Reuters-journalistene Wa Lone and Kyaw Soe Oo i håndjern etter å ha rapportert fra Rakhine-provinsen i Myanmar. Foto: UNESCO

UNESCOs pris for pressefrihet 2019 tildeles journalistene Kyaw Soe Oo and Wa Lone i Myanmar, som begge soner sju års fengselsstraff. De ble arrestert mens de rapporterte for Reuters, om menneskerettighetsbrudd i Rakhine i Myanmar.

— Wa Lone og Kyaw Soe Oo symboliserer sitt lands fremskritt, etter flere tiår med isolasjon, sier juryleder Wojciech Tochman. — De kommer begge fra beskjedne kår og har en provinsiell bakgrunn, og de har jobbet hardt for å oppnå karrierer som ville vært umulige i junta-perioden, når de ble født. De ble arrestert fordi de dokumenterte forbrytelser begått mot Rohingya-befolkningen. Valget av Wa Lone og Kyaw Soe Oo hyller deres mot og deres engasjement for ytringsfrihet, sier Tochman.

UNESCOs Guillermo Cano-pressefrihetspris ble delt ut den andre mai, som del av markeringen av Verdens pressefrihetsdag 3. mai.

Reportere uten grenser: Bare 9 % av verdens befolkning lever i land med tilfredsstillende pressefrihet

Prisen har blitt delt ut årlig siden 1997

UNESCOs pressefrihetspris deles formelt ut den 3. mai hvert år, på Verdens dag for pressefrihet. Prisen kalles også for Guillermo Cano World Press Freedom Prize. Prisen er oppkalt etter den colombianske journalisten ved Guillermo Cano Isaza, som ble drept 17. desember 1986, foran kontoret til avisen der han jobbet, El Espectador, i Bogotá.

Annonse
Arabiske filmdager viser det beste fra og om den arabiske verden.  Festivalens 11. utgave blir heldigital og går av stabelen 11.–17. mars på digital.arabiskefilmdager.no.
Arabiske filmdager 11.-17.mars

Prisen ble opprettet av UNESCOs styre i 1997, og hedrer hvert år en person, organisasjon eller institusjon som har gjort en fremragende innsats for å forsvare eller fremme pressefrihet hvor som helst i verden, og særlig under risiko og fare. Prisen er på 25 000 dollar og er finansiert av Cano-stiftelsen (Colombia) og Helsingin Sanomat-stiftelsen (Finland).

Les også: Den egyptiske fotojournalisten Shawkan mottok UNESCOs pressepris for 2018

Kjære leser. Vi har ingen millionærer i ryggen. Våre lesere er våre viktigste støttespillere, nå trenger vi din støtte for å kunne levere mer kritisk og uavhengig global journalistikk. Det beste bidraget er et abonnement ved å benytte en av knappene nedenfor. Tusen takk!

2 KOMMENTARER

Comments are closed.