FN: Blindeskriften feires med en egen verdensdag

Foto: Norges Blindeforbund
Annonse
Foto: Norsk Blindeforbund

FN har bestemt at punktskrift, populært kalt blindeskrift, får en egen verdensdag. Dette er stort for alle verdens blinde og svaksynte, sier generalsekretæren i Norges Blindeforbund.

Punktskrift er en skrift som består av opphøyde punkter som synshemmede kan lese ved å føle dem med fingertuppene. Braille, som skrivemåten heter på engelsk, er oppkalt etter oppfinneren Louis Braille, som selv ble selv blind som treåring. Det stoppet ikke franskmannen. Da han var bare 16 år gammel var oppfinnelsen hans – punktskriften – ferdigstilt.

I dag bruker millioner av synshemmede punkskriftsystemet både for å skrive og lese. Dette har betydd mye for læringsevnen til synshemmede verden over. FN har vedtatt at Brailledagen skal være 4. januar, på selve fødselsdagen til oppfinneren.

– Dette er en stor dag for verdens blinde og svaksynte. Blindeforbund over hele verden har jobbet for å få til dette i en årrekke. Da føles det godt å få denne julegaven en uke på forksudd, sier generalsekretær Arnt Holte i Norges Blindeforbund, i en pressemelding 17. desember.

Før datamaskinene tok over var synshemmede avhengige av å få trykt tekst i punktskrift for å kunne lese den med fingrene. Men med datamaskin, smarttelefon og nettbrett er det mulig å lese informasjon fra internett eller skannet tekst og å sende/motta e-post.

Det er helt gratis: Ved å registrere deg med Vipps får du våre nyhetsbrev rett i innboksen 3-4 ganger per uke. Dette er en enkel støtte fra deg, og vi får flere faste lesere. Registrer deg med Vipps, helt gratis. Tusen takk!
Registrer deg med med Vipps Logg inn uten passord med Vipps!

Ved hjelp av PC eller Mac, og en såkalt “leselist” som oversetter teksten på skjermen til punktskrift, kan blinde og sterkt svaksynte lese. På leselisten går punktene opp og ned etter hvilke kombinasjoner som er nødvendige for å få de korrekte bokstavene.

Støtt Transit Magasin
Kjære leser. Vårt mål i Transit Magasin er å levere kvalitetsjournalistikk om globale spørsmål. Vi trenger din støtte for å kunne levere mer kritisk og uavhengig global journalistikk. Det beste bidraget er å tegne et abonnement ved å benytte en av knappene nedenfor. Det er også mulig å gi engangs støttebeløp. Tusen takk for ditt bidrag!