnepris tildeles årlig personer eller organisasjoner som forsvarer menneskerettigheter og demokrati.
  • Prisen har blitt utdelt hver år siden 1987.
  • I 2017 ble prisen tildelt Parveena Ahangar og Parvez Imroz som i flere tiår har kjempet mot vilkårlig maktmisbruk i Kashmir.
  • Prismottakerne mottar et diplom og en pris på 20 000 dollar. Prisen deles ut hvert år den første søndagen i november på Den Nationale Scene i Bergen.

 

LES OGSÅ

1 kommentar

Kommentarer er stengt.

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT