Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

Hederspris til Anders Sømme Hammer, Maren Sæbø og Nilas Johnsen – for journalistikk om mennesker på flukt

Annette Thommessens hederspris 2019 tildeles i dag til tre journalister: Anders Sømme Hammer, Maren Sæbø og Nilas Johnsen.

Styret i Annette Thommessens minnefond viser til den polariserte debatten om mennesker på flukt, og vil framheve betydningen av god journalistikk som grunnlag for en opplyst offentlig samtale om utfordringer og løsninger.

– I en situasjon hvor vi lett mistenkeliggjør i stedet for å forstå, er kunnskapsbasert, etterrettelig journalistikk viktigere enn noen gang, sier Kai Eide, styreleder i Thommesens minnefond, i en pressemelding.

– Informasjon om hva som driver mennesker på flukt, hvem de er og hva som møter dem i Norge, er avgjørende forutsetning for forståelse og best mulige løsninger, sier Eide.

Thommessens hederspris deles ut på et åpent arrangement tirsdag 28. mai klokka 18 i Fritt Ords lokaler i Oslo.

– Prisen understreker behovet for en journalistikk som er litt større enn oss sjøl, som viser hvordan verden henger sammen, som viser hvordan krig, konflikt og befolkningsendringer ute henger sammen med hva vi opplever her hjemme, sier journalist Maren Sæbø til Journalisten.

LES OGSÅ: Konspirasjonsteorier om hjelpearbeidere kan være farlige

I styrets begrunnelse for pristildelingen fremheves at de store utfordringene er internasjonale og krever flernasjonale løsninger, men samtidig trapper store redaksjoner ned antallet korrespondenter og sin internasjonale dekning.

Arbeid som utføres av kompetente og engasjerte frilansere, stringere og gjennom reportasjeprosjekter blir desto viktigere for å sikre en best mulig opplyst, offentlig samtale om internasjonale utfordringer som situasjonen for flyktninger og internt fordrevne.

– Skal Norge og norsk offentlighet forstå hva som driver mennesker på flukt, må flyktninger selv få slippe til og fortelle oss sine historier, sier Eide.

Styret peker på fraværet av mediedekning av konfliktsituasjoner som ikke lenger er akutte, flyktningsituasjoner som blir permanente og asylsøkere som ikke lenger kommer til vårt land. Stengte grenser og EU-Tyrkia-avtalen gjør at langt færre asylsøkere kommer til Europa og videre til Norge.

«I denne situasjonen er det et stort behov for journalistikk om de faktiske forhold som driver mennesker på flukt, hva mange opplever av utnytting og overgrep underveis, og hvilke umulige situasjoner mange flyktninger strander i», ifølge minnefondets styre.

LES OGSÅ: Crowdfunder reportasjetur til Nigeria

Eide legger til at kunnskap om konflikters årsaker og drivere er et avgjørende grunnlag for at norsk politisk debatt skal kunne bidra til konstruktive, mer varige internasjonale løsninger:

– Målet må være å bidra til løsninger som gir mennesker på flukt tilgang til trygghet, mulighet til å starte på nytt og å ta ansvar for seg selv gjennom arbeid og utdanning. Skal vi klare det, må vi ha kunnskap om utviklingen i konfliktområder og i konfliktenes nærområder, vi må vite hvem som er aktører i kamp om makt og ressurser og hvem som tjener på at mennesker drives på flukt. Det er nettopp dette dyktige journalister og god journalistikk kan bidra til, sier Eide.

Dette er vinnerne av Annette Thommessens hederspris 2019:

Anders Sømme Hammer er frilans reporter og forfatter. Han har i reportasjer og dokumentarer på NRK fortalt om krigføring, konflikt og konsekvenser av vestlig, militær tilstedeværelse i Afghanistan. Hans bøker har fortalt andre historier om Norges krigføring i Afghanistan enn den offisielle om bidrag til demokrati og likestilling.  Han har formidlet enkeltpersoners historier; om en ung afghansk kvinnes kamp for å få spille fotball og unge, syriske Ranias flukt til Østerrike. I vinter kom hans dokumentar om tre unge afghanske asylsøkere, som alle fikk avslag på søknad om beskyttelse i Norge, og deres situasjon etter tvangsretur og forsøk på tvangsretur fra Norge.

Maren Sæbø er frilanser og skriver fast for Dagsavisen. Hun har i flere år vært en av landets best informerte journalister om politiske og økonomiske prosesser som bidrar til ustabilitet, konflikt og flukt på det afrikanske kontinentet. Hun er en modig, kunnskapsrik og markant stemme i den norske utenriksjournalistikken generelt og fra det afrikanske kontinentet spesielt. I juli 2016 dro hun for egen risiko, med reisestøtte fra Fritt Ord, til Juba som eneste norske journalist for å dekke 5-årsfeiringen av Sør-Sudans selvstendighet. Hun havnet midt i en borgerkrigsliknende situasjon med intense kamper, og måtte evakueres ut av landet med bistand fra Norsk Folkehjelp.

Nilas Johnsen er journalist i VG, og har over lang tid dokumentert situasjonen for asylsøkere i Norge og konsekvenser av politikk og innstramminger. De seinere årene har han hatt base i Tyrkia, og har formidlet historiene til syriske flyktninger i landet. I fjor kom han med boken Erdogan – Tyrkias nye sultan. Den omhandler Tyrkias president og det eneveldige regimet som fengsler flest journalister i verden, slår hardt ned på rettighetsforkjempere og advokater, og setter munnkurv på internasjonale organisasjoner som arbeider blant flyktningene i Tyrkia.

Fakta: Annette Thommessens hederspris

Annette Thommessens minnepris skal hedre hennes minne og bidra til at hennes engasjement og arbeid for asylsøkere i Norge blir ført videre. Thommessen som grunnla og ledet NOAS – Norsk Organisasjon for Asylsøkere – fra 1984 til sin død i 1994.  

Minneprisen ble delt ut første gang i 1996, og gis hvert år til personer, grupper av personer eller organisasjoner som har bidratt til å skape forståelse for asylsøkeres og flyktningers situasjon.

Gjennom sitt arbeid påvirket hun i betydelig grad utviklingen av norsk flyktning- og asylpolitikk. 

Kilde: Store Norske Leksikon og Wikipedia.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT