Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Bare 9 % av verdens befolkning lever i land med tilfredsstillende pressefrihet

I en årlig indeks om pressefrihet i verden går det fram at forholdene blir verre år for år. I dag 3. mai er Verdensdagen for pressefrihet, og det er Reportere uten grenser som lager indeksen.

Land der journalister lever under gode forhold og kan utøve yrket fritt og uavhengig, kommer i den beste klassen (lysest farge på kartet), men i disse landene bor altså bare 9 prosent av jordas befolkning. Norge topper listen, med 7,82 poeng, knapt foran Finland og Sverige.

Hele 74 prosent av verdens befolkning bor i land der presseforholdene er ansett som vanskelige eller svært alvorlige, og der friheten til å informere er kraftig undertrykt. Dette gjelder ikke bare land som Kina, Russland og Saudi-Arabia, men også demokratier som Mexico og India.

Dersom man inkluderer en tredje kategori – land der pressesituasjonen er ansett som problematisk – utgjør andelen hele 91 prosent.

– Ingen av menneskehetens store problemer – om det er global oppvarming, korrupsjon eller likestilling mellom kjønnene – kan løses uten informasjon som er rapportert fritt og uavhengig, eller med andre ord, uten kvalitetsjournalistikk, sier generalsekretær i RSF (Reportere Uten Grenser), Christophe Deloire.

– Situasjonen er dypt bekymringsfull for journalister, og framfor alt for alle mennesker som er fratatt sin rett til informasjon, sier han.

Totalindeksen for global pressefrihet har gått ned med 11 prosent i løpet av de fem siste årene. De fem landene som er aller dårligst på pressefrihet er Vietnam, Kina, Eritrea, Nord-Korea – og på helt bunn – Turkmenistan.

Trass i de dårlige tilstandene er det noen land som gjør framskritt. Etiopia (100 millioner innbyggere) har klatret fra plass 150 til 110, og Malaysia (31,6 millioner innbyggere) gikk opp fra plass 145 til 123.

Les også: Reuters-reporterne Wa Lone and Kyaw Soe Oo mottar årets pressefrihetspris fra UNESCO

Se hele RSF-listen for 2019 her

LES OGSÅ

3 KOMMENTARER

  1. Vi har ikke fri presse i Norge, ser bare flere boikotter Resett mens venstrevridd fake og propaganda lyser i MSM hver eneste dag, helt uten kritikk ?

  2. Et spørsmål angående de land som har bedret situasjonen for en fri presse. Men er man sikker at det er situasjonen i de landene som er blitt bedre, og ikke at situasjonen i andre land er blitt verre?

Kommentarer er stengt.

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT