Når du surfer på internett så bidrar du til klimaendringer, hevder danske forskere

Hva er mest miljøvennlig? Strømmetjenester eller gammeldags lineær TV? Foto: Netflix
Annonse
netflix-remote-660x439
Hva er mest miljøvennlig? Strømmetjenester eller gammeldags lineær TV? Foto: Netflix

Når du leser denne artikkelen bidrar du til CO2-utslipp. Klimagassutslippene fra bruk av internett er like store som utslippene fra all flytrafikk i verden.

Det var den danske avisa Politiken som nylig ba en gruppe forskere regne ut hvor mye man forurenser ved å strømme TV-serier. Hele ti prosent av verdens strømforbruk kan spores tilbake til internett. Dette representerer to prosent av menneskeskapte CO2-utslipp.

Strømmetjenester som Netflix, HBO, Amazon Prime og Spotify bruker mye strøm. Desto mer data som lastes ned, desto mer energi går med. Internett-bruk øker globalt med 25 prosent hvert år. Om denne utviklingen fortsetter så vil utslippene fra surfing på nett å overstige utslippene fra den globale flytrafikken, skriver Politiken.

– Om du ser på Netflix to timer hver dag hele året er CO2 utslippet det samme som om du hadde flydd 384 kilometer, spist seks kilo biff, eller kjørt drøye 90 kilometer i bil, sa Torsten Hasforth, sjefsøkonom i Dansk Energi til Politiken.

Det er helt gratis: Ved å registrere deg med Vipps får du våre nyhetsbrev rett i innboksen 1-2 ganger per uke. Dette er en enkel støtte fra deg, og vi får flere faste lesere. Registrer deg med Vipps, helt gratis. Tusen takk!
Registrer deg med med Vipps Logg inn uten passord med Vipps!

Å se en serie på Netflix bruker like mye strøm som å koke åtte liter vann i en vannkoker og slipper ut ca. 183 gram CO2, ifølge danske beregninger.

Internett krever energi og energiforgbruk fører til CO2-ustlipp

All bruk av internett krever strøm. Til og med det å sende en email, publisere på Facebook, å spille Fortnite på en spillkonsoll, eller å se på favoritt-serien på TVen.

Bare det å lese denne artikkelen, eller en annen artikkel på nett fører til CO2-utslipp.

– Folk har blitt klar over at de bør fly mindre, erstatte sin gamle bil med el-bil og ha kjøttfrie dager dersom de vil redusere sine CO2 utslipp, men få mennesker innser at hver gang du laster ned noe fra internett aktiverer du datasentre som bruker strøm og slipper ut CO2, sa Leif Katsuo Oxenløwe professor og ekspert i internetts energibruk ved Danmarks teknologiske universitet (DTU).

Ett søk på Google bruker like mye energi som en 60 watts lyspære som står på i 17 sekunder – og fører til 0,2 gram CO2 utslipp. Med et enkelt Google-søk kan man lett finne eksempler på energibruken av ulike aktiviteter man foretar seg på nett, som for eksempel å laste opp en video.

Disse eksemplene må sees i en dansk sammenheng, hvor 75 prosent av all energi kommer fra fornybare energikilder. Men internett er globalt og datasentrene involvert kan befinne seg hvor som helst i verden. Disse kan være drevet av ikke-fornybare energikilder.

– Energien som brukes når du bruker strømmetjenester hjemme er bare toppen av isfjellet. Når du trykker play på telefonen din, nettbrettet, datamaskinen eller TV-en aktiveres et datasenter et sted i verden som finner filmen du vil se og sender en stor fil til Danmark i en hastighet på 200 000 kilometer per sekund. Dette krever energi, sa Leif Katsuo Oxenløwe til Politiken.

Det samme skjer når du filmer katten din som leker eller et barn som hopper på en trampoline og deler en 60 sekunder lang video med la oss si 333 venner på Facebook. Energien som kreves fører til utslipp tilsvarende 75 gram CO2, som er det samme som å koke fire liter vann.

Energimerking på nett?

Politiken har prøvd seg på energimerking. Det er ikke Spotify du bør velge om det CO2-avtrykk du er opptatt av når du spiller musikk. Apple slår Spotify med stor margin. Men Google er faktisk den mest energiøkonomiske søkemotoren. Hele energimerkingen kan du lese hos Politiken.

 

Faksimile: Politiken. Kilde: Politiken / Greenpeace.

Facebooks globale CO2-avtrykk

Peter Münster, Facebooks kommunikasjonsdirektør for de nordiske landene kommenterte ikke direkte på Politikens eksempler, men pekte på at de ifølge hjemmesiden til selskapet har et globalt CO2 fotavtrykk tilsvarende 979.000 tonn CO2.

Når man deler dette på antallet Facebook-brukere i 2017 (2,1 milliarder) så tilsvarer dette 300 gram CO2 per person per år, eller omtrent den samme mengden CO2-utslipp som kreves for å lage en kopp kaffe latte.

Om du spiller dataspillet Fortnite i to timer med tre andre personer bruker du energi tilsvarende 140 watt-timer, eller 24 gram CO2, eller å koke 1,2 liter vann i en vannkoker. Om de fire Fortnite spillerne spiller Fortnite ti timer i uka i et helt år vil de bruke energi som tilsvarer koking av 4 000 liter vann og utslipp på 80 kg CO2.

Fortnite spilles av 125 millioner mennesker i verden, så om alle spiller like mye som spillerne i eksemplet over tilsvarer det 2,5 tonn co2 på verdensbasis i året og denne energien kommer ikke nødvendigvis fra fornybare kilder som de danske vindmøllene.

En versjon av denne artikkelen ble først publisert på UNRICs nettsider, den 13. desember.

Støtt Transit Magasin
Kjære leser. Vårt mål i Transit Magasin er å levere kvalitetsjournalistikk om globale spørsmål. Vi trenger din støtte for å kunne levere mer kritisk og uavhengig global journalistikk. Det beste bidraget er å tegne et abonnement ved å benytte en av knappene nedenfor. Det er også mulig å gi engangs støttebeløp. Tusen takk for ditt bidrag!