Wolframite. Foto: Julien Harneis (Flickr/CreativeCommons)

PODKAST: I denne episoden undersøker TaxCast sammenhengen mellom skatt og utvikling, og spør hvordan man etablerer effektive skattesystemer i verdens mest sårbare stater.

Hvordan kan verdens rikeste land være verdens fattigste? Mange såkalte sårbare stater har ofte enorme mengder naturressurser som ikke kommer befolkningen til gode. Løsningen kan ofte oppsummeres med ett ord: skatt! Skatt er nemlig den viktigste inntektskilden til moderne stater. For eksempel kommer nesten tre fjerdedeler av den norske stats inntekter fra skatt!

Men hva hvis det er direkte irrasjonelt å betale skatt? Dersom myndighetene er korrupte og ikke evner å gi deg helt grunnleggende sikkerhet? Og dersom enorme summer forsvinner rett ut i skatteparadiser fremfor å skape velferd for folkene som bor der?

Annonse
Arabiske filmdager viser det beste fra og om den arabiske verden.  Festivalens 11. utgave blir heldigital og går av stabelen 11.–17. mars på digital.arabiskefilmdager.no.
Arabiske filmdager 11.-17.mars

[spreaker type=player resource=»episode_id=16020570″ theme=»light» autoplay=»false» playlist=»false» width=»100%» height=»200px»]

Vi har snakket med:

Attiya Waris, jussprofessor ved Universitetet i Nairobi

Aloys Tegera, forsker ved Pole Instituttet i Kongo og ekspert på skattlegging av naturressurser

Morten Bøås, seniorforsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt

Musikk er lånt fra:

John Bartmann http://freemusicarchive.org/music/John_Bartmann/

Ben Sound https://www.bensound.com

TaxCast er gitt ut med støtte fra Norad.

Kjære leser. Vi har ingen millionærer i ryggen. Våre lesere er våre viktigste støttespillere, nå trenger vi din støtte for å kunne levere mer kritisk og uavhengig global journalistikk. Det beste bidraget er et abonnement ved å benytte en av knappene nedenfor. Tusen takk!