Annonsere på Transit Magasin
Annonsere på Transit Magasin

Norsk våpensalg til diktaturer fortsatt millionindustri, på tross av nedgang fra 2017 til 2018

- Norge fortjener ikke troverdighet, sier Changemakers leder Embla Regine Mathisen.

Fra 2017 til 2018 gikk våpensalget til diktaturer ned fra 1,6 mrd til 753 mill. I juni kom den årlige eksportkontrollmeldingen, som viser hvor mye og til hvem Norge har solgt våpen og krigsmateriell i 2018.

Våpensalget til diktaturer har gått ned siden 2017

Fra 2017 til 2018 gikk våpensalget til diktaturer ned fra 1,6 mrd til 753 mill. Dette er en halvering på bare ett år, men i regnestykket må det legges til at i rekordåret 2017 var dette tallet ti ganger høyere enn vanlig. Mengden krigsmateriell solgt til autoritære regimer er fortsatt nesten fem ganger høyere i 2018 enn i 2016.

Utenriksdepartemetet og Ine Eriksen Søreide mener de har innførte strengere tolkninger av regelverket.

Changemakers leder, Embla Regine Mathisen, reagerer kraftig på den utviklingen vi ser.

– UD sier mye om hvor viktig det er at norske våpen ikke brukes til intern undertrykkelse eller krig, men ser fullstendig bort ifra hvilke signaler våpensalget likevel sender. Gjennom å selge krigsmateriell til undertrykkende diktaturer legitimerer vi den volden de utøver mot sine innbyggere, sier Mathisen.

LES OGSÅ: Over 700 forskere og teknologer med opprop mot «drapsroboter»

Salget har økt til alle diktaturene utenom to

Den største nedgangen kommer fra Oman, der norsk våpenindustri har solgt rundt én milliard mindre.

Foruten nedgangen i våpensalg til Oman og De forente arabiske emirater (som deltar i krigen i Jemen), har våpensalget til alle diktaturene på listen økt. Norsk industri selger fortsatt militært materiell til Emiratene, men ikke våpen og ammunisjon.

– Man selger ikke krigsmateriell til land man ikke støtter. Så enkelt er det. Ingenting kan forsvare at vi selger krigsmateriell til land som deltar i krigen i Jemen, som fengsler og dreper dissidenter og som undertrykker folket sitt, sier Mathisen.

Salg av krigsmateriell til Saudi-Arabia økte med 25 millioner i 2018. Kongsberg-gruppen fortsatt har en milliardkontrakt med Oman, samt en kontrakt på 20 mrd med Qatar. Ser man bort ifra det enorme salget til Oman i 2017 og 2018 har fremdeles salget til diktaturer økt: I 2018 solgte Norge krigsmateriell for 272 mill til diktaturer, utenom Oman, versus 153 millioner i 2016, inkludert Oman.

Mathisen mener regjeringen må gjøre mer for å stanse våpeneksporten til diktaturer.

– Norge fortjener ikke mye troverdighet som fredsforhandler og fredsnasjon når vi så klart setter handelsinteresser fremfor menneskerettigheter.

– Dersom dagens regelverk gjør det mulig å selge til militære diktaturer som systematisk bryter menneskerettighetene, er ikke regelverket verdt papiret det er skrevet på en gang.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT