Valget i Israel. Bibi vant igjen

Benjamin Netanyahu ser ut til å ha vunnet valget - igjen. Foto: US Embassy Tel Aviv, Wikimedia Commons
Annonse
532px-Benjamin_Netanyahu_(25968752048)+U.S.+Embassy+Tel+Aviv
Benjamin Netanyahu ser ut til å ha vunnet valget – igjen. Foto: US Embassy Tel Aviv, Wikimedia Commons

Nærmere 100 prosent av stemmene er talt, og alt tyder på at utfallet av valget i Israel ender med en knapp seier til sittende statsminister Benjamin «Bibi» Netanyahu. Han kan dermed sikre seg en femte periode, og dermed bli den lengst sittende statsministeren i israelsk historie.

Benny Gantz’ «Blått og Hvitt»-koalisjon fikk like mange seter (35 av 120) som Bibi’s Likud viser resultatene etter tirsdagens valg til nasjonalforsamlingen Knesset. Men det er altså sistnevntes høyreblokk som stiller sterkest. De mindre partiene på høyresiden kommer i stor grad til å støtte Likud, på tross av at det har vært noe frafall.

Resultatene

Det ser ut til at det nydannede partiet «Det nye høyre», ledet av to tidligere ministere under Bibi, ikke kom seg over sperregrensen. De er ikke alene. «Zehut», et parti som har gjort seg bemerket gjennom ønsket om å legalisere cannabis, slutte å ta imot økonomisk hjelp fra USA, «gjenerobre» Gazastripen, samt opphevelse av Osloavtalen, endte under sperregrensen på 3,25 prosent av stemmene.

På tross av dette frafallet er det flere partier som tidligere har uttrykt støtte for den sittende regjeringen, og da er det ikke mange passende kandidater igjen for Gantz’ allianse. Under de to største alliansene på listen (Bibi og Benny’s) finner vi to ultraortodokse partier, med åtte seter hver. Arbeiderpartiet gjorde et dårligere valg enn ventet, og mistet 13 seter, og sitter igjen med seks. De ligger altså på samme antall seter som alliansen mellom ytre venstre/arabiske Ta’al.

Følgende er en liste over de 11 partiene som kom over sperregrensen, og som kan danne koalisjoner. (32 partier kom ikke over sperregrensen.)

Likud (Netanyahu)  35  seter (+5 )

Blått og Hvitt (Gantz et.al.)  35 seter (+24)

Shas 8 seter (+1)

United Torah Judaism 8 seter  (+2)

Hadash–Ta’al  6 seter (+0)

Arbeiderpartiet 6 seter (-13)

Yisrael Beiteinu 5 seter (+0)

Det forente høyre 5 seter (-3)

Meretz  4 seter (-1)

Kulanu  4 seter (-6)

Ra’am–Balad  4 seter (-3)

Valgdeltagelsen har vært på rundt 68 prosent, altså noe ned fra forrige valg, da deltagelsen var på rundt 73 prosent. Arabiske israelere har hatt en svært lav deltagelse, på litt i overkant av 25 prosent, sammenlignet med 35 prosent i forrige valg.

Det er helt gratis: Ved å registrere deg med Vipps får du våre nyhetsbrev rett i innboksen 1-2 ganger per uke. Dette er en enkel støtte fra deg, og vi får flere faste lesere. Registrer deg med Vipps, helt gratis. Tusen takk!
Registrer deg med med Vipps Logg inn uten passord med Vipps!

Dette kan skyldes apati som følge av at de jødisk-dominerte partiene, særlig på høyresiden ikke vil samarbeide med de arabiskdominerte partiene i en eventuell koalisjon.

Hva nå?

Bibi kan altså alliere seg med de to ultraortodokse Shas og United Torah Judaism, Det forente høyre og Yisrael Beitenu, og dermed sikre seg et knapt flertall i Knesset på 61 av 120 seter.  Sistnevnte parti er ledet av Avigdor Lieberman, som i november trakk seg som Netanyahus forsvarsminister i protest mot våpenhvilen med Hamas.

Hva Bibi har å tilby i bytte mot et eventuelt samarbeid gjenstår å se.

Bibi ser med andre ord ut til å ha vunnet, og fått Likuds posisjon styrket med fem nye seter i Knesset. Nå følger forhandlinger for å se hvordan regjeringssammensetningen blir.

Kjære leser. Vårt mål i Transit Magasin er å levere faktabasert kvalitetsjournalistikk om globale spørsmål. Vi står opp for kritisk og uavhengig global journalistikk, uten partipolitiske tilknytninger. I våre spalter får du møte folk verden rundt, gjennom reportasjer skrevet av vårt nettverk av journalister, basert i alle verdensdeler. For å kunne være nettopp denne uavhengige publikasjonen så trenger vi din støtte. Det beste bidraget du kan gi er å tegne et abonnement. Du får 10 dagers gratis prøvetid, og du får to måneder gratis om du bestiller årsabonnement. Bestill på denne lenken, eller benytt knapp nedenfor. Om du ikke ønsker et abonnement så er det mulig å gi et støttebeløp. Tusen takk for ditt bidrag!

1 kommentar

Comments are closed.