FNs generalsekretær António Guterres taler til generalforsamlingen om hans prioriteringer for 2019. Foto: UN Photo/Eskinder Debebe
Informal Briefing by the Secretary-General on his Priorities for 2019
FNs generalsekretær António Guterres taler til generalforsamlingen om hans prioriteringer for 2019. Foto: UN Photo/Eskinder Debebe

– Det er nødvendig å adressere årsakene til folks frykt i en verden hvor endringer skjer i raskt tempo, sa FNs generalsekretær António Guterres i sin tale til FNs generalforsamling onsdag 16. januar, om organisasjonens prioriteringer for 2019.

– FNs verdier er under angrep flere steder i verden, sa Guterres i en tale om det globale perspektivet for 2019, til FNs generalforsamling. Lenke: du kan lese hele talen her.

– En ideologisk kamp utspiller seg. Aller mest bekymringsverdig er det at vi hører ekko fra en svunnen tid, samtidig som destruktive holdninger er i ferd med å bli en del av hverdagen. La oss ikke glemme det vi lærte etter 1930-tallet. Vi skal aldri gi rom til hatefulle ytringer, intoleranse eller fremmedfrykt. Vi vil kjempe når som helst, hvor som helst, sa FN-sjefen.

Annonse
Arabiske filmdager viser det beste fra og om den arabiske verden.  Festivalens 11. utgave blir heldigital og går av stabelen 11.–17. mars på digital.arabiskefilmdager.no.
Arabiske filmdager 11.-17.mars

Men dette er ikke nok, la Guterres til.

– Vi må gjøre mer og gå dypere til verks. For at verdiene vi forsvarer skal gå foran trenger vi å forstå folks engstelse, frykt og bekymringer. Vi må adressere de grunnleggende årsakene som fører til at folk føler seg etterlatt i en verden der forandringer går i et enormt raskt tempo, sa han.

Arbeidsmarked i rask endring

Mens Guterres uttrykket overbevisning om at verden uten tvil beveger seg mot en grønn økonomi, samt fordelene ved den fjerde industrielle revolusjonen, understreket han at endringene i arbeidsmarkedet må adresseres.

– Jeg er sikker på at samtidig som vi investerer i sosial samhørighet, i utdanning og nye ferdigheter for at folk skal kunne tilpasse seg, må vi også investere i sikkerhetsnett for å bedre beskytte de som risikerer å bli hengende etter. Vi må aldri glemme kullgruvearbeideren, produksjonsarbeideren og andre mennesker rundt omkring i verden, fattige eller kneblet av krise, som er redd for å bli etterlatt, sa han.

Guterres oppfordret til å sette i gang en kampanje for verdier for «menneskerettigheter og menneskelig verdighet som vi holder kjær og som må bringes realiseres i alles liv».

Etterlyser en rettferdig globaliseringsprosess

Videre understreket generalsekretæren at truslene som følge av klimaendringene resulterer i at alarmklokkene fortsetter å ringe. Forrige uke ble det rapportert at havet varmes opp 40 prosent raskere enn tidligere antatt, påpekte han.

Guterres oppfordret FNs medlemsland til å presentere nye løsninger på toppmøtet om klimaendringer som arrangeres på FNs generalforsamling i september 2019.

– Jeg oppfordrer alle til å gjøre september 2019 til et definerende øyeblikk for å sette en stopper for klimaendringene, nå verdens bærekraftmål og bygge en rettferdig globaliseringsprosess.

Denne artikkelen ble først publisert på UNRICs nettsider den 17. januar. Artikkelen presenterer et utdrag av Guterres’ tale til FNs generalforsamling.

Kjære leser. Vi har ingen millionærer i ryggen. Våre lesere er våre viktigste støttespillere, nå trenger vi din støtte for å kunne levere mer kritisk og uavhengig global journalistikk. Det beste bidraget er et abonnement ved å benytte en av knappene nedenfor. Tusen takk!