Skatt – verdens mest verdifulle ressurs?

Wolframite. Foto: Julien Harneis (Flickr/CreativeCommons)
Annonse

PODKAST: I denne episoden undersøker TaxCast sammenhengen mellom skatt og utvikling, og spør hvordan man etablerer effektive skattesystemer i verdens mest sårbare stater.

Hvordan kan verdens rikeste land være verdens fattigste? Mange såkalte sårbare stater har ofte enorme mengder naturressurser som ikke kommer befolkningen til gode. Løsningen kan ofte oppsummeres med ett ord: skatt! Skatt er nemlig den viktigste inntektskilden til moderne stater. For eksempel kommer nesten tre fjerdedeler av den norske stats inntekter fra skatt!

Men hva hvis det er direkte irrasjonelt å betale skatt? Dersom myndighetene er korrupte og ikke evner å gi deg helt grunnleggende sikkerhet? Og dersom enorme summer forsvinner rett ut i skatteparadiser fremfor å skape velferd for folkene som bor der?

[spreaker type=player resource=»episode_id=16020570″ theme=»light» autoplay=»false» playlist=»false» width=»100%» height=»200px»]

Det er helt gratis: Ved å registrere deg med Vipps får du våre nyhetsbrev rett i innboksen 1-2 ganger per uke. Dette er en enkel støtte fra deg, og vi får flere faste lesere. Registrer deg med Vipps, helt gratis. Tusen takk!
Registrer deg med med Vipps Logg inn uten passord med Vipps!

Vi har snakket med:

Attiya Waris, jussprofessor ved Universitetet i Nairobi

Aloys Tegera, forsker ved Pole Instituttet i Kongo og ekspert på skattlegging av naturressurser

Morten Bøås, seniorforsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt

Musikk er lånt fra:

John Bartmann http://freemusicarchive.org/music/John_Bartmann/

Ben Sound https://www.bensound.com

TaxCast er gitt ut med støtte fra Norad.

Kjære leser. Vårt mål i Transit Magasin er å levere faktabasert kvalitetsjournalistikk om globale spørsmål. Vi står opp for kritisk og uavhengig global journalistikk, uten partipolitiske tilknytninger. I våre spalter får du møte folk verden rundt, gjennom reportasjer skrevet av vårt nettverk av journalister, basert i alle verdensdeler. For å kunne være nettopp denne uavhengige publikasjonen så trenger vi din støtte. Det beste bidraget du kan gi er å tegne et abonnement. Du får 10 dagers gratis prøvetid, og du får to måneder gratis om du bestiller årsabonnement. Bestill på denne lenken, eller benytt knapp nedenfor. Om du ikke ønsker et abonnement så er det mulig å gi et støttebeløp. Tusen takk for ditt bidrag!