Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

Julian Assange risikerer å bli utsatt for grove menneskerettighetsbrudd, ifølge FN-eksperter

Press briefing by Ms. Callamard, Special Rapporteur on extrajudicial, summary or arbitrary executions
Agnes Callamard er FNs spesialrapportør om uteomrettslige og vilkårlige hennrettelser. Foto: Flickr / UN Photo / Manuel Elias / CC BY-NC-ND 2.0

Flere FN-eksperter på menneskerettighetsområdet går ut med støtte til Julian Assange.

FNs spesialrapportør om utenomrettslige henrettelser, Agnes Callamard, advarer mot mulige grove menneskerettighetsbrudd som følge av Assange-arrestasjonen. Hun postet på Twitter kort tid etter arrestasjonen at Storbritannia i sju år har satt Assanges liv i fare.

FNs uavhengige ekspert om personvern, Joe Cannataci, uttalte i følge UN News, etter arrestasjonen at «dette vil ikke stoppe min innsats for å vurdere Assanges påstander om at hans personvern har blitt krenket. Alt dette betyr er at, i stedet for å besøke Assange ved ambassaden, har jeg tenkt til å besøke ham og snakke med ham der hvor han holdes fengslet.» Cannataci hadde allerede før arrestasjonen annonsert planer om å møte Assange den 25. april.

I en uttalelse fredag 5. april, sa FNs spesialrapportør om tortur, Nils Melzer, at han var bekymret over meldinger om en arrestasjon var nært forestående. Han sa også at dersom Assange ble hentet ut, ville han blit utsatt for «en reell risiko for alvorlige brudd på hans menneskerettigheter, inkludert hans ytringsfrihet, hans rett til rettferdig rettssak, og forbudet mot inhuman og nedverdigende behandling eller straff».

Det var torsdag 11. april at Julian Assange av britisk politi ble slept ut av Ecuadors ambassade, hvor han har oppholdt seg siden 2012. Assange ble samme dag fremstilt for retten, og tiltalt for å ikke ha fulgt opp husarresten i 2012. Assange risikerer 12 måneder i britisk fengsel.

I tillegg har USA sendt begjæring om utlevering, på grunn av mistanke om at Assange skal ha hjulpet Chelsea Manning med å forsøke å hacke seg inn i datamaskiner tilhørende det amerikanske forsvarsdepartementet. Manning er dømt for å ha lekket hemmelige dokumenter til Wikileaks.

I desember 2018 oppfordret FNs arbeidsgruppe mot vilkårlig fengsling at Storbritannia «må følge opp sine internasjonale forpliktelser» og tillate Assange trygg utreise fra Ecuadoras ambassade. Også i 2016 oppfordret denne arbeidsgruppen Sverige og Storbritannia til å oppheve forvaringen av Julian Assange og sikre ham retten til å bevege seg fritt.

Julian Assange

  • Julian Paul Assange, født 1971 i Australia.
  • Journalist, hacker, programmerer, internettaktivist.
  • Mest kjent som opphavsmann og talsmann for nettstedet WikiLeaks
  • Arrestert i Storbritannia i 2010, oppholdt seg i Ecuadors ambassade i London 2012-2019.
  • 11. april 2019 ble han arrestert av politiet i London, og fremstilt for retten. Nå står han i fare for utlevering til USA.

Kilde: Wikipedia

WikiLeaks

  • Et varslernettsted som publiserer lekkede dokumenter fra myndigheter og organisasjoner, med anonymisering av sine kilder.
  • Har gjort seg bemerket ved offentliggjøring av dokumenter fra eksempelvis Tyrkias regjeringsparti og ikke minst offentliggjøring av eposter fra Det demokratiske partiet under den amerikanske valgkampen i 2016.
  • Oganisasjonen kritiseres for at kildevernet ikke ivaretas tilstrekkelig, siden varslede dokumenter legges ut i sin helhet, uten anonymisering av navn.

Kilde: Wikipedia, Transit magasin

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT