Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

WHO: 10 trusler mot global helse i 2019

Luftforurensing. Influensa. Vaksinemotstand. Ebola. Verdens helseorganisasjon (WHO) har ved inngangen til 2019 pekt ut ti globale helseutfordringer:

1. Luftforurensning og klimaendringer

Ni av ti personer puster forurenset luft hver dag. I 2019 anses luftforurensning av WHO som den aller største miljørisikoen for vår helse. Mikroskopiske forurensninger i luften kan trenge inn i luftveiene og sirkulasjonssystemene, skade lungene, hjertet og hjernen, og drepe 7 millioner mennesker for tidlig hvert år av sykdommer som kreft, hjerneslag, hjerte og lungesykdom.

Den primære årsaken til luftforurensning – brennende fossilt brensel – er også en viktig bidragsyter til klimaendringer, noe som igjen påvirker folks helse på ulike måter. Mellom 2030 og 2050 forventes klimaendringer å forårsake 250 000 ekstra dødsfall per år, fra underernæring, malaria, diaré og varme stress.

2. Ikke-smittsomme sykdommer

Helseinformasjonstjeneste i Malaysia. Foto: Verdens helseorganisasjon (WHO)

Ikke-smittsomme sykdommer, som diabetes, kreft og hjertesykdom, er samlet årsaken til over 70 prosent av alle dødsfall, eller 41 millioner mennesker årlig. Dette inkluderer 15 millioner mennesker som dør for tidlig i alderen mellom 30 og 69 år.

3. Global influensapandemi

Influensapasient i Nepal. Foto: Verdens helseorganisasjon (WHO)

Verden vil rammes av en ny influensapandemi, i følge WHO. Det vi ikke vet er når det kommer til å inntreffe – og hvor alvorlig det vil være. WHO overvåker spredningen av influensavirus for å avdekke potensielle pandemiske situasjoner: 153 institutsjoner i 114 land er involvert i et globalt overvåkingssystem.

Les også: 100 år siden spanskesyken. Kan det skje igjen?

4. Sårbare områder

Foto: Verdens helseorganisasjon (WHO)

Mer enn 1,6 milliarder mennesker, eller 22 prosent av verdens befolkning bor på steder rammet av langvarige kriser, gjennom en kombinasjon av utfordringer som tørke, hungersnød, konflikt og mennesker på flukt. I disse områdene er helsetjenester ofte en mangel, noe som etterlater befolkningen uten tilgang til grunnleggende omsorgstjenester.

Slike sårbare områder eksisterer i nesten alle verdensdeler, og situasjonen rammer oftest og hardest kvinner og barn.

5. Multiresistente bakterier

Dette bildet er fra Vietnam. Foto: Verdens helseorganisasjon (WHO)

Oppdagelsen og utviklingen av antibiotika er en av moderne medisins største suksesser. Men tiden med disse stoffene renner nå ut. Andelen multiresistente bakterier øker. Det innebærer at bakterier, parasitter, virus og sopp evner å motstå disse medisinene, noe som igjen kan sende oss tilbake til en tid da vi ikke kunne behandle infeksjoner som lungebetennelse, tuberkulose, gonoré eller salmonella.

Manglende evne til å forhindre infeksjoner øker risikoen for alvorlig komplikasjoner ved kirurgi eller strålebehandling.

Fortsatt blir 10 millioner mennesker syke av tuberkulose hvert eneste år, og sykdommen er årsak til at 1,6 millioner mennesker dør. Resistent tuberkulose er et formidabelt hinder for å bekjempe denne sykdommen, melder WHO.

Les også: Spis mindre kjøtt for å hindre resistens mot antibiotika, hevder ny studie

6. Ebola – og andre patogener med høy dødelighet

Vaksinasjon mot ebola i regionen Nord-Kivu, DR Kongo. Foto: World Bank Photo Collection / CC

I 2018 ble Den demokratiske republikken Kongo rammet av to Ebola-utbrudd. Begge tilfellene spredte seg til byer med mer enn én million mennesker. En av de berørte provinsene ligger også i en aktiv konfliktsone.

Sammenhengen mellom slike Ebola-utbrudd i konfliktsoner og i tett befolkede områder er svært kritisk.

Les også: Ebolakrisen i DR Kongo er over

7. Svak primærhelsetjeneste

Dette bildet viser en Røde Kors-leir på Filippinene etter at tyfonen Yolanda rammet landet i 2013. Foto: Verdens helseorganisasjon (WHO)

Primærhelsetjenesten er vanligvis folks første kontaktpunktet med helsevesenet. WHO mener at primærhelsetjenesten bør gi omfattende, rimelig og omsorg basert på fellesskapsløsninger, gjennom hele livet.

Det er en global helsetrussel at mange land ikke har primærhelsetjenester av tilstrekkelig utstrekning eller kvalitet, mener WHO.

8. Vaksinemotstand

A newborn baby is looking at her mother.

Vaksinemotstand,  motviljen mot å benytte seg av vaksiner på tross av tilgjengelighet og mulighet, truer med å reversere de fremskritt som er gjort for å stanse mange sykdommer. Vaksinasjon er en av de mest kostnadseffektive måtene å unngå sykdommer på, og forhindrer for tiden 2-3 millioner dødsfall i året, anslår WHO. Ytterligere 1,5 millioner kan unngås hvis global dekning av vaksinasjoner forbedres.

Verden har de siste årene sett 30 prosent vekst av forekomsten av meslinger. Årsakene til denne økningen er kompleks, og ikke alle disse tilfellene skyldes vaksinebetennelse. Men noen land som var nær å eliminere sykdommen, har sett en gjenoppblomstring.

9. Dengue

Foto: WHO

Dengue er en mygg-båret sykdom som forårsaker influensalignende symptomer og kan være dødeli. Opp mot 20 prosent av de som rammes av dengue dør av sykdommen, som har vært en økende trussel i flere tiår.

Et stort antall tilfeller oppstår i regntiden i land som Bangladesh og India. Nå er sesongen i disse landene blitt betydelig lengre, og i 2018 opplevde Bangladesh det høyeste antall dødsfall på i nesten to tiår. Sykdommen sprer seg nå til mindre tropiske og mer tempererte land som Nepal, som tradisjonelt ikke har sett sykdommen.

Omtrent 40 prosent av verden er i fare for denguefeber, og det er rundt 390 millioner infeksjoner i året.

10. HIV

Dette bildet er fra en AIDS-marsj i Mumbai i India, for informasjon og oppmerksomhet rundt sykdommen. Foto: WHO

Fremskrittene mot HIV har vært enorme når det kommer til å få folk til å teste seg, og å tilby antiretrovirale (ARV) medisiner. ARV er medisiner som kan bremse formeringen av hiv-viruset i blodet, slik at utviklingen av aids kan holdes i sjakk og immunforsvaret ikke svekkes så raskt.

22 millioner mennesker er nå under behandling. Men epidemien fortsetter å rase, med nesten en million mennesker hvert år som dør av aids, i følge WHO. Siden epidemien brøt ut har over 70 millioner mennesker blitt smittet, og ca 35 millioner mennesker har dødd.

I dag lever rundt 37 millioner verden over med HIV. Å nå folk som sexarbeidere, personer i fengsel, menn som har sex med menn, eller transseksuelle mennesker er ofte utfordrende. Ofte blir disse gruppene nektet helsetjenester. En gruppe som i økende grad er rammet av hiv er unge jenter og kvinner mellom 15 og 24 år), som står for 1 av 4 HIV-infeksjoner i Afrika sør for Sahara, til tross for at disse jentene kun er 10 prosent av befolkningen.

Les også: Hiv-pasienter i Elfenbenskysten får bedre helseinfo med ny mobiltjeneste

LES OGSÅ

1 kommentar

Kommentarer er stengt.

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT