Syklon og flom rammer 1,5 millioner i Mosambik, Malawi og Zimbabwe

Annonse
MOZ_201903_WFP-Photolibrary_010
Syklonen Idai har lagt store deler av Mosambik, Malawi og Zimbabwe under vann. Dette bildet er fra Mosambik. Foto: Verdens matvareprogram (WFP)

Over 1,5 millioner mennesker kan være rammet av ekstremværet. Syklonen Idai har lagt store deler av Mosambik, Malawi og Zimbabwe under vann.

Artikkelen oppdateres, sist oppdatert 22.3 kl 17:00. 

SE STORT BILDEGALLERI NEDERST I ARTIKKELEN.

Fortsatt bor folk på hustak etter at syklonen Idai og påfølgende flom rammet Mosambik, Malawi og Zimbabwe for sju dager siden.

Situasjonen «vil sannsynligvis forverres enda mer, og antallet mennesker berørt antas stige, ettersom det regner der fortsatt», sier talsperson for Verdens matvareprogram Hervé Verhoosel torsdag.

Annonse

Det hele startet forrige uke når Malawis myndigheter først meldte at 56 mennesker var omkommet som følge av uvær. Nesten 185 000 familier, eller omtrent 920 000 mennesker, ble rammet i Malawi. De fleste av de 82 000 menneskene som har mistet hjemmene sine bor nå i midlertidige leir i de påvirkede distriktene. Malawis president Arthur Peter Mutharika erklærte unntakstilstand i de rammede områdene.

På toppen av dette traff syklonen Idai en region som allerede er hardt rammet av flom. Særlig Mosambiks havneby Beira og nærliggende Dondo er rammet. Ifølge FN og Verdens matvareprogram (WFP) kan over 1,5 millioner mennesker være rammet av ekstremværet. Over 1000 mennesker er fryktet omkommet, melder NRK.

Rundt 15.000 mennesker trenger hjelp til å komme seg ut av flomrammede områder i Mosambik, melder NTB.

MOZ_201903_WFP-Photolibrary_006
Store deler av Mosambik er lagt under vann etter Idais herjinger. Foto: Verdens matvareprogram (WFP)

Hundretusener i akutt behov for hjelp

Folk har ikke tilgang på mat og infrastruktur er ødelagt. FN anslår at flere hundre tusen mennesker vil ha behov for humanitær hjelp i tiden som kommer.

Kraftig regn har skylt bort hjem, avlinger og infrastruktur i alle de tre landene som når er rammet. Syklonen rammet først lokalsamfunn langs kysten. WFP melder at de er bekymret for kraftig regn innover i landet, som igjen fører til flom i elvesystemet som renner gjennom Mosambik.

Regjeringen i Mosambik har også erklært unntakstilstand, og alle de tre landene som er rammet har etterspurt hjelp utenfra. Mange av de 1,5 millionene som er rammet har nå akutt behov for mat, melder WFP.

FN-organisasjonene i området har startet å distribuere mat, og bidrar med å gjenoppbygge infrastruktur. Hjelpeorganisasjonene har satt opp nødkommunikasjon for å hjelpe myndighetens humanitære respons. Mange områder er uten strøm, telekommunikasjon er nede og viktige veier er det ikke mulig å reise på.

Antallet omkomne i nabolandet Zimbabwe har passert 100, men antallet kan være tre ganger så stort i følge myndighetene i landet, melder NTB.

MOZ_20190318_WFP-Deborah_Nguyen_48f5f86c114e
FN-organisasjonene i området har startet å distribuere mat til de som har måttet forlate sine hjem. Foto: WFP / Deobrah Nguyen

Vil få langvarige konsekvenser

– Dette er helt forferdelige nyheter. Det er ikke lengre siden enn 2015 at landet sist ble rammet av storflom. Nå jobber vi for å få full oversikt over situasjonen, forteller Jan Thomas Odegard, leder for Utviklingsfondet.

– Vårt kontor i Malawi følger situasjonen tett og vi får løpende oppdateringer. Bildene som deles i sosiale medier nå viser det enorme omfanget av katastrofen. Søndag kom det også meldinger om at flere tusen hektar jord med mais er skylt bord. Dette kommer til å få store konsekvenser for matforsyningen i de rammede områdene framover. Det er dramatisk i et land som Malawi, hvor underernæring allerede er et stort samfunnsproblem.

Denne typen værrelaterte katastrofer kommer vi til å se mer av i framtiden, mener Odegard. FNs klimapanel advarer også om at økte gjennomsnittstemperaturer fører til mer ustabilt vær og at flere værrelaterte katastrofer vil oppstå.

– Det er de fattigste som rammes hardest, og småbønder er særlig utsatt. Behovet for å satse på klimatilpasning og klimasmart landbruk er viktigere enn noen gang, avslutter Odegard.

MOZ_201903_WFP-Photolibrary_004
Avlinger står under vann. Foto: WFP

Norge gir ekstra humanitær støtte til Mosambik

Norge bidrar med seks millioner kroner i humanitær bistand til de som er rammet. Støtten vil gå gjennom Verdens matvareprogram.

– Den humanitære situasjonen etter syklonen Idais herjinger i deler av Mosambik, Malawi og Zimbabwe er prekær, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide i en pressemelding.

– Det er sterkt å se de omfattende ødeleggelsene i de rammede områdene, og det meldes om stadig økende dødstall etter syklonen, sier utenriksministeren.

I tillegg til støtten gjennom Verdens matvareprogram, bidrar Norge med å støtte utsendelse av norsk personell fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap til FNs hjelpearbeid i området, ifølge pressemeldingen.

MOZ_201903_WFP-Photolibrary_018
Norge kanaliserer nødhjelp gjennom WFP. Dette bildet viser nyankommet flylass med nødrasjoner, som WFP distribuerer videre. Foto: WFP

Noen rammes hardere enn andre

– Atlas-alliansen oppfordrer Utenriksdepartementet og norske bistandsaktører til å ta konsekvensen av at naturkatastrofer rammer ulikt for forskjellige grupper, skriver bistandsorganisasjonen i en pressemelding.

I alt 17 norske organisasjoners står bak Atlas-alliansen. De fleste organisasjonene består av medlemmer som selv er funksjonshemmet, er kronisk syk eller pårørende. Norges Blindeforbund har siden 1997 hatt prosjekter sammen med det mosambikiske Blindeforbundet ACAMO. Mange av ACAMOs medlemmer bor i den rammede regionen.

– Erfaringsmessig vet vi at mennesker med funksjonshemming har to til fire ganger så høy risiko for å miste livet i naturkatastrofer, og at konsekvensene for psykisk og fysisk helse er langt høyere for denne gruppen, skriver Atlas-alliansen på sine nettsider.

BILDER FRA MOSAMBIK. ALLE FOTO: VERDENS MATVAREPROGRAM WFP

Annonse