- Denis Muwege er mitt forbilde fordi han skaper håp for mennesker som lever i en vanskelig situasjon med krig og fattigdom, skriver Leon Bafondoko, nevø av årets prisvinner. Dette bildet er fra 2013, da Mukwege besøkte Olavsfestdagene i Trondheim. Foto: Privat.
Bafondoko-og-Mukwege-1.jpg
– Denis Mukwege er mitt forbilde fordi han skaper håp for mennesker som lever i en vanskelig situasjon med krig og fattigdom, skriver Leon Bafondoko, nevø av årets prisvinner. Dette bildet er fra 2013, da Mukwege besøkte Olavsfestdagene i Trondheim. Foto: Privat.

I dag har Nobelkomiteen tildelt en utrolig viktig pris til Dr. Denis Mukwege og irakiske Nadia Murad. Voldtekt som krigshandling er et brutalt våpen.

Det er en utrolig viktig frihetskamp som min onkel Mukwege står for. Han er mitt forbilde fordi han skaper håp for mennesker som lever i en vanskelig situasjon med krig og fattigdom.

Dr. Denis Mukwege er gynekolog, kirurg, grunnlegger og leder av et sykehus i Kongo som har spesialisert seg på å ta imot kvinner som er utsatt for seksualisert vold. Panzi Foundation er en internasjonal menneskerettighetsorganisasjon som arbeider for å bekjempe seksuell vold i kriger.

Annonse
Arabiske filmdager viser det beste fra og om den arabiske verden.  Festivalens 11. utgave blir heldigital og går av stabelen 11.–17. mars på digital.arabiskefilmdager.no.
Arabiske filmdager 11.-17.mars

Han grunnla sykehuset Panzi i 1999, i 19 år har Mukwege og hans ansatte hjulpet over 50 000 overlevende etter seksuell vold. Sykehuset opererer overlevende for fysiske sår, men gir også juridiske og psykososiale tjenester til kvinner som er utsatt for seksualisert vold.

LES OGSÅ: Tida renner ut for yezidiene

I Kongo har han skapt et moderne og velutstyrt sykehus midt i fattigdom og en væpnet konflikt som har preget regionen i over 20 år. Hvert år utfører sykehuset operasjoner og gir fødselshjelp og psykisk støtte til over 20 000 mennesker som opplever krig og fattigdom.

Bafondoko
Leon Bafondoko, fra hans besøk hos Denis Mukwege og Panzi i 2015. Foto: Privat

Jeg er veldig glad og takknemlig for at Nobelkomiteen setter fokus på kvinners rettigheter i krisesituasjoner. Jeg er utrolig takknemlig for at det er min onkel Denis Mukwege som har fått den, men det viktigste er fokuset som nå er satt med denne prisen.

Voldtekt i krig er en forbrytelse som er vanskelig å straffeforfølge, derfor har Mukwege jobbet i flere år målrettet politisk i FN. Voldtekt er et krigsvåpen som rammer hele lokalsamfunnet. Traumene blir liggende igjen som spøkelse i samfunnet. Det er derfor flott at Nobelkomiteen setter lys på en slik sak nå.

Det kommer aldri til å bli fred og utvikling hvis ikke kvinner får fred.
Internasjonal støtte og oppmerksomhet er viktig for at Mukwege skal kunne fortsette å lykkes med sitt arbeid for kvinners rettigheter.

De som kjemper mot voldtekt og seksualisert vold, kjemper for fred og utvikling


Leon Bafondoko er nestleder i AUF i Trøndelag

Kjære leser. Vi har ingen millionærer i ryggen. Våre lesere er våre viktigste støttespillere, nå trenger vi din støtte for å kunne levere mer kritisk og uavhengig global journalistikk. Det beste bidraget er et abonnement ved å benytte en av knappene nedenfor. Tusen takk!