“Hver fjerde EU-krone skal gå til å bekjempe klimaendringer”

President i EU-kommisjonen, Jean-Claude Juncker og Greta Thunberg. Foto: Wikimedia Commons / Anders Hellberg
Annonse
juncker_thunberg_020319-696x451
President i EU-kommisjonen, Jean-Claude Juncker og Greta Thunberg. Foto: Wikimedia Commons / Anders Hellberg

Jean-Claude Juncker, president i EU-kommisjonen, kom med utspillet i en respons til Greta Thunberg under en klimaaksjon i Brüssel sist torsdag.

– I den neste finansielle perioden fra 2021 til 2027 vil hver fjerde euro som brukes innenfor EU-budsjettet gå til å demme opp for klimaendringer, sa Juncker om det som foreløpig bare er hans eget budsjettforslag, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Den økonomiske størrelsen Juncker snakker om utgjør rundt regnet 1 % av EU-blokkens samlede økonomiske virksomhet, eller – i norsk valuta – ca 8 billioner kroner, fordelt over 7 år.

Det skal ha vært mer enn 10.000 skoleelever og studenter tilstede under klimademonstrasjonene i Brüssel. Greta Thunberg sa på møtet at hundretusenvis av studenter som henne hver uke dropper skolen for å minne politikerne om FN-konferansen i 2020, der deltakerlandene skal legge fram nye og ambisiøse kuttplaner.

Les også: Greta Thunberg i Brussel med klart budskap til EU

Det er helt gratis: Ved å registrere deg med Vipps får du våre nyhetsbrev rett i innboksen 1-2 ganger per uke. Dette er en enkel støtte fra deg, og vi får flere faste lesere. Registrer deg med Vipps, helt gratis. Tusen takk!
Registrer deg med med Vipps Logg inn uten passord med Vipps!

Skolestreikene skjer nå i land rundt om i hele verden. Blant landene som har hatt skolestreiker i den siste uken er Tyskland, Sveits, Norge, Frankrike og Australia, i tillegg til nevnte Belgia.

Storaksjon i Norge 22. mars

– Politikernes manglende evne til å handle kan vise seg å bli den største feilen i menneskehetens historie, og de vil bli husket som de verste kjeltringene noensinne, sa Thunberg, som la til at verdens unge krever at politikerne reagerer på advarslene fra forskerne.

– Stå sammen bak vitenskapen, det er vårt krav. Snakk med forskerne, lytt til dem, sa Thunberg i tale hun holdt for EESC (European Economic and Social Committee).

Fredag 1. mars ble det i Norge holdt klimaaksjoner i Kristiansand, Arendal, Bodø, Tromsø, Bergen og Oslo. En stor nasjonal skolestreik for klimaet er planlagt 22. mars.

Kjære leser. Vårt mål i Transit Magasin er å levere faktabasert kvalitetsjournalistikk om globale spørsmål. Vi står opp for kritisk og uavhengig global journalistikk, uten partipolitiske tilknytninger. I våre spalter får du møte folk verden rundt, gjennom reportasjer skrevet av vårt nettverk av journalister, basert i alle verdensdeler. For å kunne være nettopp denne uavhengige publikasjonen så trenger vi din støtte. Det beste bidraget du kan gi er å tegne et abonnement. Du får 10 dagers gratis prøvetid, og vi har ingen bindingstid. Om du ikke ønsker et abonnement så er det mulig å gi et støttebeløp. Tusen takk for ditt bidrag!