teheran_270319-696x457
Illustrasjonsfoto. Utsnitt fra Teheran. Foto: Pixabay.

Arbeid med å overvåke en truet villkattart var en dekkoperasjon, og spionasje var det virkelige oppdraget, hevder påtalemakten i landet.

For fire av de anklagde kan en dødsstraff bli utfallet, og Amnesty i Norge ber i dag i en appell om støtte til å kreve løslatelse av de åtte. En rekke offentlige instanser tilbakeviser tiltalen, men likevel er den opprettholdt. Saken skal komme opp i en rett i hovedstaden Teheran.

De åtte som er fengslet er medlemmer i den iranske miljøvernorganisasjonen Persian Wildlife Heritage Foundation (PWHF). Grunnlaget for arrestasjonene skal ha vært at de hadde overvåket bestanden av den truede villkatten asiatisk cheetah, men tiltalen skal lyde på spionasje, og påtalemakten hevder at dyrearbeidet kun var en dekkoperasjon.

Påtalemakten skal videre ha antydet at de arresterte har bånd til både CIA og Mossad.

Annonse
Arabiske filmdager viser det beste fra og om den arabiske verden.  Festivalens 11. utgave blir heldigital og går av stabelen 11.–17. mars på digital.arabiskefilmdager.no.
Arabiske filmdager 11.-17.mars

Av de fire som risikerer dødsstraff er en britisk-iransk-amerikansk statsborger. De fire øvrige arresterte risikerer fengselsstraffer på mer enn 10 år, ifølge den canadiske nettavisen The Globe and Mail.

iran_miljø
Åtte naturvernere er siktet for spionasje. Fire av dem risikerer dødsstraff. Foto: Amnesty International

Myndighetene i Iran skal også ha satt en av lederne i landets miljøverndepartement i varetektsfengsel i 72 timer.

I sin kronikk i The Globe and Mail skriver den iranske menneskerettsaktivisten Ladan Boroumand, og advokaten (og tidligere canadisk statsadvokat) Irwin Cotler, at anklagene er grunnløse.

Cotler og Boroumand hevder at mange iranske myndighetsorganer selv har konkludert med at anklagene er grunnløse, og at en bredt anlagt komité som ble nedsatt er av samme oppfatning, og mener at de arresterte må løslates.

I tillegg har de advokatene som myndighetene har oppnevnt hevdet at de arresterte er uskyldige, etter å ha lest seg gjennom saken, ifølge Cotler og Boroumand.

Likevel er tiltalen opprettholdt, og en rettssak ser altså ut til å nærme seg.

Annonse
Kjære leser, når du først er her: Transit Magasin har ingen millionærer i ryggen, og vi er helt avhengig av støtte fra våre lesere. Å bli abonnent koster kun 83 kroner i måneden hvis du kjøper for ett år. Pengene går direkte til mer kritisk journalistikk om internasjonale spørsmål.
Du får tilgang til alt innhold - PLUSS (+)