Reuters-reporterne Wa Lone and Kyaw Soe Oo mottar årets pressefrihetspris fra UNESCO

Reuters-journalistene Wa Lone and Kyaw Soe Oo i håndjern etter å ha rapportert fra Rakhine-provinsen i Myanmar. Foto: UNESCO
Annonse
2019-laureate-winners_news-size
Reuters-journalistene Wa Lone and Kyaw Soe Oo i håndjern etter å ha rapportert fra Rakhine-provinsen i Myanmar. Foto: UNESCO

UNESCOs pris for pressefrihet 2019 tildeles journalistene Kyaw Soe Oo and Wa Lone i Myanmar, som begge soner sju års fengselsstraff. De ble arrestert mens de rapporterte for Reuters, om menneskerettighetsbrudd i Rakhine i Myanmar.

— Wa Lone og Kyaw Soe Oo symboliserer sitt lands fremskritt, etter flere tiår med isolasjon, sier juryleder Wojciech Tochman. — De kommer begge fra beskjedne kår og har en provinsiell bakgrunn, og de har jobbet hardt for å oppnå karrierer som ville vært umulige i junta-perioden, når de ble født. De ble arrestert fordi de dokumenterte forbrytelser begått mot Rohingya-befolkningen. Valget av Wa Lone og Kyaw Soe Oo hyller deres mot og deres engasjement for ytringsfrihet, sier Tochman.

UNESCOs Guillermo Cano-pressefrihetspris ble delt ut den andre mai, som del av markeringen av Verdens pressefrihetsdag 3. mai.

Reportere uten grenser: Bare 9 % av verdens befolkning lever i land med tilfredsstillende pressefrihet

Prisen har blitt delt ut årlig siden 1997

UNESCOs pressefrihetspris deles formelt ut den 3. mai hvert år, på Verdens dag for pressefrihet. Prisen kalles også for Guillermo Cano World Press Freedom Prize. Prisen er oppkalt etter den colombianske journalisten ved Guillermo Cano Isaza, som ble drept 17. desember 1986, foran kontoret til avisen der han jobbet, El Espectador, i Bogotá.

Prisen ble opprettet av UNESCOs styre i 1997, og hedrer hvert år en person, organisasjon eller institusjon som har gjort en fremragende innsats for å forsvare eller fremme pressefrihet hvor som helst i verden, og særlig under risiko og fare. Prisen er på 25 000 dollar og er finansiert av Cano-stiftelsen (Colombia) og Helsingin Sanomat-stiftelsen (Finland).

Det er helt gratis: Ved å registrere deg med Vipps får du våre nyhetsbrev rett i innboksen 1-2 ganger per uke. Dette er en enkel støtte fra deg, og vi får flere faste lesere. Registrer deg med Vipps, helt gratis. Tusen takk!
Registrer deg med med Vipps Logg inn uten passord med Vipps!

Les også: Den egyptiske fotojournalisten Shawkan mottok UNESCOs pressepris for 2018

Støtt Transit Magasin
Kjære leser. Vårt mål i Transit Magasin er å levere kvalitetsjournalistikk om globale spørsmål. Vi trenger din støtte for å kunne levere mer kritisk og uavhengig global journalistikk. Det beste bidraget er å tegne et abonnement ved å benytte en av knappene nedenfor. Det er også mulig å gi engangs støttebeløp. Tusen takk for ditt bidrag!

2 KOMMENTARER

Comments are closed.